Κοινωνία

Καταδίκη αστυνομικών για ελληνοποίηση Αλβανών υπηκόων

Επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις αστυνομικοί που υπηρετούσαν στο τμήμα Άνω Πόλης, καταδικάστηκαν σήμερα από το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης για υπόθεση παράνομων ελληνοποιήσεων Αλβανών υπηκόων που είχε εξιχνιαστεί πριν από 10 χρόνια. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τους μέλη της ΕΛΑΣ μετά από έρευνες στο   αστυνομικό τμήμα.

Αλβανοί έδιναν 3000 ευρώ για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες Αλβανών ότι από το 2000 έως το 2003 χορηγούσαν σε συμπατριώτες τους ποσά μέχρι και 3.000 ευρώ για να λάβουν βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας και ειδική ταυτότητα ομογενούς.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης επτά ετών στους τέσσερις αστυνομικούς -δύο άνδρες και δύο γυναίκες εκ των οποίων δύο αποστρατεύτηκαν κι άλλοι δύο εξακολουθούν να υπηρετούν στην ΕΛΑΣ- σε μία δικηγόρο και σε ένα Αλβανό υπήκοο, ενώ σε έναν ακόμη υπήκοο Αλβανίας επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, καθώς οι ποινές τους έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα.  Οι πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι είναι αυτές της εγκληματικής οργάνωσης και της έκδοσης ψευδούς βεβαίωσης.

Ένας εκ των καταδικασθέντων αστυνομικών, που το επίμαχο διάστημα ήταν προϊστάμενος ασφαλείας του τμήματος, απολογούμενος, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με τους αλλοδαπούς κι ότι οι υφιστάμενοί του τον παρέκαμψαν. Οι υπόλοιποι αστυνομικοί, κατά την απολογία τους, επέρριψαν ευθύνες ο ένας στον άλλον.

Πηγή: fosphotos.com/Αγγελική Παναγιώτου

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa