Πολιτική

Κυβέρνηση… είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα

Τσίπρας 21 Θέμα στο «Π»

Της Ειρήνης Σαββοπούλου

Συντροφικά μαχαιρώματα και όλοι εναντίον όλων είναι η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση με φόντο τη διαπραγμάτευση. Οι συχνές ενδοκυβερνητικές κόντρες προκαλούν επιπλέον προβλήματα στην κυβερνητική και κομματική συνοχή.

Πανούσης εναντίον Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου, Κωνσταντοπούλου εναντίον Μάρδα και Πανούση, τον οποίο «αδειάζει» ο Βούτσης και επικρίνουν ο Μηλιός και η Σβίγγου, Παππάς εναντίον Ζωής, Δραγασάκης εναντίον Βαρουφάκη, Βαρουφάκης εναντίον συνεργατών Τσίπρα και πάει λέγοντας. Την ώρα που οπρωθυπουργός έχει να κλείσει τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης και ετοιμάζεται για το μεγάλο εσωκομματικό ξεκαθάρισμα του φθινοπώρου, νέεςεστίεςφωτιάς εκδηλώνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο Πανούσης κόκκινο πανί

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, δεν είναι η πρώτη φορά που ανάβει φωτιές στο Μέγαρο Μαξίμου.Οι τελευταίες δηλώσεις του περί έσχατης προδοσίας για τα όσα αποκαλύφθηκαν για την υλοποίηση του PlanΒ από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη πρόσθεσαν ακόμη ένα επεισόδιο στην κόντρα που έχει τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με κυβερνητικά στελέχη.

Από τον πρώτο που πήρε απάντηση ήταν από τον πολιτικό του προϊστάμενο, Νίκο Βούτση, ο οποίος χαρακτήρισε «πολιτικές ακρότητες» και «εκτός τόπου και χρόνου» τα όσα υποστήριξε ο Γ.Πανούσης.

«Δεν έχει κανένα νόημα. Μόνο διχασμό μπορούν ναπροκαλέσουν όλα αυτά», σημείωσε, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός λίγες ώρες αργότερα του απάντησε:«Ο Ν.Βούτσης να ψάξει αλλού για διχασμό,όχι στις δικές μου δηλώσεις».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Πανούση

Εκτός από κυβερνητικά στελέχη και στο κόμμα δεν είχαν δει με καλό μάτι την υπουργοποίηση του προερχόμενου από τη ΔΗΜΑΡ Γ.Πανούση. Μάλιστα, μετά και τον τελευταίο ανασχηματισμό, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδειξε την πόρτα εξόδου στον Γ.Πανούση, κάτι που πολλοί θεωρούσαν σχεδόν βέβαιο. Προφανώς,όμως, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού ήταν άλλες και σημαντικότερες.Όμως, η αλήθεια είναι ότι δεν θεωρούν τον Γ. Πανούση «σαρξ εκ της σαρκός τους».

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες ήρθε σε σύγκρουση και με τη νεολαία του κόμματος. Αυτήν τη φορά η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγγου, τον κατηγόρησε για προσωπικές στρατηγικές. «Δεν καταλαβαίνω τι εξυπηρετούν δηλώσεις του κ. Πανούση, όπως αυτές ενάντια στη Νεολαία του κόμματος. Είναι ατυχείς και προβληματικές και δεν νομίζω ότι η συνολική του στάση βοηθά στο έργο της κυβέρνησης».

Στη νύφη για την… πεθερά

Όμως υπάρχουν και εκείνα τα στελέχη που… τα λένε στη νύφη για να τα ακούει η πεθερά. Όπως ο Γιάννης Μηλιός, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να ασκεί κριτική στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση.Έτσι,με αφορμή το κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον του Γ.Πανούση έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter«Μαθαίνω ότι συλλέγονται υπογραφές κατά της συμμετοχής του κ. Πανούση στην κυβέρνηση. Καθώς όμως ο κ. Πανούσης δεν αυτοδιορίστηκε, η παρουσία του στην κυβέρνηση αποτελεί απλό σύμπτωμα μιας βαθύτερης αιτίας», σχολίασε με νόημα.

Πανούσης κατά Ζωής και τούμπαλιν

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη «τόλμησε» να τα βάλει και μετην πρόεδρο της Βουλής. Τι ότι δεν είναι ορθός ο τρόπος που χειρίζεται τα κοινοβουλευτικά τής είπε, τι ότι δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο οιονεί Προέδρου της Δημοκρατίας, πρωθυπουργού κ.λπ., μέχρι για την ηθική της Αριστεράς μίλησε και για παραίτηση, όταν ρωτήθηκε για τη στάση της στις ψηφοφορίες.
Και σιγά η Ζωή μην τα άφηνε όλα αυτά αναπάντητα. Μάλιστα, επέλε ξετον πλέον επίσημο τρόπο και με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό,ούτε λίγο ούτε πολύ, του ζητάει κάλυψη για τις δηλώσειςόχι μόνοτου Γιάννη Πανούση, αλλά και του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Δημήτρη Μάρδα.

Η πρόεδρος της Βουλής κάνει λόγο για ανοίκειες και πολλαπλώς προσβλητικές δηλώσεις του κ. Πανούση εναντίον της,«η επιθετική επιμονή του οποίου γεννά πολλές απορίες», αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή της.

Η Ζωή, ο Μάρδας και το bullying

Από τα βέλη της κας Κωνσταντοπούλου δεν ξέφυγε και ο Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος «έκανε το λάθος» να αναφερθεί στην Επιτροπή Αλήθειας,«αδειάζοντας» το πόρισμα της επιτροπής για το χρέος, διαμηνύοντας πως η κυβέρνηση δεν υιοθετεί το εν λόγω πόρισμα.

Επέστησε, παράλληλα, την προσοχή στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ότι θα πρέπει να προσέξει το οικονομικό κόστος λειτουργίας της επιτροπής: «η Βουλή θα πρέπει να το προσέξει αυτό, γιατί είναι μέρος του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας». Όσο για τους βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς περί «παράνομου, επονείδιστου και επαχθούς χρέους», που χρησιμοποιεί κατά κόρον η πρόεδρος της Βουλής, της συνέστησε μάλλον ένα Λεξικό Μπαμπινιώτη, αφού, όπωςτη συμβούλεψε, η ελληνική γλώσσα είναι ιδιαίτερα πλούσια και θα μπορούσε να χρησιμοποιεί άλλους χαρακτηρισμούς.

Στην επιστολή της προς τον πρωθυπουργό μιλάει πάλι για προσβλητικές δηλώσεις εναντίον της και για εύλογα ερωτήματα που προκαλεί η παρέμβαση του υπουργού στο έργο της.

Πάντως,ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεν θεωρεί, όπως ο ίδιος δήλωσε, πως κάνει bullying στην πρόεδρο της Βουλής.

Η Ζωή… τραβάει την ανηφόρα

Σχεδόν σε καθημερινή βάση πια, διαδραματίζεται και ένα περιστατικό που αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και προέδρου της Βουλής και πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου… τραβάει τον δικό της δρόμο.Σχεδόν σε κάθε δραστηριότητα και πολιτική πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, η πρόεδρος της Βουλής θα τοποθετήσει μια δική της… φιέστα.

Τελευταίο παράδειγμα η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η σχεδόν ταυτόχρονη συνέντευξη Τύπου που η ίδια διοργάνωσε για να κάνει αποτίμηση του έργου της.

Κωνσταντοπούλου και Παππάς στα μαχαίρια

Στη συνδιάσκεψη των προέδρων, εξελίχθηκε ακόμη ένα επεισόδιο στο σήριαλ της κόντρας της Ζωής με τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, Νίκο Παππά.

Αιτία του νέου επεισοδίου αποτέλεσε η πρόταση του υπουργού Επικρατείας να υπάρξει νέο ΔΣ του ΕΣΡ, ώστε να καλυφθούν οι τρεις κενές θέσεις και να αντικατασταθούν τα τέσσερα μέλη,μεταξύ των οποίων και η μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Λίνα Αλεξίου.

Το θέμα εκκρεμεί εδώ και πολλούς μήνες και η κυβέρνηση θέλει να τοκλείσει άμεσα, ώστε να προχωρήσει και το νομοσχέδιο για τον νέο τηλεοπτικό χάρτη.

Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο «συντρόφων»,καθώς είχε προηγηθεί η κόντρα τους στη συνεδρίαση της ΚΕ.

Αποστασιοποίηση Δραγασάκη

Αίσθηση,όμως, προκάλεσε η τελευταία παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος η αλήθεια είναι ότι είχε καιρό να εμφανιστεί στο προσκήνιο.

Το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος κράτησε αποστάσεις από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μεγαλοστομίες, λες και δεν ήταν ο ίδιος υπεύθυνος για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του.

Ο ίδιος, μάλιστα, φροντίζει με κάθε ευκαιρία να κρατάει τις αποστάσεις του και από τον πρώην υπουργό Οικονομικών ΓιάνηΒαρουφάκη και την τακτική που ακολούθησε όταν ήταν υπεύθυνος της διαπραγματευτικής ομάδας, αλλά και από τις τελευταίες δηλώσεις του για το PlanΒ, «αν κάποιος θέλει να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, δεν έχει παρά να αποδεχθεί τις προτάσεις του κ.Σόιμπλε ή του Eurogroup».

Σημείωσε, δε, με νόημα πως «όταν έρθει η ώρα,η κυβέρνηση έχει να πει πολλά για φίλους και αντιπάλους και με στοιχεία».Οι διαφορές των δύο ανδρών καταγράφηκαν και στοθέμα του δημοψηφίσματος καιόχι μόνο το βράδυ της ανακοίνωσής του, αλλά και μετά, όταν πια ο ελληνικός λαός είπε το ηχηρό «όχι».

Και Φίλης εναντίον Λαφαζάνη

Ακόμα μία εσωκομματική κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή μεταξύ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και του Νίκου Φίλη, με αφορμή δηλώσεις του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας στη Θεσσαλονίκη ότι «οι βουλευτές της Κίνησης δεν θα ψηφίσουν μνημόνιο». Ο προσκείμενος στον Αλέξη Τσίπρα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, του απάντησε πως «αυτή η προτροπή εκ μέρους του στοχεύει στο να πέσει η κυβέρνηση!».

Νέες «βόμβες» Βαρουφάκη

Όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε ακόμη μία συνέντευξή του, το βράδυ του δημοψηφίσματος, όταν πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, κατάλαβε πως η κυβέρνηση δεν μπορούσε να διαχειριστεί τη μεγάλη νίκη. Φωτογράφισε,μάλιστα,συνεργάτες του πρωθυπουργού, πως εκείνοι ήταν που τον πίεσαν να παραδοθεί και να δεχθεί την επώδυνη συμφωνία.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι υπήρχαν κάποιοι στην κυβέρνηση που τον πίεζαν. Ήδη, μέσα σε ώρες, είχε πιεστεί από σημαντικά στελέχη της κυβέρνησης ουσιαστικά να μετατρέψουμε το “όχι”σε “ναι”, να παραδοθούμε», είπε, επιχειρώντας και αυτός να χαράξει τη δική του προσωπική πορεία, κρατώντας αποστάσεις από την τακτική Μαξίμου στον δρόμο προς την επίτευξη συμφωνίας, παρά το ότι ο πρωθυπουργός στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή τον κάλυψε πλήρως σχετικά με το Plan Β.

* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 08/08/2015.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa