Πολιτική

«Κόλαση» στη Βουλή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων

Βουλή fosphotos

Με κόντρες και σφοδρές αντιπαραθέσεις ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια του ενιαίου φόρου ακινήτων και της άρσης των πλειστηριασμών που θα ολοκληρωθεί με δύο ονομαστικές ψηφοφορίες, αύριο και μεθαύριο αντίστοιχα.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, από το βήμα της Βουλής, απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζήτησε βελτιώσεις στην φορολόγηση των ξενοίκιαστων ή ημιτελών ακινήτων. «Οι βουλευτές της συμπολίτευσης είχαμε επισημάνει ότι το νομοσχέδιο, όπως αρχικώς είχε παρουσιαστεί, δεν επετύγχανε δίκαιη κατανομή βαρών, επιβάρυνε, αλόγιστα, ακίνητα, δεν είχε επαρκή πρόνοια για τους οικονομικά ασθενέστερους. Με τη συνεργασία των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων πετύχαμε σοβαρότατες διορθώσεις και είναι προς τιμή του υπουργού Οικονομικών που συνεργάστηκε μαζί μας» δήλωσε η κ. Πατριανάκου.

Αντίστοιχα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Γελαλής υποστήριξε ότι ο ενιαίος φόρος υπερφορολογεί την μικρή και μεσαία περιουσία και απαλλάσσει τις οφ σορ που νοικιάζουν ακίνητα σε ναυτιλιακές εταιρίες. «Αυτό είναι δώρο στους εφοπλιστές» τόνισε χαρακτηριστικά. Μέρος της πολιτικής φτωχοποίησης του πληθυσμού, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο τονίζοντας ότι: «Επιβάλατε υπερφορολόγηση των μικρών επιχειρήσεων, εξισώσατε τον φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, κόψατε το ρεύμα αυτών που δεν είχαν να πληρώσουν και τώρα ολοκληρώνετε το έργο σας με όσα σας ζήτησε η τρόικα. Το μόνο που μένει είναι να τους πετάξετε και από τα σπίτια τους. Θα το δούμε το Σάββατο, με το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς. Τελικά, αν το σπίτι δεν το πάρει ο τραπεζίτης, θα το πάρει το Ελληνικό Δημόσιο» είπε ο κ. Γελαλής.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ως εισηγητής στην τοποθέτηση του τόνισε ότι «ο λογαριασμός θα είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι» ενώ επισήμανε πως σε επιμέρους διατάξεις που αφορούν κυρίως τους κώδικες φορολόγησης αναμένει βελτιώσεις για να καθορίσει την τελική στάση που θα κρατήσει το κόμμα. «Λέμε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να μην είναι το ιδανικό, αλλά δεν έχει καμία σχέση με αρχικό σχέδιο» είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο που καλείται να ψηφίσει η Ολομέλεια είναι πιο δίκαιο, κοινωνικό και προοδευτικό.

Για αντισυνταγματικές διατάξεις έκανε λόγο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νότης Μαριάς επισημαίνοντας ότι τα όσα είπαν οι φορείς στην κοινοβουλευτική επιτροπή και η γενική κατακραυγή αποδεικνύουν ότι δεν υπήρξε διαβούλευση. Κατήγγειλε, επίσης, ότι φορολογείται η μικρή ιδιοκτησία, την ίδια ώρα που αφήνονται στο απυρόβλητο μεγαλοκαναλάρχες και δεν προχωρούν οι έλεγχοι στα εμβάσματα και τις υπεράκτιες εταιρείες (off shore) για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κοινωνική νομιμοποίηση του νομοσχεδίου και αποδείχθηκε από τη διαδικασία ακρόασης των φορέων που δεν βρέθηκε ένας να επιδοκιμάσει τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία».

«Αντιλαϊκό, που αποτελεί μέρος της συνολικότερης πολιτικής που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, επισημαίνοντας ότι σήμερα που μένουν απούλητα χιλιάδες ακίνητα, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια που δεν έχουν λύσει πρόβλημα της στέγης. «Πρέπει να προστατεύεται η λαϊκή κατοικία και να απαλλάσσεται από τη φορολογία (έως 120 τ.μ.), ενώ και η δεύτερη κατοικία (έως 80 τ.μ.) να απαλλάσσεται, είπε ο κ. Καραθανασόπουλος» δήλωσε χαρακτηριστικά.

A. K.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa