Μαρς

«Μαχαίρι» 24 εκατ. ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες

ΝΙΜΤΣ

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του ΝΙΜΤΣ, τις αιματηρές οικονομίες που έχουν γίνει και τα σχέδια για την επόμενη ημέρα του νοσηλευτικού ιδρύματος γνωστοποιήθηκαν στην ημερίδα υγείας για την ιατρική/ φαρμακευτική/ νοσοκομειακή περίθαλψη των αποστράτων και των μελών των οικογενειών τους που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο, με την επιμέλεια του συντονιστικού των τριών Ενώσεων Αποστράτων, ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ και του Συνδέσμου Αποφοίτων ΣΣΑΣ.

Μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια από το 2009 στο 2013 οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου έπεσαν κάτω από το μισό και συγκεκριμένα από το ποσό των 43 εκατ. ευρώ το 2009 στα 19 εκατ. ευρώ το 2013, αποδεικνύοντας πως υπήρχε μεγάλο περιθώριο για να εξορθολογιστεί η λειτουργία του νοσοκομείου. Μαζί με αυτήν τη θετική οικονομική εξέλιξη ταυτόχρονα μειώθηκαν οι υποχρεώσεις του ΝΙΜΤΣ προς τους προμηθευτές του, έγινε εξορθολογισμός των δαπανών, περιορίστηκε η κατανάλωση υλικών και πλέον το ΝΙΜΤΣ εξασφαλίζει την οικονομική του αυτοτέλεια, με βάση τη λειτουργία του, ενώ η οικονομική θέση του νοσοκομείου ενισχύεται περαιτέρω με την αξιοποίηση της περιουσίας του.

Το μέλλον του ΝΙΜΤΣ

Για το άμεσο μέλλον η διοίκηση του ΝΙΜΤΣ, το οποίο, όπως είναι γνωστό, είναι Ν.Π.Δ.Δ. ανεξάρτητο από το ΜΤΣ, αυτοδιοίκητο, και αυτοχρηματοδοτούμενο, σχεδιάζει την ανανέωση του νομικού πλαισίου και την επανασύνταξη του οργανισμού λειτουργίας του ΝΙΜΤΣ, με στόχο, μεταξύ άλλων, και τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων των υπηρεσιών του νοσοκομείου.

Παράλληλα, προωθείται η κτηριακή ανασυγκρότηση και η συντήρηση του ΝΙΜΤΣ, η ανανέωση των μηχανημάτων ιονιζουσών ακτινοβολιών και η κατασκευή νέου κτηρίου, ενώ στο απώτερο μέλλον το ΝΙΜΤΣ μπορεί να αποκτήσει, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, δικό του οίκο ευγηρίας και κέντρο αποκατάστασης, να αναπτύξει παραρτήματα στην επαρχία, ενώ στους μακροπρόθεσμους στόχους είναι και η αξιοποίηση αποστράτων στελεχών ιατρών δια ανακλήσεως ή προσλήψεως.

Τεράστια τα χρέη

Στην ίδια ημερίδα αναδείχθηκαν όμως και μια σειρά από άλλα στοιχεία και πρωτοβουλίες, που γνωστοποιήθηκαν με σχετικό ενημερωτικό δελτίο στα μέλη όλων των ενώσεων. Για παράδειγμα, ανακοινώθηκε πως ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 72 εκατ. ευρώ στα στρατιωτικά νοσοκομεία (Στρατού και Αεροπορίας), ενώ παρουσιάστηκαν και στοιχεία για τους νοσηλευθέντες στα στρατιωτικά νοσοκομεία που ήταν για τον Σ.Ξ. 45% εν ενεργεία, 38% απόστρατοι, 12% λοιποί και 5% μέλη οικογενειών, για το Π.Ν. 20% εν ενεργεία, 60% απόστρατοι, 11% λοιποί και 9% μέλη οικογενειών, και για την Π.Α. 10% εν ενεργεία, 45% απόστρατοι, 23% λοιποί και 12% μέλη οικογενειών.

Οι τρεις ενώσεις αποστράτων αποφάσισαν, μάλιστα, να συγκροτήσουν σε συνεργασία με τη ΔΥΓ/ΓΕΕΘΑ διακλαδική επιτροπή, η οποία θα προβεί σε συγκεντρωτική συλλογή σχετικών θεμάτων, ερωτήσεων και προτάσεων από το σύνολο των αποστράτων για τα θέματα υγείας, ενώ για την πρώτη ημερίδα το συντονιστικό σημειώνει πως υπήρξε δυσαρέσκεια για την απουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και από τη μικρή συμμετοχή των αποστράτων.

Κώστας Αττίας

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa