Άρθρα

Κρίση και Ευρωεκλογές: Σκεφτόμαστε παγκόσμια και δρούμε τοπικά

Άννα Καραμανλή

Άρθρο της Άννας Καραμανλή για το «Π» 

 Οι ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, θα είχαν ούτως ή άλλως πολλαπλή πολιτική σημασιοδότηση, καθώς λαμβάνουν χώρα σε μια κρίσιμη καμπή του πολιτικού και θεσμικού βίου της χώρας μας, ενώ συμπίπτουν και με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Με την θεσμικά καινοτόμο, όμως, πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, για άμεση εκλογή των ευρωβουλευτών από τη βάση με τη διαδικασία του σταυρού, οι Ευρωεκλογές αποκτούν, για πρώτη φορά ξεχωριστό ρόλο  και αυτονομία εκπομπής πολιτικού μηνύματος.

Μέχρι τώρα, με τη δια μέσω κομματικής λίστας ανάδειξη των Ευρωβουλευτών μας, οι ευρωεκλογές είχαν εκπέσει από ευρωπαϊκής εμβέλειας εκλογική διαδικασία χάραξης των μελλοντικών κατευθύνσεων και προοπτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επίσημη δημοσκόπηση καταγραφής των κομματικών δυνάμεων και σε test event εν όψει των εθνικών εκλογών.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναθέτοντας την ευθύνη ανάδειξης των Ευρωβουλευτών στην ίδια την ελληνική κοινωνία την οποία και θα κληθούν να εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποιεί ένα μεγάλο δημοκρατικό άνοιγμα. Σπάει ένα από τα χρονίζοντα αποστήματα κομματικής νομεγκλατούρας και εκφυλισμού των πολιτικών ηθών, αλλάζοντας ριζικά μια εκλογική διαδικασία που κάθε πέντε χρόνια, αντί να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων που επιβάλλει η ευθύνη για την αντιπροσώπευση της Ελλάδος εντός των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, κατρακυλούσε στις μικροπολιτικές ατραπούς της «επί χάρτου» κομματικής εκλογικής αντιπαράθεσης και της de facto ανάδειξης των εκλεκτών της κομματικής ηγεσίας στις ευρωλίστες.

Αυτή τη φορά, οι πολίτες αποφασίζουν. Σε αυτές τις ευρωεκλογές οι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν, όχι απλώς να ψηφίσουν. Θα κληθούν να αναλάβουν την ευθύνη της ανάδειξης προσωπικοτήτων ικανών να επηρεάσουν και  να διαμορφώσουν τις ευρωπαϊκές στάσεις και πρωτοβουλίες, απέναντι στη σκληρά δοκιμαζόμενη χώρα μας και στον επίσης χειμαζόμενο από την κρίση Ευρωπαϊκό Νότο.

Η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας, απαιτεί να σκεφτόμαστε παγκόσμια και να δρούμε τοπικά. Οι προσεχείς διπλές εκλογές για την Ευρωβουλή και την Αυτοδιοίκηση στέλνουν αυτό το μήνυμα. Το μήνυμα μιας κοινωνίας έτοιμης να αποφασίσει με κριτήριο τόσο τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό ορίζοντα, όσο και την αποτελεσματικότητα στο επίπεδο της καθημερινότητας των πολιτών. Έχοντας υπηρετήσει τους χώρους και της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αντιλαμβάνομαι την πολυπλοκότητα της αλληλεπίδρασης των τοπικών αναγκών και των ευρύτερων διλημμάτων και προκλήσεων που ανακύπτουν στο επίπεδο της διοίκησης, ιδιαίτερα μάλιστα εντός του διεθνούς και ευρωπαϊκού πλαισίου που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίστηκε από τη σφοδρή έκρηξη και τον δυσβάσταχτο απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Οι  φετινές Ευρωεκλογές, για πρώτη φορά στη θεσμική ιστορία του τόπου, δεν θα αναδείξουν μία αποστασιοποιημένη από τη λαϊκή βάση πολιτική ελίτ που ελέω κομματικών αρχηγών θα μετεγκατασταθεί στο προνομιακό περιβάλλον της Ευρωβουλής, ούτε θα καταμετρήσουν απλώς κομματικές δυνάμεις και ποσοστά αποδοχής ή διαμαρτυρίας. Χάρη στην πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, η κοινωνία αποκτά τη δυνατότητα αλλά και την ευθύνη της άμεσης ανάδειξης των αντιπροσώπων της. Αποδίδεται στους πολίτες το ουσιαστικό δικαίωμα της αμεσότητας στην έκφρασή τους στις εκλογικές διαδικασίες, ενώ προστατεύεται η ψήφος ως ύψιστη πολιτική πράξη συνειδητής επιλογής αντιπροσώπευσης και όχι ως τυφλή ενέργεια διαμαρτυρίας.

Είναι αλήθεια πως οι πολίτες δοκιμάστηκαν σκληρά από την κρίση και τις αναγκαίες δημοσιονομικές προσαρμογές τις οποίες υιοθέτησε η χώρα μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου όπου καλείται να λειτουργεί και να συνεργάζεται. Για αυτό και η ανάδειξη των αντιπροσώπων της στην Ερωβουλή, εκείνων, δηλαδή, που θα σηκώσουν το θεσμικό βάρος της συνδιαμόρφωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στην κρίση και το ελληνικό χρέος, πρέπει να είναι μια διαδικασία ανόθευτης λαϊκής έκφρασης που δεν προσφέρεται για δημοσκοπικά και δημοκοπικά παιχνίδια εκ μέρους της αντιπολίτευσης.

Με τη μεταρρυθμιστική της τόλμη, τη γενναιότητα των επιλογών και την εκπομπή σαφούς πολιτικού μηνύματος που ενδυναμώνει τη σχέση της Παράταξής μας με τους πολίτες και την εν γένει επαφή της πολιτικής με την κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές της ευθύνες και χαράσσει τα θεσμικά και πολιτικά μονοπάτια που οδηγούν τη χώρα μας στην έξοδο από την κρίση, στην αναζωογόνηση της ανάπτυξης και την προοπτική.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa