Κόσμος

Με σημαίες και γκάϊντες υποδέχτηκαν στα Ιεροσόλυμα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Βαρθολομαίος

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έφτασε λίγο πριν τις επτά σήμερα Παρασκευή, στα Ιεροσόλυμα και τον Πανάγιο Τάφο, όπου τον υποδέχτηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, αλλά και χριστιανοί πρόσκοποι με σημαίες, τύμπανα και γκάϊντες. Την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η συνοδεία του πέρασαν πεζή στην παλιά πόλη των Ιεροσολύμων και όταν  έφθασαν στην είσοδο του Πατριαρχείου, αντάλλαξαν θερμό ασπασμό με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλος.  Μαζί κατευθύνθηκαν στον ναό της Αναστάσεως, ενώ στο τέμενος Ομάρα, δίπλα από την είσοδο του ναού της Ανατάσεως ανέμενε να δει και να φωτογραφίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη μια ομάδα μουσουλμάνων.

Με την είσοδο του στον ναό της Ανατάσεως κατευθύνθηκε στο σημείο της Αποκαθήλωσης του Χριστού , όπου γονάτισε και προσκύνησε. Το ίδιο έγινε στον Πανάγιο Τάφο και στον φρικτό Γολγοθά. Επίσης , προσκύνησε την εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εντός της οποίας φυλάσσεται μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από τον Σταυρό του Χριστού.

Στον ναό της Αναστάσεως ο Οικουμενικός Πατριάρχης προεξήρχε δοξολογίας, στην οποία ήταν μεταξύ άλλων παρόντες ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας Ζαχαριουδάκης, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος και εκπρόσωποι άλλων δογμάτων.

Στο τέλος της δοξολογίας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ανέφερε ότι ο Βαρθολομαίος διακρίνεται με τα έργα του στην επιδέξια διαποίμανση του ποιμνίου της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, που βρίσκεται στην Βασιλεύουσα των πόλεων και σε όλη τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Διασπορά. Επίσης, τόνισε ότι ο Βαρθολομαίος είναι πρωτοπόρος στις διεθνείς οικολογικές δραστηριότητες για την διαφύλαξη «της λίαν καλώς δημιουργηθείσης κτίσεως του Θεού, για να παραμένει το κατάλληλο προστατευτικό περιβάλλον διαβιώσεως, προόδου και ευημερίας του ανθρώπου».

Από τη μεριά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ανέφερε ότι αισθάνεται πως τους ενώνει «το κοινό χρέος και η κοινή αίσθησις ότι αμφότεροι φυλάσσομε πνευματικάς και κυριαρχικάς Θερμοπύλας». Ακόμη σημείωσε πως ο Βαρθολομαίος το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φυλάσσει τα πλέον σεβάσμια για την Ορθοδοξία προσκυνήματα, στους τόπους , τους οποίους βάδισαν οι άχραντοι πόδες του Κυρίου, το δε Οικουμενικό Πατριαρχείο φυλάσσει τα σεβάσματα της γης των πατέρων του , της Κωνσταντινουπόλεως, στην οποία πάλλεται η καρδιά της οικουμενικής Ορθοδοξίας. «Φυλάσσομεν αμφότεραι αι Εκκλησίαι την παρακαταθήκη της Ορθοδόξου πίστεως», υπογράμμισε ο Βαρθολομαίος.

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην συνάντηση, πριν από 50 χρόνια στα Ιεροσόλυμα, του προκατόχου του Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο Στ’, και επεσήμανε ότι στα Ιεροσόλυμα , όπου «εκυοφορήθη το «μυστήριο» του «διαλόγου» ήρξατο και προ πεντηκονταετίας ο διάλογος της αγάπης μεταξύ Κωνσταντινουπόλεως ( και αργότερον συνόλου της Ορθοδοξίας) και Ρώμης.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις , που θα έχει την Κυριακή και την Δευτέρα με τον Πάπα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την προσδοκία ότι από κοινού θα ανοίξουν δρόμους με την πεποίθηση ότι «η αγάπη θα άρει εκ μέσου πάντα τα εμπόδια , δια να συνεχιστεί η πορεία της εκπληρώσεως του Θελήματος του Θεού, ήτοι της κατανοήσεως εις την ενότητα της Εκκλησίας και της ανθρωπότητος , εις την οποία εκάλεσε ημάς ο Ων και ο Ην και ο Ερχόμενος».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa