Κορωνοϊός Οικονομία

Le Monde: Αλλάζει οικονομική κατεύθυνση η ΕΕ – Ζεστό χρήμα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των επιπτώσεών του

Σε σημερινό της άρθρο η γαλλική εφημερίδα LeMonde αναφέρεται στο γεγονός ότι ο κορωνοϊός αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό για να αναθεωρηθούν οικονομικά «ταμπού» θέματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως παράδειγμα έφερε το πάγωμα του συμφώνου σταθερότητας το οποίο όπως αναφέρει μέσα το άρθρο της εφημερίδας ήταν κάτι το οποίο στις αρχές Μαρτίου κανένας δεν μπορούσε καν να φανταστεί στο μυαλό του. Πλέον καμία χώρα δεν είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τα όρια του 3% στο έλλειμμά της και το 60% του εθνικού της πλούτου για το χρέος.

Ακόμα μέσα στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην κατάρρευση του ταμπού των κρατικών ενισχύσεων. Η Κομισιόν μετά από την πανδημία που σκορπίστηκε στην Ευρώπη ελαστικοποιεί το καθεστώς των κρατικών χρηματοδοτήσεων ώστε να επιτρέψει στους 27 να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους χωρίς να υπόκεινται σε κυρώσεις. Αυτό γίνεται διότι μια επικείμενη οικονομική καταστροφή είναι ορατή για το άμεσο μέλλον σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αυτές οι κρατικές ενισχύσεις. Ακόμα κάτι μη δεδομένο για ότι είχαμε συνηθίσει είναι και η άμεση εκταμίευση από την  επιτροπή 37 δις ευρώ κονδύλια για τη μάχη εναντίον του κορωνοϊού που όλα τα κράτη μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Στον «χορό» του ζεστού χρήματος θα μπει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει εξαγγείλει ότι θα πέσουν 1 τρις ευρώ κεφάλαια (συμπεριλαμβανομένου και των 750 δις για την αγορά κρατικών ομολόγων) στην οικονομία όλων των χωρών μελών σε μια προσπάθεια συγκράτησης της οικονομίας.

Η Le Monde σημειώνει και στην κίνηση της ΕΚΤ που διόρθωσε το κλίμα ανακοινώνοντας ότι θα ρίξει ένα πακέτο 750 δις για να αγοράσει ομόλογα, λόγω του κορωνοϊού, συμπεριλαμβάνοντας και την Ελλάδα μέσα σε αυτό κάτι που μέχρι και πριν 15 μέρες αποτελούσε αντικείμενο έντονης συζήτησης. Όλα αυτά τα κεφάλαια από την Κομισιόν αλλά και από την ΕΚΤ ξεπερνάνε κατά πολύ τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν ώστε να ξεπεραστεί η κρίση του 2012. Αυτό ίσως να είναι και ένας σημαντικός σταθμός αλλαγής στα ευρωπαϊκά πράγματα που μπορεί να φέρει ένα καινούργιο πλαίσιο οικονομικής στρατηγικής μέσα στην ΕΕ.

Τέλος η εφημερίδα αναφέρεται στην σημερινή τηλεδιάσκεψη που θα έχουν οι ηγέτες και υπογραμμίζει ότι οι 27 θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν (μαζί ή χωριστά ) την εξάπλωση της επιδημίας και να εξευρεθούν ακόμα περισσότερες πηγές χρηματοδότησης. Μέσα σε αυτές είναι και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (MES), ο οποίος δημιουργήθηκε το 2012 για να βοηθήσει τις χώρες που δεν μπορούσαν να βγουν στις αγορές, αλλά διαθέτει μόνο 410 δις ευρώ. Παράλληλα υπάρχει και η λύση του κορωνο-ομόλογου, το οποίο στηρίζουν Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα και θα μπορούσε να εξασφαλίσει αρκετά δις και να αντιμετωπιστεί ακόμα καλύτερα η μεγάλη κρίση του κορωνοϊού αλλά και οι οικονομικές συνέπειες που θα δημιουργήσει. Σημειώνει επιπλέον ότι η Γερμανία είναι πιο ανοιχτή σε αλλαγή οικονομικής πολιτικής από ότι η Ολλανδία μέσα στην Ένωση. Αν η Γερμανία αλλάξει θέση, τότε και η Ολλανδία θα ακολουθήσει. Το άρθρο επικαλείται την, δήλωση του Ολαφ Σολτς, υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και αντικαγκελάριου από το 2017 ο οποίος ανέφερε «Ότι έχουμε την διάθεση». Η Γερμανία πέρασε ήδη από τη Bundestag, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, την Τετάρτη 25 Μαρτίου, την ακύρωση της συνταγματικής υποχρέωσης να παρουσιάζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και επικύρωσε το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας, σε όλη την ιστορία της μετά τον Β’ ΠΠ.

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa