Πολιτική

Κατεβαίνει στις ευρωεκλογές η «Κίνηση των 58» – Επικεφαλής ο Τάσος Γιαννίτσης;

Κίνηση των 58

Στις ευρωεκλογές πρόκειται να κατέβουν το ΠΑΣΟΚ, η συνεργαζόμενη με αυτό « Κίνηση των 58», καθώς και όσοι άλλοι θελήσουν να ενταχθούν στο νέο σχήμα, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση στελεχών της «Κίνησης των 58».

«Ασφαλώς συναινετικές» οι διαδικασίες συγκρότησης

Το εκλογικό όνομα της Κίνησης των 58 για τις προσεχείς ευρωεκλογές του Μαΐου αναζητείται ακόμη, ωστόσο οι «58» ονόμασαν το εγχείρημα «Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη» και σε αυτό θα μετέχουν υποψήφιοι τόσο από την κίνηση των «58» όσο και από τις συνεργαζόμενες κινήσεις. Οι υποψήφιοι που τυχόν εκλεγούν θα ενταχθούν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών.

Ως συνεργαζόμενες κινήσεις, εξηγείται στην ανακοίνωση, ότι νοούνται «όλες οι δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της Δημοκρατικής Αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού».

Οι διαδικασίες συγκρότησης θα είναι «ασφαλώς συναινετικές» και θα σέβονται την ιστορικότητα των φορέων και τις πολιτικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εθνική συγκυρία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση των «58», οι οποίοι μάλιστα ξεκινούν, ως κόμμα, και οικονομική εξόρμηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της νέας πολιτικής κίνησης.

Η ανακοίνωση των «58» έχει ως εξής:

«Οι “58” και οι συνεργαζόμενες κινήσεις αποφάσισαν να υποστηρίξουν το σχηματισμό της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης ως κοινού φορέα που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Σε αυτή μπορούν να συναντηθούν, όπως τονίζαμε στην αρχική έκκληση-πρόσκληση, όλες οι δυνάμεις που κινούνται στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Το ψηφοδέλτιο της Παράταξης θα αναφέρεται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα ενταχθούν στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα. Η συγκρότηση της Παράταξης θα πρέπει να είναι το σημείο συνάντησης των κομμάτων, των κινήσεων και των προσώπων που αυτονόμως, με δικές τους διαδικασίες, θα αποφασίσουν να στηρίξουν την κοινή προσπάθεια» προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Οι διαδικασίες συγκρότησης θα είναι ασφαλώς συναινετικές και θα σέβονται την ιστορικότητα των φορέων και τις πολιτικές συνθήκες που χαρακτηρίζουν τη σημερινή εθνική συγκυρία. Η Παράταξη είναι οι πολίτες που θα θελήσουν να τη στηρίξουν, και όχι άθροισμα κομματικών αντιπροσωπιών. Η Παράταξη πρέπει να εκφράζει την πρόθεση και την απόφαση του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου να βαδίσει στην αναγέννησή του, να απευθυνθεί σε νέες ηλικιακά και πολιτικά δυνάμεις, να πρωτοστατήσει στην υπέρβαση της κρίσης και στην εθνική ανασυγκρότηση. Το ευρωψηφοδέλτιο πρέπει να εκφράζει αυτή την πρόθεση και ως προς τα πρόσωπα και ως προς τις διαδικασίες.

Οι “58” και οι συνεργαζόμενες κινήσεις συζήτησαν τις βασικές κατευθύνσεις του προγραμματικού κειμένου για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες.Επίσης συζήτησαν τη διαδικασία επεξεργασίας προγραμματικών θέσεων για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας και του κράτους, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Ιανουαρίου .

Τέλος, οι ” 58 ” και οι συνεργαζόμενες κινήσεις αποφάσισαν μια σειρά οργανωτικών μέτρων για την ολοκλήρωση της εθνικής δικτύωσης της Πρωτοβουλίας σε όλους τους νομούς και τους μεγάλους δήμους της χώρας. Οι Επιτροπές Πρωτοβουλίας δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς τα άλλα κόμματα του χώρου, αντιθέτως γίνονται εκφραστές του αιτήματος της ενότητας. Η συγκρότηση και η δραστηριότητά τους συνδυάζεται όλο και πιο στενά με την συμμετοχή της νέας Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης στις ευρωεκλογές».

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την «Κίνηση των 58» εκδόθηκε σήμερα η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το ΠΑΣΟΚ χαιρετίζει το κείμενο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την κίνηση των 58 για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη ως σχήμα συμμετοχής στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές με τη σημαία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος όλων εκείνων που εκφράζονται από τις προτάσεις των ευρωπαίων δημοκρατών και σοσιαλιστών για την υπέρβαση της κρίσης και το μέλλον τη Ευρώπης.

Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η προσέγγιση αυτή και οι συναφείς πρωτοβουλίες – προγραμματικές και οργανωτικές – εναρμονίζονται με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ. Είναι λογικό όσοι νιώθουν αγωνία για τον τόπο και αντιλαμβάνονται το ρόλο, τις ευθύνες και τις δυνατότητες του χώρου της Κεντροαριστεράς να συμπίπτουν στις εκτιμήσεις τους.

Το ΠΑΣΟΚ μετέχει με σεβασμό στην ιστορία και την ιδεολογικοπολιτική του ταυτότητα αλλά με σεβασμό και σε όλους τους άλλους – κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα – που πιστεύουν στη δυναμική της προσπάθειας αυτής .

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa