Προς το παρόν, η λανθασμένη διαχείριση της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι, με δεκάδες νεκρούς και αγνοουμένους, δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε εκλογική ταφόπλακα για τους υπευθύνους που κατέχουν την εξουσία.

Είναι φρούδα ελπίδα το να πιστεύουν κάποιοι ότι θα γλιτώσουν από την οργή του κόσμου.Όταν υπάρχει εκατόμβη νεκρών, υπάρχουν πολίτες που μηνύουν και εισαγγελείς οι οποίοι δικάζουν για τις αμέλειες και τις παραλείψεις. Και, όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης, ο λαός θα δώσει τη δική του απάντηση. Δεν ζούμε σε καθεστώς Σοβιέτ, για να μπορεί η κάθε εξουσία να κρύβει τις δυσάρεστες ειδήσεις με την κατάλληλη χειραγώγηση των Μέσων και παράλληλα να αποδίδονται οι ευθύνες αλλού, σε ξένο παράγοντα, στους προηγούμενους, ακόμη και στους Πρωτόπλαστους! Ο κόσμος κάηκε και η ευθύνη πήγε στην άναρχη δόμηση και στα αυθαίρετα.

Οι καφενόβιοι επικοινωνιολόγοι που τους συμβουλεύουν τους υπέδειξαν να δηλώσουν ότι τα καμένα σπίτια δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ!

Είναι για να τους παίρνουν οι νοσοκόμοι με τις άσπρες μπλούζες! Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις ή «αποκεφαλισμούς»υπευθύνων,η μικροπολιτική, η ανικανότητα του διοικείν έφεραν για άλλη μία φορά τη χώρα στα χειρότερά της. Το «μπάχαλο»σε όλο τoυ το μεγαλείο!

Ωστόσο, η «μπαχαλοποίηση» της πολιτικής δεν σταματάει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το αποκαλούμενο συμμετοχικό μοντέλο Δημοκρατίας εξαπλώνεται και στην Αυτοδιοίκηση, με τον νέο εκλογικό νόμο που ισχύει για τις εκλογές του Μαΐου 2019.

Αρχικά μας ήρθε ως ένα σχέδιο νόμου, με αλλαγή στο εκλογικό σύστημα και μετάθεση του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών, και κατέληξε σε έναν «Κλεισθένη» που θα φέρει την ακυβερνησία στο σύνολο των δήμων την επόμενη μέρα της εφαρμογής του και με την ακύρωσή του σχεδίου νόμου για τον χρόνο διεξαγωγής λόγω βουλευτικής τροπολογίας! Μπάχαλο στο μπάχαλο!

Επικίνδυνα, αντιθεσμικά, εξυπηρετούν τις μικροπολιτικές τους σκοπιμότητες, αδιαφορώντας για τη ζημιά που θα επιφέρουν στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αν -ο μη γένοιτο!- έχουμε επανάληψη των γνωστών ακραίων φαινομένων, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, τότε οι τραγωδίες θα είναι απίστευτες και οι ευθύνες δεν θα βρίσκουν υπαιτίους για να αποδοθούν.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει την αλλαγή του νόμου όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα. Διαχείριση κρίσης σημαίνει προστασία της ζωής των πολιτών πρώτα απ’ όλα στις φυσικές καταστροφές και μετά καταλογισμούς ευθυνών.

Με το νέο εκλογικό σύστημα του «Κλεισθένη», όλοι οι αυτοδιοικητικοί θα είναι ανευθυνοϋπεύθυνοι.

Πραγματική «μπαχαλοποίηση» της πολυπαθούς Αυτοδιοίκησης…

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...