Πολιτική

Με άνοιγμα στο Κέντρο απαντά ο Μητσοτάκης

Μητσοτάκης Θέμα

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να βάλει μπρος την «επιχείρηση διεύρυνση» του κόμματός του, οι «παραφωνίες» του Αδώνιδος Γεωργιάδη και της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου μέσα σε ένα 24ωρο φαίνεται πως «θόλωσαν» το κεντρικό, ενωτικό μήνυμα που προσπάθησε να εκπέμψει ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης από την Ελευσίνα, που είχε βρεθεί τη Δευτέρα, έκανε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, τονίζοντας πως «σήμερα δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς, αλλά μεταξύ αλήθειας και αποτελεσματικότητας και λαϊκισμού και ψέματος», ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος ανέβαζε τους τόνους. «Πάντα έλεγα ότι οι αριστεροί δεν είναι δημοκράτες και με έλεγαν υπερβολικό. Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και αν πας, όταν πεις ότι είσαι κομουνιστής σε βάζουν φυλακή. Στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο…Έχουν ξαναπεράσει πιο φασίστες απ’ αυτούς στην εξουσία;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Χίο, όπου βρίσκονταν σε κομματική εκδήλωση.

Στην ίδια όμως σκληρή γραμμή κινήθηκε και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες: «Όποιος δεν καταλαβαίνει το μέγεθος του κινδύνου που διατρέχουμε από την καθεστωτική αυτή αντίληψη και νοοτροπία της κυβέρνησης, ειλικρινά πρέπει να σκεφτεί και άλλες εποχές. Στη Γερμανία, όταν βγήκε ο Χίτλερ, οι Εβραίοι ήταν χωρισμένοι σε δύο κατηγορίες. Υπήρχαν αυτοί που τον άκουγαν και έλεγαν ότι αυτά τα οποία λέει θα τα κάνει. Αυτοί λοιπόν τα μάζεψαν και πήγαν στην Αμερική ή κάπου αλλού και σώθηκαν. Αυτοί που έλεγαν “δεν πειράζει” και έμειναν, αποτεφρώθηκαν», είπε η βουλευτής της Β΄ Αθηνών.

Η ταυτόχρονη αυτή παρέμβαση δύο στελεχών που βρίσκονται κοντά στον Αντώνη Σαμαρά έφερε στην επιφάνεια τις δύο γραμμές μέσα στη ΝΔ: Των μετριοπαθών και των σκληρών. Μάλιστα, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι «θιασώτης» της σκληρής αντιπολίτευσης, κάτι που ζητούσε από την αρχή και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η αντίδραση του Μοσχάτου ήταν άμεση και μέσω του Γιώργου Κουμουτσάκου ξεκαθάρισε πως «ήταν μια λάθος δήλωση», «αδειάζοντας» έτσι τον αντιπρόεδρο και ξεκαθαρίζοντας πως τη γραμμή του κόμματος τη δίνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κόντρα στα social media

Χαρακτηριστικό της σκληρής κόντρας που βρισκόταν σε εξέλιξη είναι ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλά σχόλια υποστηρικτών του αντιπροέδρου της ΝΔ καταφέρονταν εναντίον του Γιώργου Κουμουτσάκου, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης να απευθύνει δημόσια έκκληση για να σταματήσουν οι επιθέσεις. «Παρακαλώ πολύ τους όποιους διαδικτυακούς μου φίλους, δεν θέλω να διαβάζω σχόλια κατά του φίλου μου, Γιώργου Κουμουτσάκου, αντίπαλος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε στο Τwitter o ίδιος.

Καυστική, ωστόσο, ήταν η απάντηση του κ. Κουμουτσάκου, ο οποίος φρόντισε να υπενθυμίσει τη θεσμική του ιδιότητα. Ότι δηλαδή δεν είναι μονάχα φίλος αλλά και εκπρόσωπος Τύπου, βάζοντας έτσι μπροστά το ίδιο το κόμμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ασπίδα απέναντι στις επιθέσεις της σκληρής Δεξιάς. Πάντως και οι δύο, Γεωργιάδης και Κουμουτσάκος, εκλέγονται στη Β΄ Αθηνών, με πολλούς να κάνουν λόγο για έναν άτυπο πόλεμο μεταξύ τους. Προηγουμένως, τόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης όσο και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου έκαναν διορθωτικές δηλώσεις για να πέσουν οι τόνοι.

Πάντως, οι πληροφορίες λένε πως υπήρξε και επικοινωνία μεταξύ Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, ενώ στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου την Τετάρτη δεν έλειψαν τα χαμόγελα, σε μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το θέμα. Η ζημιά όμως έως έναν βαθμό είχε γίνει, αφού η κυβέρνηση εξαπέλυσε σκληρή επίθεση, όπως βέβαια και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ και στελέχη της ΝΔ κράτησαν σαφείς αποστάσεις

Η παρέμβαση της Ντόρας

Η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε ατυχείς τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη και της κας Ασημακοπούλου, αν και με τον αντιπρόεδρο χαμήλωσε εμφανώς τους τόνους λέγοντας πως «ήταν μια ατυχής έκφραση του Αδώνιδος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό και ξεκαθάρισε πλήρως από πλευράς της ΝΔ». Για τη βουλευτή της Β΄ Αθηνών, η οποία έκανε λόγο για καθεστωτική αντίληψη της κυβέρνησης, με αναφορά στον Χίτλερ, είπε πως οι δηλώσεις ήταν «ατυχέστατες».

Ο Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή πως «είναι φορές που συνομιλώ καλύτερα με έναν εκτός ΝΔ παρά με κάποιον της λαϊκής Δεξιάς». Από την άλλη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είπε πως «δεν επιθυμώ να σχολιάσω τοποθετήσεις ανθρώπων με τους οποίους διαφωνώ ριζικά», αναφερόμενος στον κ. Γεωργιάδη.

Ο «καραμανλικός», μάλιστα, Γιώργος Βλάχος έκανε λόγο ακόμα και για παραίτηση Γεωργιάδη. «Από τη στιγμή που είναι αντιπρόεδρος του κόμματος με απόφαση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός από όλους εμάς. Και αν κάπου κάποιος κάνει λάθος –και δεν το λέω για την περίπτωση του κ. Γεωργιάδη κατ’ ανάγκη–, και η παραίτηση είναι μέσα στη ζωή ή, τουλάχιστον, δίνεται στον πρόεδρο του κόμματος για εκτόνωση, δεν είναι κακό αυτό, η ζωή συνεχίζεται…» ανέφερε ο «γαλάζιος» βουλευτής.

Ο Μητσοτάκης επιμένει

Πάντως, τα τελευταία ποιοτικά στοιχεία που έχει στα χέρια της η Πειραιώς δείχνουν ότι η ΝΔ έχει εισροές από όλους τους χώρους. Αυτό δείχνει ότι ο στόχος της διεύρυνσης και ό,τι σηματοδοτεί η εκλογή Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ, τουλάχιστον δημοσκοπικά, επιτυγχάνεται. Η τοποθέτηση του πρόεδρου της ΝΔ ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μόνο τυχαία δεν ήταν σε αυτή την περίοδο.

Στο Μοσχάτο αποκωδικοποιούν τα δημοσκοπικά ευρήματα και αποφάσισαν τώρα να «τραβήξουν το χαλί» από τον κ. Τσίπρα, που ανεβάζει συνεχώς τους τόνους. Ο σχεδιασμός προέβλεπε αυτή η δήλωση να γίνει πιο μετά, αλλά οι εξελίξεις με τις άδειες, το ΣτΕ, το κλίμα που εχει διαμορφωθεί και η πόλωση που επιδιώκει ο πρωθυπουργός «έτρεξαν» τον χρόνο.

Το σχέδιο της διεύρυνσης, και μάλιστα της αμφίπλευρης, το είχε και ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά ίσως και λόγω της πίεσης της προεδρικής εκλογής το 2015 δεν το υπηρέτησε σωστά, πέρα από δυο-τρεις σπασμωδικές κινήσεις. Όπως η μεταγραφή της Άντζελας Γκερέκου στα ψηφοδέλτια της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα, που σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά και η τοποθέτηση του Βασίλη Οικονόμου στην τέταρτη και εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό και ήδη είναι σε επαφή, τόσο ο ίδιος όσο και στενοί του συνεργάτες, με πρόσωπα του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς ή ακόμα και του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ».

Άλλωστε, από το προηγούμενο Σάββατο πρώτο το «Π» έγραψε τα πρόσωπα που είναι προ των πυλών της ΝΔ. Στελέχη που είτε θα μπουν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια είτε θα αξιοποιηθούν σε κυβερνητικά πόστα. Πάντως, εκτός των άλλων, στη λίστα είναι και ο στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη και πρώην αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚ, Θανάσης Κοντογεώργος, ο οποίος συμμετέχει και στην επιτροπή εκπόνησης του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ.

Για το νέο πρόγραμμα του κόμματος όμως εργάστηκε ακόμα ένα εκσυγχρονιστικό στέλεχος, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, που είναι σε συζητήσεις με την Πειραιώς. Επί προεδρίας Βενιζέλου μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ, ήταν μέλος της ομάδας που συνέταξε το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγ- κρότησης του Κινήματος. Ο καθηγητής Οικονομικών, υποψήφιος με το Ποτάμι στην Α΄ Αθηνών και σύζυγος της Αντιγόνης Λυμπεράκη, Πλάτωνας Τήνιος. Ακόμα, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη, Τάσος Γιαννίτσης, τον οποίο μνημόνευσε ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη ομιλία στη Βουλή, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για το Ασφαλιστικό.

Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν και φωνές στο εσωτερικό της ΝΔ σε σχέση με τα «ανοίγματα» που ετοιμάζει η ηγετική ομάδα. Αν και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τις δηλώσεις του σε λάθος χρόνο, «θόλωσε» τον κεντρικό στόχο του κ. Μητσοτάκη, ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, υπάρχουν στελέχη που έχουν ενστάσεις για τη διεύρυνση και για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Διαφωνούν οι «καραμανλικοί»

Ειδικά η «καραμανλική» πτέρυγα φαίνεται να έχει ανάψει «κόκκινο» για στελέχη του «εκσυγχρονιστικού μπλοκ», ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη η προ μηνών δήλωση του βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή, ότι «προσωπικά ποτέ δεν δέχτηκα ότι στο ΠΑ- ΣΟΚ υπήρχε πραγματικά “εκσυγχρονιστικό μπλοκ” – παρά μόνο μεμονωμένες προσπάθειες και περιπτώσεις ίσως…». Άλλοι βουλευτές, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Δημήτρης Κυριαζίδης, η Σοφία Βούλτεψη, ο Μάκης Γιακουμάτος, θεωρούν πως αν η διεύρυνση είναι μόνο προς το Κέντρο, μπορεί να δημιουργηθεί κενό από τα δεξιά της ΝΔ.

Και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ενισχυθούν τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου όσο και η Χρυσή Αυγή ή ακόμα και να δημιουργηθεί χώρος για τη δημιουργία ενός νέου δεξιού κόμματος. Το μεγάλο «στοίχημα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πώς θα συνθέσει όλες αυτές τις δυνάμεις χωρίς να διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες, την ώρα μάλιστα που μέρος της κομματικής βάσης δεν θέλει να ακούει για στελέχη του παρελθόν- τος και δη του «σημιτικού» ΠΑΣΟΚ.

Του Γιώργου Σιαδήμα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο, που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 28/10

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa