Κόσμος

Κέρι: Πίσω από το χάος στην Ουκρανία κρύβονται Ρώσοι πράκτορες (ΒΙΝΤΕΟ)

Τζόν Κέρι

Για Ρώσους πράκτορες που προκαλούν χάος στην Ουκρανία κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, την στιγμή που εκφράζονται φόβοι ότι η πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας πρόκειται να μετατραπεί σε νέα Κριμαία, ενώ το Κίεβο ανησυχεί για εισβολή ξένων στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Ρωσία στέλνει πράκτορες στην ανατολική Ουκρανία για να «προκαλέσουν χάος»,τονίζοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος για στρατιωτική επέμβαση έγινε και στην Κριμαία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όσα είδαμε τις τελευταίες 48 ώρες, από τους Ρώσους ταραξίες και τους πράκτορες που ενεργούν στην ανατολική Ουκρανία, μας οδηγούν στο ότι εστάλησαν εκεί αποφασισμένοι να δημιουργήσουν χάος».

Τόνισε επιπλέον ότι η Ρωσία επιχειρεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση της γειτονικής Ουκρανίας με προσπάθειες «παράνομες» και «μη αποδεκτές»

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις έχουν καταλυτικό ρόλο πίσω από τα επεισόδια των τελευταίων 24 ωρών», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν να σταματήσει κάθε ενέργεια αποσταθεροποίησης, εκφράζοντας ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης τις επόμενες ημέρες.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνει, ανέφερε πως οποιαδήποτε κίνηση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία θα επιφέρει «νέες επιπτώσεις από τη Δύση».

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, δήλωσε πως θα αντιμετωπίσει τους Ρώσους αυτονομιστές που κατέλαβαν κτίρια στα ανατολικά της χώρας ως «τρομοκράτες» που θα δικαστούν σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία.

Κατάληψη σε δημόσια κτίρια στο Χάρκοβο, το Λούχανσκ και το Ντόνετσκ πραγματοποίησαν το βράδυ της Κυριακής φιλορώσοι διαδηλωτές απαιτώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα όπως συνέβη και στην Κριμαία.

Δείτε το βίντεο:

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER