Πολιτική

Μ. Βαρβιτσιώτης: Νέα διάρθρωση στο υπουργείο Ναυτιλίας για μείωση της σπατάλης

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Νέος οργανισμός θα συσταθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και στις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ), σύμφωνα με τον υπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος επεσήμανε ότι μέχρι τώρα το υπουργείο λειτουργούσε με πολλούς διαφορετικούς οργανισμούς και οργανογράμματα.

Με το νέο σχέδιο, το οποίο θα σταλεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για έγκριση, ομογενοποιούνται οι λειτουργίες, καθώς θα υπάρχουν τρεις γενικές γραμματείες με σαφώς προσδιορισμένες αρμοδιότητες: η γενική γραμματεία του υπουργείου, η γενική γραμματεία Λιμένων και η γενική γραμματεία Αιγαίου. Μάλιστα, οι κλάδοι από οχτώ θα γίνουν τέσσερις, οι γενικές διευθύνσεις από δύο θα γίνουν τρεις, οι διευθύνσεις από 53 θα γίνουν 30 και τα τμήματα από 181 θα γίνουν 111.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε ότι θα ενισχυθεί το γραφείο του υπουργού, ώστε να γίνει επιτελικό και θα έχει απευθείας έλεγχο στην υπηρεσία εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, με στόχο την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Θα υπάρχει μόνο μία διεύθυνση για τις άγονες γραμμές, ενώ δημιουργείται τεχνική υπηρεσία, η οποία τώρα δεν υπάρχει.

Για τη νέα διάρθρωση των υπηρεσιών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, τον «Λιμενικό Καλλικράτη» όπως τον χαρακτήρισε, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου ανέφερε ότι με αυτή θα αξιοποιηθούν περίπου 700 εργαζόμενοι, καθώς καταπολεμάται η γραφειοκρατία.

Επίσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε ότι καταργούνται οι άδειες ερασιτεχνικής αλιείας, και για τους πολίτες και για τα σκάφη, καθώς και η υποχρέωση δήλωσης απόπλου και κατάπλου των μικρών σκαφών αναψυχής στη λιμενική Αρχή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται πολλοί υπάλληλοι που απασχολούνταν με αυτά και επιτυγχάνεται, στην ουσία, μία αύξηση του προσωπικού κατά 10%, χωρίς να γίνει καμία πρόσληψη.

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα υπάρξει αύξηση των λιμεναρχείων ώστε σε κάθε νομό να υπάρχει λιμενάρχης, θα μειωθούν οι λιμενικοί σταθμοί σε 41 από 104 που είναι τώρα, και από τους οποίους κάποιοι θα αναβαθμιστούν και κάποιοι θα καταργηθούν, ενώ θα διπλασιαστούν τα λιμενικά τμήματα και τα λιμενικά φυλάκια.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι λύθηκε ένα μεγάλο πρόβλημα του προσωπικού του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που δεν μπορούσε να αγοράσει φάρμακα, καθώς το υπουργείο χρωστούσε και τα φαρμακεία δεν έδιναν φάρμακα. Αυτές οι ληξιπρόθεσμες υγειονομικές δαπάνες, που ανέρχονται στο ποσό των περίπου 6.000.000 ευρώ «ενταλματοποιήθηκαν» όπως υπογράμμισε, και έτσι λύνεται το πρόβλημα.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER