Πολιτική

«Μιλούν» τα αρχεία των Γερμανών για τις θηριωδίες τους κατά τη διάρκεια της κατοχής

Του Χρήστου Καπούτση

Έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η παρουσίαση, για πρώτη φορά, των Γερμανικών Αρχείων της Κατοχής, που αφορούν την Ελλάδα, από την Διεύθυνση της Ιστορίας Στρατού. Πρόκειται για συγκλονιστικά ιστορικά ντοκουμέντα, που φωτίζουν άγνωστες μέχρι και σήμερα πτυχές των δεινών του Ελληνικού Λαού και των καταστροφών που υπέστη η χώρα μας, από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.

Τα ντοκουμέντα των Γερμανικών αρχείων Γερμανικών αρχείων, που παρουσιάστηκαν, « τεκμηριώνουν με τρόπο αδιαμφισβήτητο, ότι αυτό που συντελέστηκε στη χώρα μας, ήταν συνειδητή προσπάθεια αφανισμού ενός Λαού. Η πείνα, οι ομαδικές εκτελέσεις χιλιάδων Ελλήνων πατριωτών, ο αφανισμός των Ελλήνων Εβραίων, τα ολοκαύτωμα χωριών και πόλεων, έχουν τα χαρακτηριστικά γενοκτονίας. Αυτό που έγινε, δεν ήταν μόνο έγκλημα πολέμου, αλλά και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», είπε ο ΑΝΥΠΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας στην έναρξη της εκδήλωσης με θέμα: «Παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων για την κατοχή στην Ελλάδα».

Μεταξύ των εγγράφων που παρουσιάστηκαν, είναι ένα έγγραφο που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν τους καταδότες, Έλληνες συνεργάτες τους, πως φρόντιζαν για τη διασκέδασή τους και ο τρόπος που τους αντάμειβαν. Επίσης, σε ένα άλλο έγγραφο αποδεικνύεται η σύληση του εθνικού μας πλούτου και η χρηματοδότηση των γερμανικών στρατευμάτων από Εθνικούς πόρους. Οι κατασχέσεις τροφίμων και η υφαρπαγή αγροτικών αγαθών, που τα αξιοποιούσαν, για τις ανάγκες πολυτελούς διαβιώσεις των ανωτάτων αξιωματικών του Γερμανικού στρατού. Και ακόμη, ο εξαναγκασμός Ελληνίδων γυναικών να προσφέρουν υπηρεσίες σε οίκους ανοχής ειδικά διασκευασμένους, για τους Γερμανούς στρατιωτικούς. «Το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς τους Έλληνες, αποτελεί ένα αυτοτελές θέμα και σε καμία περίπτωση δεν συμψηφίζεται – ούτε ποτέ ζητήσαμε κάτι τέτοιο – με τρέχοντα δημοσιονομικά ζητήματα της χώρας μας. Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα που άνοιξε την ήμερα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από την Ελλάδα και συνεχίζει να υπάρχει.

Στη ζητήματα αυτά δεν υπάρχει παραγραφή. Και ενδιαφέρει, και πρέπει να ενδιαφέρει, την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη. Πρόκειται για ένα θέμα, πρώτα ηθικό και στη συνέχεια οικονομικό. Ή όπως είπε ο Μανώλης Γλέζος “και ένα μάρκο να ήταν”. Ωστόσο, η μη αποδοχή από την γερμανική πλευρά της οικονομικής διάστασης του ζητήματος, ακυρώνει και την όποια ηθική αποκατάσταση επιχειρείται κατά καιρούς από Γερμανούς αξιωματούχους», επισήμανε στην ομιλία του ο ΑΝΥΠΕΘΑ Δ. Βίτσας. Ενδεικτικά, μερικά από τα έγγραφα που παρουσιάστηκαν, τα οποία προέρχονται από αρχεία των Γερμανικών αρχών κατοχής είναι:

1. Οι οδηγίες της Διοίκησης που κατεγράφησαν σε έγγραφο της 1ης Ορεινής Μεραρχίας των Γερμανών σχετικά με την προέλαση των κατακτητών στα Ιωάννινα, το οποίο μάλιστα εφιστά την προσοχή στην κατασκοπεία των τηλεπικοινωνιών,’ καθώς ο εχθρός παρακολουθεί’.

Διαβάζω τις κυνικές οδηγίες: «Κατά την εκκαθάριση της περιοχής των συμμοριτών θα πρέπει να γίνεται αιχμηρή επέμβαση. Όλες οι τοποθεσίες που οι συμμορίτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως καταφύγια πρέπει να καταστρέφονται, ο ανδρικός πληθυσμός για τον οποίο δεν υπάρχει υπόνοια συμμετοχής στον αγώνα ή υποστήριξης των συμμοριών και δεν έχει εκτελεστεί, θα πρέπει να συλλαμβάνεται. Σε περιπτώσεις σαμποτάζ (δρόμοι, ανατινάξεις γεφυρών, αποκοπή τηλεφωνικών γραμμών) πρέπει να υπάρχουν αυστηρά αντίποινα (καταγράφονται ως ‘μέτρα εξιλέωσης’) εναντίον του τοπικού πληθυσμού. Τα αντίποινα αυτά θα έχουν επιτυχία μόνο εάν γίνουν γρήγορα και σε δημόσιους χώρους, εάν οδηγούνται οι συμμετέχοντες του σαμποτάζ στον τόπο καταγωγής τους, όπου θα πρέπει να απαγχονίζονται δημόσια (ακόμα και απέναντι στην οικογένεια των δραστών θα πρέπει να υπάρχει αδίστακτη στάση). Τυχόν ελαστικότητα στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων θα ερμηνεύεται από την τοπική κοινωνία ως αδυναμία και θα κοστίζει γερμανικό αίμα. Οποιαδήποτε τέτοια μέτρα θα πρέπει να αναφέρονται με λεπτομέρειες στις ημερήσιες αναφορές της Μεραρχίας. Μαζικότερες εκτελέσεις και εμπρησμός χωριών μόνον κατόπιν εντολής του τοπικού διοικητή».

2. Ιδιαίτερα συχνές είναι αντίστοιχες οδηγίες και κατευθύνσεις: «Η επιχείρηση πρέπει να εκτελεστεί με σκληρότητα και ταχύτητα. Πρέπει να καταφερθούν χτυπήματα σε βάθος. Καθένας που θα βρεθεί με κατοχή όπλου ή είναι ύποπτος για κάτι άλλο θα πρέπει να εκτελείται επί τόπου. Κάθε χωριό που προβάλλει αντίσταση θα πρέπει να καταστρέφεται με εμπρησμό».

3. Προειδοποίηση στον ελληνικό πληθυσμό (διαταγή για στρατιώτες): Κάθε πολίτης που θα βρεθεί στην κατοχή του όπλο ή εξοπλισμός θα εκτελείται με πυροβολισμό. Σε κάθε πράξη σαμποτάζ η τιμωρία είναι εκτέλεση και εμπρησμός των χωριών.

4. Διαταγή για την εξονυχιστική εξέταση σπιτιών και τοποθεσιών προς αναζήτηση και κατάσχεση εχθρικών όπλων και ζώων. Ο πληθυσμός πρέπει να πληροφορηθεί ότι η κατοχή όπλων και εξοπλισμού τιμωρείται με θάνατο.

5. Ενδεικτικά, σταχυολογήθηκαν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αναφορές της Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης:

Κρήτη: Επιχειρήσεις Εκκαθάρισης ΒΑ Βιάννου. 440 εχθροί νεκροί. Λόγω της αντίστασης του κρητικού λαού δόθηκε εντολή για εκτελέσεις, καταστροφές χωριών και εξαφάνιση ανδρικού πληθυσμού. Περιγραφή της μαχητικής συμπεριφοράς του πληθυσμού της Κρήτης ενάντια στους κατακτητές: Διαταγή για κάθε νεκρό ή τραυματία Γερμανό στρατιώτη να εκτελούνται 10 Κρητικοί, να καίγονται τα χωριά τους και όλοι οι άμαχοι να συλλαμβάνονται όμηροι.

Ακολουθούν εκατοντάδες παρόμοια έγραφα και θα υπάρξουν και πολλά άλλα, καθώς η εξέταση των Γερμανικών αρχείων από την ΔΙΣ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι πολιτικών και κοινωνικών φορέων, του Δήμου Αθηναίων, της ΕΡΤ, η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί και Βουλευτές από τα περισσότερα Κοινοβουλευτικά κόμματα και Δήμαρχοι που οι πόλεις τους αφανίστηκαν από τις θηριωδίες των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής.

Η εκδήλωση του ΥΠΕΘΑ, έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ» με αφορμή την 71η επέτειο από την απελευθέρωση της Αθήνας.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa