Κόσμος Υγεία

Moderna: Το υποψήφιο εμβόλιο δείχνει καλά αποτελέσματα ανοσοποιητικής αντίδρασης

Αποτελέσματα από μια πρώιμη μελέτη για την ασφάλεια του υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού της Moderna σε ηλικιωμένους έδειξαν ότι παρήγαγε αντισώματα σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν σε νεότερους ενήλικες και με παρενέργειες σχεδόν ισοδύναμες με τις υψηλές δόσεις εμβολίων κατά της γρίπης, ανέφεραν ερευνητές.

Η μελέτη,  δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine σύμφωνα με το Reuters και προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ασφάλειας του εμβολίου σε ηλικιωμένους, που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τον κορωνοϊό.

Τα ευρήματα είναι καθησυχαστικά επειδή η ανοσία τείνει να εξασθενεί με την ηλικία, δήλωσε ο Δρ Evan Anderson, ένας από τους κορυφαίους ερευνητές της μελέτης από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.

Η μελέτη ήταν μια επέκταση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου της Moderna στη φάση 1, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε άτομα ηλικίας 18-55 ετών. Κατά τη μελέτη, χορηγήθηκαν δύο δόσεις του εμβολίου – των 25 μικρογραμμαρίων και των 100 μικρογραμμαρίων- σε 40 ενήλικες ηλικίας 56 έως 70 ετών και 71 ετών και άνω. Σημειώνεται πως η Moderna δοκιμάζει ήδη την υψηλότερη δόση σε μια μεγάλη δοκιμή Φάσης 3, που είναι το τελικό στάδιο πριν ζητήσει την έγκριση για το εμβόλιό της.

Οι παρενέργειες, που περιελάμβαναν πονοκέφαλο, κόπωση, πόνους στο σώμα, ρίγη και πόνο στο σημείο της ένεσης, θεωρήθηκαν κυρίως ήπιες έως μέτριες. Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, ωστόσο, οι εθελοντές είχαν σοβαρές αντιδράσεις. Όπως έγινε γνωστό ο ένας ανέβασε πυρετό 39 βαθμών, μετά τη λήψη της χαμηλότερης δόσης του εμβολίου και ο άλλος ανέπτυξε κόπωση τόσο σοβαρή που απέτρεψε προσωρινά τις καθημερινές δραστηριότητες, δήλωσε ο Δρ. Anderson.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa