Κόσμος

Κρίση στο Βρετανικό Κοινοβούλιο: Ακροβατεί η Τερέζα Μέι – «Στα σκαριά» το νέο κόμμα των Ανεξάρτητων

Χρήστος Μυτιλινιός

Σε αντίστροφη μέτρηση για το Brexit βρίσκεται η Βρετανία κι αυτό έχει τεράστιο αντίκτυπο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.

Μόλις πριν δύο μέρες, λίγο πριν την συνάντηση Μέι – Γιουνκέρ, είχαμε την τριπλή παραίτηση των Σάουμπρι, Γουόλαστον και Άλλεν, τριών εκ των «βετεράνων» του Συντηρητικού Κόμματος, οι οποίοι κατηγόρησαν ευθέως τη Μέι για λανθασμένους χειρισμούς οι οποίοι μπορεί εν τέλει να κοστίσουν ένα no-deal Brexit. Η Τερέζα Μέι τελεί πλέον υπό την απειλή των βουλευτών της για μαζική παραίτηση στην περίπτωση του no-deal Brexit, γεγονός που της δίνει επιπλέον φόρτιση στη διαχείριση των διαπραγματεύσεων με την Ένωση.

Στον αντίποδα, χάος επικρατεί στις τάξεις των Εργατικών, με τον Τζέρεμυ Κόρμπιν να έχει απολέσει την εμπιστοσύνη των Βουλευτών του κατά πολύ. Μέσα σε 3 μέρες παραιτήθηκαν 8 βουλευτές του, ο οποίοι μάλιστα δημιούργησαν την Ανεξάρτητη Ομάδα του Βρετανικού Κοινοβουλίου, στην οποία ομάδα προσχώρησαν και οι 3 Συντηρητικοί. Η 11μελής πλέον ομάδα, θέτει παρασκηνιακά ως βασικό της στόχο τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα στη Βρετανία, με ευθεία αμφισβήτηση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης της Βρετανίας.

Οι Παραιτηθέντες Βουλευτές:

MPs who have joined the Independent Group

Από το ρεπορτάζ του BBC βλέπουμε τους βουλευτές και των δύο κομμάτων να κατηγορούν τα κόμματά τους ότι αφίσταντο των ιδεολογικών τους θέσεων. Οι δε Εργατικοί κατηγορούν την ηγεσία ακόμη και για αντισημιτισμό.

Μιλώντας με αριθμούς, αυτή τη στιγμή οι Συντηρητικοί διαθέτουν 314 Βουλευτές έναντι 247 των Εργατικών. Η Ανεξάρτητη Ομάδα με τους 11 Βουλευτές, είναι πλέον 4η δύναμη στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και με τις διαρκείς απειλές και τους διαφόρους χειρισμούς των ηγετών των δύο παραδοσιακών Βρετανικών Κομμάτων, φαίνεται πως θα συνεχίσει να μεγαλώνει η δυναμική της, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η δημιουργία του νέου κόμματος.

Parliament graph

Όλη αυτή η κρίση δίνει στην Τερέζα Μέι ελάχιστες επιλογές και ελιγμούς. Το δεύτερο Δημοψήφισμα είναι πάντα στο τραπέζι όπως και οι πρόωρες εκλογές. Αναμφίβολα, αυτή τη στιγμή, είτε η μία είτε η άλλη λύση θα σταματούσε τη δημιουργία των νέου κόμματος των Ανεξάρτητων, καθώς δεν θα υπήρχε και ο απαραίτητος χρόνος για την κατάλληλη προετοιμασία.

Το δεύτερο Δημοψήφισμα πιθανώς θα έλυνε τα χέρια της Βρετανής Πρωθυπουργού, παρότι είναι κάτι με το οποίο φαινομενικά διαφωνεί. Στην απόφαση του λαού όλοι υπακούν κι έτσι κανείς δεν θα μπορούσε να πείσει κανέναν προς κάποια άλλη κατεύθυνση. Επιπλέον, θα σταματούσε οριστικά τη δημιουργία του νέου κόμματος των Ανεξάρτητων, καθώς η οριστική απόφαση για το Brexit θα είχε προέλθει αποκλειστικά από το Βρετανικό λαό, οπότε δεν θα είχαν αντικείμενο να συμφωνήσουν και να πορευθούν πολιτικά.

Οι πρόωρες εκλογές από την άλλη πλευρά, φαίνεται πως θα ξαναέβγαζαν νικήτρια την Τερέζα Μέι παρά τις όποιες αδυναμίες και αποτυχίες της. Έχει πλεονέκτημα απέναντι στους πολύ ανίσχυρους αντιπάλους της. Όμως η παύση της κρίσης θα ήταν εντελώς προσωρινή και δεν θα έλυνε το πρόβλημα.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa