Οικονομία

Κόκκινα τα νέα μέτρα, ροζ οι γραμμές

Αλέξης Τσίπρας

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Μοναδικός ρεαλιστικός οικονομικός στόχος είναι να εισπράξει η Ελλάδα –μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας– 1,9 δισ. ευρώ μαζί με την έγκριση για αγορά εντόκων γραμματίων, ύψους 3 δισ. ευρώ, από τις ελληνικές τράπεζες. Μοναδικός πολιτικός στόχος ήταν να μην ανακοινωθούν τα σκληρά φορολογικά μέτρα πριν από τη «μεγάλη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς», όπου συμμετείχε ο –«για πρώτη φορά αριστερός»– πρωθυπουργός.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του χρόνου και των πιεστικών ταμειακών αναγκών, συνεχίζουν σήμερα και αύριο, μετά τη συμβολική διακοπή της Πρωτομαγιάς, οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες.

Η απουσία συνεργατών του Γιάνη Βαρουφάκη από την πολυπληθή ελληνική αντιπροσωπεία και η ηγεμονική εμφάνιση του Γιώργου Χουλιαράκη –στενός συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη– απέδειξαν στους εκπροσώπους των δανειστών ότι «κάτι έχει αλλάξει» στον τρόπο διαπραγμάτευσης, από ελληνικής πλευράς.

Oι συζητήσεις στις Βρυξέλλες

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να νομοθετήσει και «δυσάρεστα» μέτρα, με μοναδική προϋπόθεση να υπάρξει ένα πολιτικό κείμενο από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup που να προσφέρει «άλλοθι» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να αλλάξει τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, να αυξήσει το όριο τοποθέτησής τους σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου και, ταυτόχρονα, να επιτρέπει στις εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης να επιστρέψουν στην Ελλάδα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη που απεκόμισαν αγοράζοντας φθηνά ελληνικά ομόλογα.

Το γραπτό κείμενο με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς επιδόθηκε προς συζήτηση στους εκπροσώπους των θεσμών χθες, μετά της συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και μετά τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς.

Είναι προφανές ότι, για πρώτη φορά, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα υποχρεωθεί να επιβάλει νέους –αριστερούς– φόρους, ώστε να διασφαλίσει «έναν ελαφρά πλεονασματικό προϋπολογισμό για το 2015».

Αυτό σημαίνει ότι:

1. θα διατηρηθούν στο ακέραιο όλες οι μνημονιακές πολιτικές και οι φόροι που θεσπίστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά, με σημαντικότερο τον ΕΝΦΙΑ, αλλά επιπλέον

2. θα πρέπει να ληφθούν νέα, εισπρακτικού χαρακτήρα, μέτρα, ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό από την επιβράδυνση της οικονομίας και την πιστωτική ασφυξία που ταλαιπωρεί τη χώρα τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επικεφαλής ο Χουλιαράκης

Στις Βρυξέλλες, η διευρυμένη ομάδα του Athens και του Brussels Group επεξεργάζεται με λεπτομέρειες δεκαδικών ψηφίων την οικονομική αποτελεσματικότητα των μέτρων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι, πλέον, η οικονομία δεν «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης +2,9%, όπως προβλεπόταν πέρυσι, αλλά στην καλύτερη περίπτωση με +1,2% έως +1,4%.

Εκτός του κ. Χουλιαράκη, η Ελλάδα εκπροσωπείται στις Βρυξέλλες από τον Φραγκίσκο Κουμεντάκη (οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού), την κα Κωνσταντίνα Κιντώνη (προϊσταμένη του γραφείου Τσίπρα), τον κ. Παναγιώτη Παυλόπουλο (σύμβουλος ευρωπαϊκών θεμάτων του πρωθυπουργού), την κα Έλενα Παπαδόπουλου, τον κ. Μιχάλη Νικολακάκη, τον κ. Δημήτρη Λιάκο, αλλά και από πρόσωπα τα οποία έχουν σαφείς εντολές διαπραγμάτευσης και διαρκή πρόσβαση στον πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Εντύπωση προκάλεσε η απουσία του γ.γ. Νίκου Θεοχαράκη, αλλά και της κας Έλενας Παναρίτη, που θεωρούνται στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Επίσης, στις συζητήσεις με τους θεσμούς δεν συμμετέχει κανένα στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Lazard, αφού, πλέον, δεν υπάρχει αίτημα διαγραφής ή απομείωσης του χρέους για τη διευκόλυνση της ελληνικής κυβέρνησης. Στις Βρυξέλλες αναρωτιούνται αν θα συμμετάσχει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο επόμενο Eurogroup ή απλώς θα αναπληρωθεί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, των οποίων η συμμετοχή θεωρείται πλέον όχι μόνον δεδομένη, αλλά κυρίως «επιβεβλημένη»…

Τα μηνύματα της Ουάσινγκτον

Χωρίς ιστορικό προηγούμενο ήταν η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να «προτείνει» την αναβολή αποπληρωμής τόκων ύψους 200 εκατ. ευρώ λόγω της «αργίας της Πρωτομαγιάς» και την καταβολή τους όχι τη Δευτέρα, αλλά την Τρίτη 5 Μαΐου. Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε ως πρωτοβουλία «καλής θέλησης», δεδομένων των δυσκολιών της κυβέρνησης και των ασφαλιστικών ταμείων να συγκεντρώσουν τους πόρους για την καταβολή των συντάξεων και των μισθών Μαΐου.

Στις 12 Μαΐου ακολουθεί και δεύτερη πληρωμή, ύψους 450 εκατ. ευρώ, και στις 14η Μαΐου αναμένεται κρίσιμη συνάντηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, με τον διοικητή της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην Ουάσινγκτον

Ταυτόχρονα, όμως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του, στην Ουάσινγκτον, διευκρίνισε με σαφήνεια ότι «η συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ δεν μπορεί να κλείσει και το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιεύσει καμία δόση προς την Ελλάδα, αν πρώτα η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο, συνολικό και συνεκτικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Ο Τζέρι Ράις είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία «με μερικά επιμέρους μέτρα μόνο» που προτείνει η Ελλάδα, ενώ απέφυγε να προσδιορίσει ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε αναμένει να υπάρχει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Brussels Group.

Οι ελληνικές δεσμεύσεις

Από την άλλη πλευρά, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών θεωρούν ότι τα μέτρα «άμεσης απόδοσης» που προτείνει η κυβέρνηση δεν επαρκούν για να κλείσουν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού και να προχωρήσει η διαδικασία της 5ης αξιολόγησης. Ο στόχος για είσπραξη 350 εκατ. ευρώ από τη δημοπράτηση τηλεοπτικών αδειών, τη στιγμή μάλιστα που ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιβαρύνει τη διαφημιστική αγορά ηλεκτρονικών μέσων με φόρο 20%, θεωρείται αβάσιμος. Η προσδοκία για σημαντικές εισπράξεις από την αναδρομική εφάπαξ φορολόγηση «κρυμμένων καταθέσεων» εσωτερικού και εξωτερικού εκτιμάται ως «πολιτική» και καθόλου «ρεαλιστική». Οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στην τουριστική αγορά και οι υποχρεωτικές συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες απαιτούν προετοιμασία και τεχνικές προσαρμογές που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν.

Στις Βρυξέλλες, η ελληνική αντιπροσωπεία εμφανίστηκε διατεθειμένη να υπογράψει αυστηρά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών (ΟΛΠ και ΟΛΘ), καθώς και των ΔΕΣΦΑ, ΟΔΙΕ και Αστέρα Βουλιαγμένης. Δεν συζητά, όμως, τις περιπτώσεις της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Σε κάθε περίπτωση, το ύψος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις θα είναι πολύ μικρότερο φέτος από αυτό που προβλέπει ο προϋπολογισμός και αυτό συνεπάγεται πρόσθετα φορολογικά μέτρα…

Tα μέτρα που συζητούν στο Brussels Group

1. Ανεξάρτητη Αρχή η Γενική Γραμματεία Εσόδων

2. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών

3. Μετρά πάταξης λαθρεμπορίου καύσιμων – καπνού

4. Φόρος νομιμοποίησης καταθέσεων εξωτερικού 15%-20%

5. Φόρος πολυτελούς τουριστικής διαμονής

6. Φόρος τουριστικών καταστημάτων 3%-6%

7. Υποχρεωτικές συναλλαγές με ηλεκτρονική κάρτα άνω των 70 ευρώ

8. Φόρος 20% στις διαφημίσεις ηλεκτρονικών μέσων

9. Φόρος πολυτελείας 13% (Ι.Χ., πισίνες, σκάφη)

10. Λοταρία αποδείξεων

11. Περιουσιολόγιο – Καταθεσιολόγιο, διασταυρώσεις 15ετιας

12. Αποκρατικοποιήσεις (λιμάνια, ακίνητα, αεροδρόμια)

13. Πλειστηριασμοί ακινήτων – Νέα όρια

14. Αναχαίτιση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων

15. Εργασιακός νόμος σε συνεργασία με ILO και ΟΟΣΑ

16. Η καταβολή 13ης σύνταξης θα συζητηθεί αργότερα

*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2 Μάιου 2015.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa