Οικονομία

Κομισιόν: Αίτημα για Πανευρωπαϊκή ασφάλιση για τους ανέργους

Την ασφάλιση των ανέργων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την αύξηση των μεταβιβαστικών πληρωμών στην Ευρωζώνη ζητά ο επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ, Λάσλο Άντορ. Εκτιμάται ότι η χώρα που θα ωφεληθεί περισσότερο θα είναι η Ισπανία με καθαρές εισροές ύψους 37,9 δισεκ. ευρώ.

Σε συνέντευξη του επίτροπου της ΕΕ για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, δήλωσε ότι η ασφάλιση των ανέργων σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν πρέπει να υποκαταστήσει τα εθνικά συστήματα ασφάλισης. «Η ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων θα αναλάμβανε μόνο έναν βασικό ρόλο», δήλωσε ο κ. Άντορ, και πρόσθεσε ότι «τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους ανέργους θα μπορούσαν για παράδειγμα να ανέλθουν στο 40% του τελευταίου εισοδήματός τους και να διακόπτεται η χορήγησή τους μετά από έξι μήνες. Τα εθνικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσοστό του 40% στους πρώτους έξι μήνες κατά ένα καθορισμένο ποσό και στη συνέχεια να αναλάβουν πλήρως τις παροχές αναπλήρωσης.

Ένα τέτοιο σχέδιο, συνέχισε ο Επίτροπος, θα δημιουργήσει οικονομική σταθερότητα και μπορεί να αναθερμάνει βραχυπρόθεσμα την οικονομία σε μία περίοδο ύφεσης. «Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων: Με αυτή θα είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τα κοινωνικά συστήματα των μεμονωμένων κρατών – μελών.

Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης θα πληρώνουν για τα κονδύλια για την ανεργία σε ένα κοινό Ταμείο και θα παίρνουν πίσω ένα μέρος τους, ανάλογα με το ύψος της ανεργίας», είπε ο Επίτροπος. Στο παρελθόν έπρεπε οι χώρες να βοηθούνται με δικά τους μέσα στις καθοδικές φάσεις της συγκυρίας και να υποτιμούν τα νομίσματά τους. «Αυτό δεν είναι δυνατό πλέον με ένα κοινό νόμισμα, πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι», πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Σύμφωνα με τον κ. Άντορ, η ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από φορολογικά έσοδα των χωρών της Ευρωζώνης. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, ώστε να προχωρήσουμε μελλοντικά σε περισσότερες μεταβιβάσεις χρημάτων μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης», σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Μόνο με τέτοιες δημοσιονομικές μεταβιβαστικές πληρωμές μπορεί να διασφαλισθεί μελλοντικά η νομισματική ένωση. Αυτές οι πληρωμές θα μεριμνούν, ώστε να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων και υφέσεων και να μην υπάρχουν καθοδικά σπιράλ», σημείωσε ο Επίτροπος που έχει σπουδάσει οικονομικά.

Μάλιστα διέψευσε ότι οι χώρες με οικονομική ισχύ, όπως η Γερμανία, θα επιβαρυνθούν μονόπλευρα με την κοινή ασφάλιση και ότι ωφελημένες θα είναι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης που βρίσκονται σε κρίση. «Όχι, αυτό δεν ισχύει. Εάν είχαμε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μία ευρωπαϊκή ασφάλιση για τους ανέργους, θα είχε ωφεληθεί και η Γερμανία από αυτή», σημείωσε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής των Γερμανών ευρωβουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος κ. Χέρμπερτ Ρόιλ, τα σχέδια για μία κοινή ασφάλιση των ανέργων στην Ευρωζώνη «δεν έχουν φύγει από το τραπέζι εδώ και καιρό, αντιθέτως», αναφέρει το δημοσίευμα. «Η Ιταλία θέλει να κάνει την ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων κεντρικό θέμα της προεδρίας της στην ΕΕ που διαρκεί έως τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο κ. Ρόιλ. Εκτός από την Ιταλία, η Γαλλία θεωρείται επίσης ότι υποστηρίζει θερμά μία τέτοια ασφάλιση. Η κυβέρνηση στο Παρίσι επιχείρησε πολλές φορές στο παρελθόν να προωθήσει τα σχέδια για μίας ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Ινστιτούτου για την έρευνα της αγοράς εργασίας και την επαγγελματική έρευνα» του Γερμανικού Οργανισμού για την Εργασία στη Νυρεμβέργη, μία ευρωπαϊκή ασφάλιση των ανέργων -με ένα ποσοστό 50% του τελευταίου μισθού τους- από το 2006 έως το 2011 θα κόστιζε στη Γερμανία καθαρά περίπου 20 δισεκ. ευρώ. Η Γερμανία θα χρηματοδοτούσε περίπου το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ασφάλιση των ανέργων.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa