Πολιτική

Μιχελάκης: Προτεραιότητα η μεταναστευτική πολιτική

Γιάννης Μιχελάκης

Την περαιτέρω προώθηση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής διαχείρισης της μετανάστευσης, έθεσε ως μια από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη σε ανταποκριτές ξένου τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο κ. Μιχελάκης αναφέρθηκε και στη δραματική, όπως είπε οικονομική κρίση που βιώνουν πολλά κράτη –μέλη της Ε.Ε. μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία δημιουργεί ένα πρωτόγνωρο οικονομικό, κοινωνικό, αλλά και πολιτικό περιβάλλον και «απειλεί πλέον την κοινωνική συνοχή σε πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες».
Στο σημείο αυτό έδωσε έμφαση στα κράτη-μέλη, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης και συγκεκριμένα σε αυτά του ευρωπαϊκού νότου που όπως τόνισε δέχονται καθημερινά ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Γι΄αυτό, όπως επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης, το υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει στην περαιτέρω προώθηση της τρέχουσας νομοθετικής δραστηριότητας της Ε.Ε στον τομέα της νόμιμης μετανάστευσης, και θα εργαστεί εντατικά με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της πρότασης Οδηγίας για την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο της ενδοεπιχειρησιακής μετάθεσης.

Παράλληλα, συνέχισε, θα προωθήσει τις συζητήσεις και θα αναζητήσει συμφωνία Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της πρότασης Οδηγίας για την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την ανταλλαγή μαθητών, την έμμισθη και άμισθη άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία και την εσωτερική άμισθη βοήθεια.
Σε ότι αφορά τις επιδιώξεις της Ελληνικής Προεδρίας σε σχέση με τις στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ στον τομέα Εσωτερικών Υποθέσεων για την περίοδο που θα διαδεχθεί το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις 4 βασικές προτεραιότητες:
Οι πολιτικές της Ένωσης στη νόμιμη μετανάστευση θα πρέπει να διασυνδέουν άμεσα τις πολιτικές μετανάστευσης με τις ανάγκες των αγορών εργασίας των κρατών μελών.
Οι πολιτικές ένταξης θα πρέπει να στοχεύουν στην ουσιαστική ενσωμάτωση των μεταναστών, στο πλαίσιο πάντα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.Με σεβασμό στη διαφορετικότητα, ώστε να αποφεύγονται ο κοινωνικός αποκλεισμός και να αποτρέπονται φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Η αρχή της «αλληλεγγύης» να μετουσιωθεί σε σταθερούς και μόνιμους μηχανισμούς εφαρμογής. Στόχος θα πρέπει να είναι η σταδιακή διασφάλιση ενός μηχανισμού δίκαιης κατανομής των βαρών για τα κράτη μέλη που υφίστανται αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις.

Η συνεργασία της Ε.Ε και των κρατών-μελών με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης μεταναστών θα πρέπει να περάσει σε μια επόμενη φάση. Σε μια φάση όπου ο βαθμός συνεργασίας των χωρών αυτών θα αποτελεί βασικό στοιχείο για την ενίσχυση των ευρύτερων σχέσεών τους με την Ένωση.
Σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών των κρατών μελών της Ε.Ε. που έχουν θέσει κάποιες χώρες , όπως η Γερμανία, η Βρετανία και η Ολλανδία ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι θεωρεί πολύ σημαντικά τα Θέματα που σχετίζονται με την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των μελών των οικογενειών τους.

Όπως είπε το ζήτημα του δικαιώματος των πολιτών της Ε.Ε. (και των μελών των οικογενειών τους) να κυκλοφορούν ελεύθερα εντός της Ε.Ε. είναι πυλώνας της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αναπόσπαστο στοιχείο της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.
Σημείωσε ότι η πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έδωσε σειρά τεχνικών διευκρινίσεων που θα πρέπει να μελετηθούν από τις αρμόδιες τεχνικές ομάδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.

Ωστόσο υπογράμμισε ότι «Δεδομένης της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην κοινή γνώμη των κρατών μας, η Ελλάδα θεωρεί ότι η όποια παράταση της πολιτικής συζήτησης μόνο κλίμα αμφιβολιών θα μπορούσε να δημιουργήσει σε σχέση με τις προθέσεις της Ένωσης».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa