Κόσμος

«Κρίση καθεστώτος» γράφουν τα γαλλικά πρωτοσέλιδα για τον Ολάντ

Ολάντ

Για σοβαρή «κρίση καθεστώτος» κάνουν λόγο σχεδόν ομόφωνα τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου μετά τη χθεσινή παραίτηση της κυβέρνησης, εξαιτίας των διαφωνιών για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει και προωθεί ο Φρανσουά Ολάντ.

«Κρίση καθεστώτος» είναι ο τίτλος τόσο της αριστερής εφημερίδας Liberation όσο και της συντηρητικής εφημερίδας Le Figaro οι οποίες έχουν συνήθως αντίθετες πολιτικές αναλύσεις και σήμερα δημοσιεύουν και οι δύο στην πρώτη σελίδα τους την εικόνα ενός αρχηγού κράτους που έχει μείνει μόνος.

Ο Γάλλος πρόεδρος μετά τις διαφωνίες με τον μέχρι πρότινος υπουργό Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ και με τους υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού, οι οποίοι ζητούν μια πιο κοινωνική πολιτική, έδωσε χθες στον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης, πιο «συνεπή» προς την πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας που εφαρμόζει η χώρα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση.

monde-hollande figaro-hollande liberation

Η Le Figaro υποστηρίζει ότι η Γαλλία έχει φτάσει στο σημείο της καθεστωτικής κρίσης με υπόβαθρο μια αβυσσαλέα δυσπιστία και οικονομική καταστροφή, ενώ η προεδρική στρατηγική, η οποία έγκειται στη διατήρηση της πορείας μιας αμφιλεγόμενης πολιτικής και στην απομάκρυνση των υπουργών που διαμαρτύρονται, είναι για τη Le Monde «η τελευταία ευκαιρία του προέδρου να σώσει την πενταετία του».

«Όλοι ή σχεδόν όλοι γνωρίζουν τώρα ότι οι κριτικές του Αρνό Μοντεμπούρ εναντίον της ευρωπαϊκής λιτότητας ηχούν σωστές», γράφει η Liberation. Και σε κάθε περίπτωση «με ή χωρίς τον Μοντεμπούρ, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις στις ερωτήσεις που αυτός έθεσε. Το κύρος είναι απαραίτητο σε μια κυβέρνηση. Δεν ριμάρει πάντα με τη λιτότητα».

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί το νωρίτερο σήμερα το απόγευμα.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa