Μαρς

Μόνο στα χαρτιά η συνυπηρέτηση

H συνυπηρέτηση  στρατιωτικού με τον ή τη σύζυγο δημόσιο υπάλληλο αποτελεί λογικό και πάγιο αίτημα των στρατιωτών, εδώ και δεκαετίες.

Ωστόσο, παρότι θα έπρεπε το πρόβλημα να είχε λυθεί, εντούτοις, οι στρατιωτικοί εισπράττουν μόνο ηχηρές υποσχέσεις προεκλογικού χαρακτήρα από την πολιτική ηγεσία, του τύπου «το θέμα αντιμετωπίζεται θετικά», αλλά ποτέ δεν λύνεται.
Η συνυπηρέτηση των συζύγων (στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων) θα έλυνε προβλήματα οικονομικά, οικογενειακά, θα κρατούσε την οικογένεια ενωμένη κάτω από την ίδια στέγη και ενδεχομένως να συνέβαλε στην αύξηση της υπογεννητικότητας.

Επιστολή ΠΟΕΣ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών, σε έγγραφό της προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, περιγράφει με λεπτομέρειες τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη γραφειοκρατία και προτείνει κάποιες λύσεις που θα μπορούσαν να έδιναν τέλος στην αγωνία των στρατιωτικών, που αυξάνει κατακόρυφα την περίοδο των μεταθέσεων. Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο της ΠΟΕΣ επισημαίνει ότι: «Κύριε υπουργέ, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να κατανοήσουμε την αρνητική διάθεση της πολιτείας να νομοθετήσει, έστω και με ισχύ υπουργικής απόφασης, τη συνυπηρέτηση Ελλήνων στρατιωτικών με συζύγους δημοσίους υπαλλήλους».

Πιθανές λύσεις

Ακολούθως η ΠΟΕΣ προτείνει λύσεις, όπως για παράδειγμα να γίνει νόμος του κράτους η εξής τροπολογία: «Το άρθρο 4 του ν.4223/2013 (ΦΕΚ Α΄ 287) τροποποιείται ως εξής: 4. Η μετάταξη και η απόσπαση του νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. με σκοπό τη συνυπηρέτηση συζύγων που υπηρετούν σε αυτά, επιτρέπεται μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου χωρίς να απαιτείται η προηγούμενη γνώμη των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων ή οποιαδήποτε άλλη διατύπωση.

Νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. που είναι σύζυγοι στρατιωτικών, ένστολου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης, αποσπώνται κατά προτεραιότητα, σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, ΕΟΠΥΥ, και λοιπές υπηρεσίες που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας, στην περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους.
Σε περίπτωση που δεν υφίστανται τέτοιες υπηρεσίες εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν.2946/2001 (ΦΕΚ Α΄ 224)».
Χρήστος Α. Καπούτσης

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa