Οικονομία

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νέο σχέδιο για τα ΕΑΣ

ΕΑΣ

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) κατέθεσαν χθες στη Βουλή τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η κυβέρνηση θεσπίζει τους όρους και τη μέθοδο με την οποία μπορεί να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται ανώνυμες εταιρείες ή και να αποσπώνται από αυτές περιουσιακά στοιχεία και να εισφέρονται σε άλλη εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η διάσπαση των ΕΑΣ, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη σύσταση δύο νέων ανωνύμων εταιρειών.

Αποκλειστικός σκοπός της μιας εκ των δύο νέων εταιρειών καθορίζεται η παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών και πολεμικού υλικού. Τα περιουσιακά στοιχεία των ΕΑΣ μεταβιβάζονται από τη διάσπασή της στις νέες εταιρείες, ενώ για τις μεταβιβάσεις αυτές δεν απαιτείται οποιαδήποτε διοικητική έγκριση ή άδεια ούτε υποβολή δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή άλλου φόρου σχετικά με την υπεραξία κατά τη μεταβίβαση ακινήτων.

Με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι για τις νέες εταιρείες θα εφαρμόζονται οι διατάξεις περί κεφαλαιοποίησης χρεών των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών προς το ελληνικό Δημόσιο, με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και έκδοση ίσης αξίας προς τα χρέη μετοχών, που αναλαμβάνονται από το ελληνικό Δημόσιο. Παρέχεται, η δυνατότητα υπαγωγής των δύο νέων εταιρειών στη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης δημοσίων επιχειρήσεων ανεξαρτήτως συνδρομής των προβλεπομένων προϋποθέσεων. Με την ίδια τροπολογία επιχορηγείται η ΕΑΣ με 10 εκατ. ευρώ για το διάστημα πριν από την ολοκλήρωση της διάσπασής της, ενώ για το διάστημα μετά τη διάσπαση της ΕΑΣ, η δαπάνη αυτή θα προσαυξηθεί κατά 25 εκατ. ευρώ.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa