Οικονομία

Monde και El País ασκούν έντονη κριτική στο Eurogroup

Ιδιαίτερα επικριτικές για την απροθυμία του Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση της δόσης εμφανίζονται δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες η γαλλική Le Monde και η ισπανική El País.

Συγκεκριμένα, η Le Monde  σε άρθρο της με τίτλο: «Μέτρα για το χρέος, νέα δάνεια: Οι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο», τονίζει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι η τελευταία ανεπίλυτη κρίση της ευρωζώνης κι ένα θέμα για το οποίο πλέον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να υποστηρίξουμε με θετικούς όρους τις πράξεις των Ευρωπαίων».

Η αρθρογράφος Σεσίλ Ντικουρτιέ τονίζει το πόσο η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα μετά την «εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2015, έχει προσπαθήσει να απομειώσει το τεράστιο κρατικό χρέος (180% του ΑΕΠ), χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει έως σήμερα σημαντικές παραχωρήσεις από τη μεριά των δανειστών». Κι συνεχίζει τονίζοντας ότι «οι Έλληνες, εντούτοις, έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του δρόμου”, αποδεχόμενοι τουλάχιστον 140 νέα μέτρα λιτότητας (μεταρρυθμίσεις, μείωση δαπανών, αυξήσεις φόρων)».

Η αρθρογράφος τονίζει ότι «αναμένοντας μία συμφωνία στο Eurogroup, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε εξάλλου πρόσφατα ένα «συνολικό» νομοσχέδιο με 45 μέτρα, που οι δανειστές επιτάσσουν, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μια νέα μείωση –την δέκατη τρίτη!— των συντάξεων από την έναρξη της κρίσης το 2010, αλλά τούτο δεν ήταν αρκετό για να πείσει τις Βρυξέλλες χθες».

Και καταλήγει: «Η αλήθεια είναι πως εδώ κι έναν χρόνο, οι Έλληνες είναι όμηροι μίας διελκυστίνδας που τους ξεπερνά».

Η ισπανική εφημερίδα El País φιλοξενεί άρθρο του Κλαούδιο Πέρεθ με τίτλο: «Το Eurogroup ναυάγησε ξανά στη διάσωση της Ελλάδας», στο οποίο τονίζει ότι ξανάρχισε μια «νέα δόση σασπένς για την Ελλάδα, καθώς το Eurogroup απέτυχε τη Δευτέρα για πολλοστή φορά να αποταμιεύσει την διάσωση».  Ο αρθρογράφος συνεχίζει «η πολιτική συμφωνία μεταξύ θεσμών και Αθήνας είναι έτοιμη, έπειτα από τη νέα δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε. Όμως η Ευρώπη εξακολουθεί να μην στέλνει λεφτά στην Ελλάδα», τονίζει ο αρθρογράφος.

Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «μετά από τρία προγράμματα διάσωσης και 200 δισεκατομμύρια ευρώ, η ελληνική κρίση έχει εντρυφήσει σε όλα τα λογοτεχνικά γένη και τις υποκατηγορίες τους: την κωμωδία, τη φάρσα, το ψυχολογικό μυθιστόρημα, το αστυνομικό και τη ρεαλιστική νουβέλα, τις επιφυλλίδες –με πρωταγωνιστή τον σεξπηρικό ηθοποιό Γιάννη Βαρουφάκη— το χρονογράφημα, την επωδό. Αλλά σχεδόν πάντοτε δεσπόζουν το δράμα και το σασπένς: χθες βράδυ οι υπουργοί στο Eurogroup απέτυχαν παταγωδώς στην προσπάθεια να ξεπαγώσουν τα κονδύλια».

Επισημαίνει ότι «τίποτε δεν είναι εύκολο με την Ελλάδα, μια χώρα που έχει χάσει το 25% του πλούτου της από το 2010 και που έχει επίπεδα ανεργίας, φτώχειας και χρέους ισάξια με αυτά μίας πολεμικής περιόδου». Στη συνέχεια αναγνωρίζει ότι «η Αθήνα έχει εκπληρώσει το δικό της μέρος με την πολλοστή περικοπή συντάξεων και αυξήσεων φόρων ίσων του 2% του ΑΕΠ, μαζί με άλλες μεταρρυθμίσεις. Σε ανταπόδοση, ο Τσίπρας ανέμενε κάτι παραπάνω από μία απλή χειρονομία από τους άλλους εταίρους»

Και ο συντάκτης της El País συνεχίζει υπογραμμίζοντας «αλλά στην Ευρώπη, το μαστίγιο είναι πιο φθηνό από τα καρότα όσον αφορά την Ελλάδα. Το Βερολίνο πιστεύει πως η Αθήνα θα πρέπει να επιτύχει πλεονάσματα (πριν την αποπληρωμή των επιτοκίων) του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και να συνεχίσει με πλεονάσματα 2% έως το 2060, κάτι που το ΔΝΤ βλέπει πως είναι αδύνατο», ενώ την ίδια στιγμή «το  Βερολίνο εξακολουθεί να απορρίπτει την μετατροπή των δανείων του ΔΝΤ σε πιστώσεις από τον ΕΜS προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια».

Και το άρθρο της ισπανικής εφημερίδας καταλήγει: «Αυτό άλλωστε αποτελεί πάντοτε τον λεγόμενο ‘λαιμό του μπουκαλιού’: να πεισθεί η Γερμανία όποτε ο λόγος έρχεται στα χρήματα, με τη δόση εκείνη δράματος και σασπένς που αξίζουν σε μία ελληνική τραγωδία».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER