Πολιτική

Κεφαλογιάννη: Πολλές οι επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους επενδυτές στην Ελλάδα

Όλγα Κεφαλογιάννη

Στις ευκαιρίες για επενδύσεις που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα, στον τουρισμό και στους άλλους κλάδους της οικονομίας, με τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την διευκόλυνση των επενδυτών, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, μιλώντας σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Ευρώπη και Αραβικός Κόσμος» που διοργανώνει το περιοδικό Economist.

«Ο τουρισμός, τα μεγάλα έργα υποδομής, η ενέργεια, οι αεροπορικές μεταφορές, η ναυτιλία, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους υποψήφιους επενδυτές», τόνισε  η υπουργός. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα όπως κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ, προσφέρει συγκεκριμένες εγγυήσεις όσον αφορά το επενδυτικό περιβάλλον.

Δίνοντας έμφαση στο θεσμικό πλαίσιο που έχει καταρτιστεί στη χώρα, μίλησε για τα δυο βασικά χαρακτηριστικά του:

  • Βάζει τέλος σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια, που αποτελούν τροχοπέδη στις επενδύσεις.
  • Δημιουργεί ένα συνεκτικό και κυρίως σταθερό πλαίσιο, ώστε ο κάθε υποψήφιος επενδυτής να γνωρίζει εκ των προτέρων τις υποχρεώσεις έναντι της πολιτείας.

Επίσης η Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι με μια σειρά στοχευμένων μέτρων, όπως η θέσπιση νέων τουριστικών προϊόντων, η τροποποίηση του χωροταξικού πλαισίου, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων, η προώθηση της τουριστικής κατοικίας, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα ελκυστικός πόλος προσέλκυσης επενδύσεων στο τουριστικό τομέα.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι αυτή την περίοδο προωθούνται μεγάλα τουριστικά έργα και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως:

-Το τουριστικό συγκρότημα Atalanti Hills στην Κεντρική Ελλάδα. Μια επένδυση που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων πέντε αστέρων, 5.000 κατοικιών, και άλλων εγκαταστάσεων.

-Το Iliad resort στην Ιθάκη το οποίο θα διαθέτει γήπεδο γκολφ 18 οπών, μαρίνα 200 θέσεων ελλιμενισμού, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες.

-Το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Ίτανος Γαία» στο Λασίθι τη Κρήτης. Το συγκρότημα θα αποτελείται από πέντε ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας περίπου 2.000 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών, ενώ υπολογίζεται ότι το έργο θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίες.

Ως προς τα πρόσθετα νομοθετικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών, η Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο που διευκολύνει την παραμονή επενδυτών τρίτων χωρών, των οποίων οι επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές επενδύσεις. Γι’ αυτές τις επενδύσεις, πρόσθεσε, μπορεί να χορηγούνται άδειες διαμονής στον νόμιμο εκπρόσωπο του φορέα της στρατηγικής επένδυσης, και σε άλλα δέκα πρόσωπα μαζί με τις οικογένειες τους.

Καταλήγοντας η υπουργός Τουρισμού κάλεσε τον αραβικό κόσμο να επενδύσει στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν και ότι οι επενδυτές θα βρουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες σε μια χώρα που διαθέτει από τις ομορφότερες τοποθεσίες στον κόσμο.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa