Άρθρα Ζαχαρίας Ζούπης

Mε την κοινωνία ή τους μπαχαλάκηδες;

Έχουμε μια Αστυνομία που αποτελείται από αγγελούδια; Ασφαλώς όχι. Υπήρχαν προβλήματα σε τελευταίες παρεμβάσεις της; Νομίζω ναι, αλλά τέλος πάντων αυτό είναι κάτι που μπορεί να διερευνηθεί και όσοι θεώρησαν ότι είναι καουμπόηδες θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Αυτό και θα πρέπει να γίνει άμεσα και με διαφάνεια, αλλά και πλήρη στοιχεία στη δημοσιότητα, ώστε να καταλάβουμε. Αν μη τι άλλο, αυτό είναι αναγκαίο για να μην προβοκάρεται από «ευαίσθητους» η προσπάθεια αποκατάστασης της νομιμότητας. Στοιχειοθετούν οι παραβιάσεις της επιτρεπτής νόμιμης βίας τις ηλίθιες κατηγορίες περί κλίματος αστυνομοκρατίας, αυταρχισμού; Ούτε σαν ανέκδοτο. Στην Ευρώπη, που ο δραστήριος ευρωβουλευτής αξιότιμος κ. Δ. Παπαδημούλης καταγγέλλει συνέχεια τη χώρα για άσκηση βίας, για επικράτηση της Ακροδεξιάς και άλλα γλαφυρά, μάλλον θα γελούν μαζί του.

Το κύριο όμως είναι αυτό, αυτήν τη στιγμή, να ξεκαθαρίσουν όλες οι δυνάμεις και πριν απ’ όλους ο ΣΥΡΙΖΑ, ως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, τι χώρα θέλουν. Το κύριο είναι να αποφασίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει μια σοβαρή χώρα χωρίς στέκια μπαχαλάκηδων στα ΑΕΙ, χωρίς απειλές των θαυμαστών του Κουφοντίνα που συμμετέχουν στον «Ρουβίκωνα», χωρίς καψίματα χριστουγεννιάτικων δέντρων σε πλατείες από ανθρώπους που ως ιδεολογία έχουν το μίσος, χωρίς καταδρομικές στο Μαρούσι ή στη Μητροπόλεως. Θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις συμπεριφορές και ενέργειες ως «ομορφιά της ατίθασης νιότης» που έλεγε ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, τις ετσιθελικές καταλήψεις ως πολιτιστική έκφραση κατά Κατρούγκαλο ή ως φαινόμενο που ήρθε η ώρα να παταχτεί, να αντιμετωπιστεί έως το τέλος;

Η κοινωνία, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, έχει πάρει τις αποφάσεις της. Η βούλησή της είναι να τελειώνουμε. Δεν ανέχεται Πανεπιστήμια με στέκια γεμάτα κράνη, καδρόνια, υλικά για μολότοφ. Δεν ανέχεται ανόητους να καταστρέφουν ΑΤΜ και σταθμούς του ΗΣΑΠ, να σπάνε τζάμια καταστημάτων, παριστάνοντας τους λαϊκούς αγωνιστές. Δεν ανέχεται καταλήψεις δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Θεωρεί ότι είναι ένα απόστημα που πρέπει να σπάσει πριν βρεθούμε προ άλλων φαινομένων σε μαζική κλίμακα, που θεωρούσαμε ότι τα είχαμε ξεπεράσει.

Η κοινωνία ξέρει τι θέλει. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένες δήθεν αντιαυταρχικές εφημερίδες που σιωπούσαν όταν έδερναν ανηλεώς τα ΜΑΤ συνταξιούχους επί αριστερο-ακροδεξιάς κυβέρνησης τι λένε; Ο Αλ. Τσίπρας τι λέει; Ότι το Μαρούσι θύμισε Γάζα, όχι γιατί τα έσπασαν όλα οι μπαχαλάκηδες, αλλά γιατί παρενέβη η Αστυνομία; Ντροπή!

Έχω την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σιωπά για όλα αυτά τα αρρωστημένα φαινόμενα, αυτό το οργανωμένο παρακράτος που προστατεύτηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γιατί συνδέεται ιδεολογικά και πολιτικά μ’ αυτό. Το πιο σωστό θα ήταν μάλλον να πούμε ότι σημαντικό τμήμα του παραδοσιακού ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέσεις αλληλεγγύης, ανοχής. Γι’ αυτό και στρέφει τη συζήτηση προς την Αστυνομία. Οι φωνές για δήθεν στήσιμο αυταρχικού κράτους είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να κρύψει τις θέσεις του που δεν εκφράζουν σημαντικότατο τμήμα των ψηφοφόρων του. Είναι ταυτόχρονα μια προσπάθεια να κρύψει την ένδεια πολιτικής που τον χαρακτηρίζει και να επιδιώξει να συσπειρώσει ένα ακροατήριο που έτσι κι αλλιώς θα το συσπείρωνε.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνούν ότι, αν η κοινωνία θέλει, κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει και μ’ αυτά που λέει δεν νομίζω πως πείθει και πολλούς…

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa