Κοινωνία

Medicanes: Ένα σπάνιο φαινόμενο που απειλεί την χώρα

Οι μεσογειακοί κυκλώνες ή αλλιώς medicanes είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, το οποίο συμβαίνει στην Μεσόγειο θάλασσα μια με δύο φορές το χρόνο. Μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά με τους κυκλώνες της Καραϊβικής, όπως για παράδειγμα διαθέτουν ένα κέντρο ή αλλιώς «το μάτι», το οποίο συνοδεύεται από ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Βασική διαφορά όμως είναι ότι δεν αποκτούν μεγάλη έκταση και ένταση λόγω του ότι η Μεσόγειος θάλασσα δεν διαθέτει τόσο ζεστά νερά όσο ο κόλπος του Μεξικού.

Η κίνησή τους είναι από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά. Όταν το φαινόμενο ξεκινήσει, μοιάζει σαν μια απλή καταιγίδα αλλά σιγά σιγά γιγαντώνεται και μετατρέπει θερμοδυναμικά την θερμότητα και την υγρασία της Μεσογείου σε ενέργεια. Με αυτό τον τρόπο σχηματίζεται ένα περιβάλλον ισχυρών υποτροπικών χαμηλών πιέσεων με πυκνά σύννεφα που στροβιλίζονται γύρω από ένα κέντρο («το μάτι»).

Τα μέρη που εμφανίζονται πιο συχνά αυτοί οι κυκλώνες είναι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Ισπανίας και της  Κορσικής και το Ιόνιο πέλαγος. Σύμφωνα με του επιστήμονες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της Μεσογείου, αναμένεται τα επόμενα χρόνια τα φαινόμενα να είναι ισχυρότερα και σε μέγεθος αλλά και σε ένταση.

Οι μετεωρολόγοι έχουν προγνώσει ότι ο σχηματισμός ενός Medicane είναι πολύ πιθανός το βράδυ της Πέμπτης στο Νότιο Ιόνιο. Η πορεία που θα ακολουθήσει θα είναι προς την Ανατολή και αναμένεται να περάσει απ’ όλη την Ελλάδα, μέχρι και την Αττική.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa