Πολιτική

Κυβερνητικό restart από τη Θεσσαλονίκη

Αλέξης Τσίπρας

Της Ειρήνης Σαββοπούλου

Με ένα πρόγραμμα «ρεαλιστικό και ειλικρινές», που θα εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη χρονιά, που θα βάζει διαχωριστικές γραμμές κυρίως με τη ΝΔ, αλλά και που θα δημιουργεί ένα κλίμα σταθερότητας, κλείνοντας κάθε σενάριο πρόωρων εκλογών, θα εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν, βέβαια, πως «το κοντέρ δεν μηδενίζει» και οι συγκρίσεις με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο εξήγγειλε πριν από δύο χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αναπόφευκτες, καθώς απέχει έτη φωτός από τη σημερινή πραγματικότητα.

Ωστόσο, το κυβερνητικό επιτελείο θα επιδιώξει να «σηματοδοτήσει τη νέα σελίδα στην άσκηση πολιτικής ύστερα από έξι μνημονιακά χρόνια, με εφικτούς στόχους και ρεαλισμό.

Θα επιδιώξει ένα πολιτικό και οικονομικό restart, όπως τονίζει στο «Π» συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Για αυτόν άλλωστε τον λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εντολές που έχουν δοθεί από το πρωθυπουργικό γραφείο, σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι απόλυτα σαφείς: «Πρόγραμμα ιεραρχημένο και χρονικά προσδιορισμένο», το οποίο θα υπηρετεί το κάθε υπουργείο και θα έχει καθορισμένες προτεραιότητες στη βάση αυτών των προτεραιοτήτων που εχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει άλλη πολιτική»

Μπορεί το κυβερνητικό στρατόπεδο να ηττήθηκε ιδεολογικά με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, όπως πολλοί πια παραδέχονται μέσα στην κυβέρνηση, όμως ακόμη και τώρα θεωρούν πως «μπορεί να υπάρξει μια διαφορετική πολιτική που να ανακουφίζει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και που μπορεί να αναδείξει τις διαφορές με τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις».

Σε αυτό θα επιμείνει και ο Αλέξης Τσίπρας, τόσο στις επαφές που θα έχει με τους παραγωγικούς φορείς όσο και στην ομιλία του στο Βελλίδειο.

Οι διαχωριστικές με τη ΝΔ

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως ελλείψει πολιτικής στρατηγικής αλλά και προτάσεων που να μην την εκθέτουν, η ΝΔ στήνει καθημερινούς καβγάδες, επιχειρώντας να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία, με δευτερεύοντα θέματα, τα οποία όμως δεν απαντούν στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. «Ακόμη και εάν το οικονομικό κλίμα ήταν καλύτερο, η δράση για παράδειγμα των αντιεξουσιαστών και οι απόψεις –υπερβολικές σε κάποιες περιπτώσεις– κυβερνητικών στελεχών για τις καταλήψεις, δεν θα ενδιέφεραν τόσο πολύ τους λεγόμενους ως «νοικοκυραίους». Σε κάθε περίπτωση, δεν θα μπορούσαν να ανάψουν το φιτίλι μιας κοινωνικής αναταραχής, τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, καθώς «το ζητούμενο για τους πολίτες είναι να υπάρξουν λύσεις στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει». Και σε αυτά τα προβλήματα, όπως με έμφαση επιχειρηματολογούν στην κυβέρνηση και πρόκειται να αναδείξει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, ούτε η ΝΔ, αλλά ούτε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πειστικές απαντήσεις.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ανεκπλήρωτες και μεγαλόστομες προεκλογικές του εξαγγελίες, κυβερνητικό στέλεχος έθετε το ερώτημα αν «η ΝΔ μπορεί να πει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ή ότι θα επιστρέψει το ΕΚΑΣ».

Έτσι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να «χτίσει» τις διαχωριστικές γραμμές από τη Νέα Δημοκρατία και τα κόμματα που την ακολουθούν, με στόχο να πείσει τους συνομιλητές του, πολύ δε περισσότερο τους αγανακτισμένους ψηφοφόρους του ότι, παρότι υλοποιεί κατά βάση μνημονιακές πολιτικές, αυτές μπορεί να έχουν κοινωνικό αποτύπωμα, κάτι που τον κάνει να διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις.

Το τρίπτυχο της ΔΕΘ

Δίκαιη ανάπτυξη, νέο κοινωνικό κράτος και θεσμικές αλλαγές είναι το τρίπτυχο στο οποίο θα δομήσει την εμφάνισή του στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, εστιάζοντας για ακόμη μια φορά στον τομέα των επενδύσεων, που είναι ο βασικός μοχλός για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως είχαν θετική απήχηση στην κοινωνία, οι πρόσφατες κορδέλες που έκοψε ο πρωθυπουργός σε Πάρο και Σαντορίνη. Επιπλέον, μια σειρά νέων έργων ή άλλων που «ξεπαγώνουν», αναφορές στο Μέτρο Θεσσαλονίκης, κονδύλια από το τρέχον ΕΣΠΑ, αλλά και οι δυνατότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου θα είναι στην ατζέντα του πρωθυπουργού.

Τέλος στα σενάρια εκλογών

Όλα δείχνουν, όπως τονίζει το Μαξίμου, πως το «καραβάνι προχωρά», σε αντίθεση με την εκλογολογία που πυροδότησαν οι τελευταίες εμφανίσεις του πρωθυπουργού και που στην κυβέρνηση θεωρούν πως καλλιεργείται όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από άλλα κέντρα.

Όμως όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν παραπέμπει σε καμία περίπτωση σε εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο, ενώ κυβερνητικές πηγές τονίζουν με νόημα πως «τα σενάρια για πρόωρες εκλογές καλλιεργούνται από όλους εκείνους που έχουν επενδύσει στην πολιτική αβεβαιότητα», φωτογραφίζοντας μάλιστα τις διεργασίες που αποκαλύπτονται πως γίνονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς με «μυστικά δείπνα» και «αναζήτηση πρωθυπουργού».

Επιπλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει έγκαιρα και τα μηνύματα από το εξωτερικό, όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα μηνύματα συγκλίνουν στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Μετά, μάλιστα, και από τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, η ανάγκη για μια γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, είτε αυτό αφορά στο προσφυγικό είτε σε μια νέα κρίση εντός της Ευρωζώνης, με πρωταγωνιστή και πάλι την Ελλάδα.

Το κυβερνητικό restart περιλαμβάνει, βέβαια, και έναν ανασχηματισμό, ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, τοποθετείται χρονικά μετά το συνέδριο του Οκτωβρίου, όπου εκεί ο Αλέξης Τσίπρας αναμένει να καταγραφεί η πολιτική του ηγεμονία.

*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

   

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa