Αθλητικά

Κινδυνεύει να χάσει το Ολυμπιακό Μετάλλιο η Δεβετζή

Κινδυνεύει να χάσει το Ολυμπιακό Μετάλλιο που κατέκτησε το 2008 στο Πεκίνο, η Πηγή Δεβετζή ύστερα από τα θετικά αποτελέσματα που βρέθηκαν σε έλεγχο ντόπινγκ.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κληθεί η Πηγή Δεβετζή να παραστεί ενώπιον της δικαστικής επιτροπής του ΣΕΓΑΣ, για να εκθέσει τις θέσεις της για την υπόθεση ντόπινγκ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα» η απόφαση που θα λάβει η επιτροπή θα σταλεί στην IAAF, η οποία έχει δικαίωμα όπως έχει γίνει και στο παρελθόν να επικυρώσει ή ακόμα και να αυξήσει την ποινή αν κρίνει πως δεν είναι σύμφωνη με βάση τη νομοθεσία περί ντόπινγκ. Υπάρχουν όμως και ειδικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιώνει τον αθλητή όπως έγινε με τον Κώστα Μπανιώτη.

Το θέμα όμως της Πηγής Δεβετζή είναι αρκετά σοβαρό καθώς το δείγμα έχει ληφθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Οσάκα το 2007, και πρόκειται για ένα από τα 28 δείγματα αθλητών και αθλητριών που έχουν κατακτήσει τα μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήματα του Ελσίνκι (2005) και της Οσάκα (2007) και έχουν βρεθεί ντοπέ μεταχρονολογημένα.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου είχε παραδεχθεί το θέμα το καλοκαίρι και ουσιαστικά είναι τα πρώτα κατεψυγμένα δείγματα στην ιστορία του αθλήματος. Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε η IAAF το 2005 από το Παγκόσμιο του Ελσίνκι και η ΔΟΕ από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008. Σύμφωνα με αυτήν, δείγματα από τους αθλητές που κατακτούν μετάλλια φυλάσσονται σε ειδικούς καταψύκτες και μπορούν να επανεξεταστούν και 10 χρόνια μετά.

Σε αυτό το διάστημα η τεχνολογία του αντιντόπινγκ κάνει άλματα και έτσι μπορεί να ανιχνευτούν απαγορευμένες ουσίες που τότε ήταν αδύνατον να βρεθούν. Γι αυτό η IAAF άνοιξε στις αρχές της χρονιάς τα δείγματα του Ελσίνκι που έκλειναν δεκαετία και μετά της Οσάκα.

Ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, εκτός από το χάλκινο μετάλλιο της Οσάκα, το οποίο είναι πλέον απίθανο να μην της αφαιρεθεί, κινδυνεύει να χάσει και το αντίστοιχο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, αν βρεθεί θετικό το δείγμα του 2008, όταν ανοίξει το 2016.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa