Περιβάλλον

«Λουκέτο» στις παράνομες χωματερές επιχειρεί να βάλει το ΥΠΕΚΑ

«Λουκέτο» στις παράνομες χωματερές επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προκειμένου να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων, εξαιτίας της επιβολής των τσουχτερών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους » το υπουργείο οργανώνει επιχείρηση μεταφοράς απορριμμάτων από τις παράνομες χωματερές στις νόμιμες. Η μεταφορά θα γίνει τόσο σε επίπεδο ηπειρωτικής χώρας όσο και από τα νησιά προς τους πλησιέστερους νόμιμα λειτουργούντες ΧΥΤΑ.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με το υπουργείο Ναυτιλίας προκειμένου να βρεθεί λύση για το κόστος μεταφοράς των αποβλήτων, καθώς και με τους δήμους υποδοχής ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις και διαμαρτυρίες.

Ωστόσο η απόφαση της Κομισιόν αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου πιστεύει πως η επιβάρυνση για τη χώρα μας θα είναι μικρότερη από ό,τι υπολογιζόταν καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν κλείσει 18 ΧΑΔΑ και θα γίνει προσπάθεια να κλείσουν άλλοι τόσοι μέσα στον Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα βρίσκονται εν λειτουργία 39 παράνομες χωματερές, όταν πριν από δεκαπέντε ημέρες ο αριθμός έφθανε τις 57 και το περασμένο καλοκαίρι ξεπέρναγε τις 70.

Τα πρόστιμα δεν αναμένεται να επιβληθούν αμέσως αλλά θα παραχωρηθεί από την ΕΕ περίοδος διαβουλεύσεων ενός μηνός, κατά την οποία η ελληνική πλευρά θα έχει την ευκαιρία να διαπραγματευτεί περαιτέρω, παρουσιάζοντας τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και τον προγραμματισμό της επόμενης περιόδου.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Γενικής Εισαγγελέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επιβάλλονται στην Ελλάδα: α) κατ΄ αποκοπή πρόστιμο 22 εκατομμυρίων ευρώ για μη συμμόρφωση με την πρώτη δικαστική απόφαση του 2005 που όριζε κλείσιμο μέχρι το 2009 όλων των παράνομων χωματερών, β) ημερήσιο πρόστιμο 54.450 ευρώ, το οποίο θα απομειώνεται κατά 150 ευρώ / ημέρα κάθε φορά που θα παύει η λειτουργία ενός ΧΑΔΑ ή θα ξεκινά η αποκατάσταση ενός ΧΑΔΑ.

assets_LARGE_t_420_54431162_type12128

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa