Πολιτική

Με κρυφή ατζέντα ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία

ΣΥΡΙΖΑ

Κρυφή ατζέντα για στάση πληρωμών και χρεοκοπία της χώρας έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατήγγειλε ο πρωθυπουργός. «Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, όταν πληροφορήθηκε δήλωση στελέχους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, δεν θα πληρώσει τόκους και χρεολύσια.

«Την απόφαση αυτή έκρυβε πολύ καλά ο κ. Τσίπρας. Την απόφαση του συνεδρίου τους που είναι δεσμευτική για όλους τους. Δηλαδή, την απόφαση να μην πληρώσουν τόκους και χρεολύσια και να πάνε τη χώρα σε στάση πληρωμών και χρεοκοπία. Είναι το πιο επίσημο πρόγραμμα φτώχειας που ακούει προεκλογικά ποτέ ο ελληνικός λαός. Ας δει ο καθένας αυτή την πραγματικότητα.

Είναι απίστευτο», είπε ο κ. Σαμαράς. Βέβαια, την «κρυφή ατζέντα» είχαν φροντίσει να αποκαλύψουν νωρίτερα στελέχη της Κουμουνδούρου, τα οποία και προσέφεραν στη ΝΔ το καλύτερο επιχείρημα για την προεκλογική καμπάνια της, που εδράζεται και στην ανησυχία για την παραμονή της Ελλάδας εντός ευρωπαϊκών θεσμών.

Την αρχή έκανε η βουλευτής Θεανώ Φωτίου, η οποία μίλησε για δημοψηφίσματα που προφανώς θα έχουν ως πρώτο δίλημμα την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και συνέχισε ο Γ. Τόλιος, ο οποίος είπε: «Το λέμε επίσημα στο πρόγραμμά μας: ότι μπορούμε να προβούμε και στη διακοπή των τοκοχρεολυσίων. Βεβαίως. Και μην το αμφισβητήσετε. Έχω εδώ την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ». Σε παρατηρήσεις δημοσιογράφων, ότι αυτή η κίνηση σημαίνει στάση πληρωμών και χρεοκοπία, ο κ. Τόλιος ανέφερε «ακόμα και αυτό».

Παράλληλα, σημείωσε πως είναι απόφαση του Συνεδρίου, αναφέροντας τα εξής: «Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποκλείεται να ανασάνει η χώρα. Η αποπληρωμή του χρέους θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα, αφού εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων». «Δεν γίνεται διαφορετικά», συμπλήρωσε.

Όμως και ο Γιάννης Μηλιός, που είναι υπεύθυνος για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει ότι θα πληρώσουν και ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα ως έχει. Εμείς λέμε ότι μπορεί και να μην πληρώσουμε, διότι θα διαπραγματευτούμε. Θα πούμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα σύστημα ενοποιημένο. Κανείς δεν έχει συμφέρον να δημιουργήσει κρίση».

Πυρά προς την Κουμουνδούρου εξαπέλυσε και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης. «Ο κ. Τόλιοςκαι ο κ. Μηλιόςαποκάλυψαν αυτό που έκρυβαν μέχρι τώρα, που αποτελεί και δεσμευτική απόφαση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι, δηλαδή, θα διακόψουν την πληρωμή των τόκων και των χρεολυσίων των δανείων», επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας και προσέθεσε: «Αυτό θα σήμαινε την αυτόματη κήρυξη της χώρας μας σε χρεοκοπία και την έξοδό της από το ευρώ… Αυτό είναι το πραγματικό τους σχέδιο. Και το ομολογούν οι ίδιοι».

Η Κουμουνδούρου πάντως απάντησε, χωρίς, όμως, αναφορά στην… ταμπακιέρα. «Με μπαγιάτικη κινδυνολογία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να καλύψει την καταστροφική της πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.

Μετά την αντικατάσταση του Αργ. Ντινόπουλου από τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Μιχ. Θεοχαρίδη, στο Μαξίμου δεν εκφράζεται διάθεση αντικατάστασης και της Σοφίας Βούλτεψη, καθώς ο Δημ. Σταμάτης θα είναι αυτός που θα αναλάβει μεγάλο βάρος της αντιπαράθεσης μέχρι τις κάλπες. Επίσης, ανακοινώθηκε η τοποθέτηση της κας Μαρίας Σπυράκη ως εκπροσώπου του κόμματος και –σε μια κίνηση πολιτικής εξισορρόπησης κάποιων «καραμανλικών» αντιδράσεων– του Μεν. Δασκαλάκη ως γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa