Κόσμος

«Ξύπνησε» το ηφαίστειο Κοτοπάξι στον Ισημερινό

O πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας επείγουσας κατάστασης μετά το «ξύπνημα» του ηφαιστείου Κοτοπάξι, το οποίο οδήγησε τις αρχές να εκκενώσουν πολλές κοινότητες στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

«Θα κηρύξουμε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της δραστηριότητας του ηφαιστείου Κοτοπάξι» επισήμανε ο σοσιαλιστής πρόεδρος κατά την διάρκεια του εβδομαδιαίου ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού διαγγέλματός του.

Με ύψος 5.897 μέτρων, το ηφαίστειο Κοτοπάξι ξύπνησε χθες με πολλαπλές εκρήξεις που είχαν ως αποτέλεσμα να υψωθεί μια στήλη στάχτης σε ύψος 8 χιλιομέτρων.

Σε πολλές κοινότητες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ηφαίστειο οι κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για προληπτικούς λόγους.

Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει τον αριθμό των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να φύγουν.

Αυτό το ηφαίστειο, στο οποίο δεν έχει σημειωθεί μεγάλη έκρηξη από το 1877, παραμένει ωστόσο μετρίως ενεργό, θεωρείται από τους επιστήμονες ένα από τα πλέον επικίνδυνα σε ολόκληρο τον κόσμο, λόγω της μεγάλης ποσότητας χιονιού που καλύπτει την κορυφή του και του γεγονότος ότι οι περιοχές περιμετρικά του είναι πυκνοκατοικημένες.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa