Οικονομία

Moody’s: Κάτω από 1% η ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2015

Moody's

Απίθανο να ανακάμψει σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ, καθώς η σταδιακή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τα διαρθρωτικά προβλήματα στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, της Βραζιλίας και της Ν. Αφρικής συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, όπως αναφέρει νέα έκθεση της Moody’s.

Όπως προβλέπει για το σύνολο των οικονομικών G20 ο διεθνής οίκος, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 3% το 2015 και το 2016, μετά από αύξησή του κατά 2,8% το 2014.

Σύμφωνα με την Moody’s: «Οι περισσότεροι παράγοντες που έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2014 θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και τα επόμενα δυο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής επιβράδυνσης στην Κίνα. Επιπλέον, τα διαρθρωτικά ελλείμματα σε ορισμένες χώρες και περιοχές –συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης, της Βραζιλίας και της Ν. Αφρικής- επίσης εμποδίζουν μια σημαντική ανάκαμψη στην ανάπτυξη».

Η οικονομική δραστηριότητα πλήττεται περισσότερο από αυτούς τους εγχώριους παράγοντες σε μεγαλύτερη κλίμακα απ’ όσο υπολόγιζαν προηγουμένως, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε υποβάθμιση των προβλέψεων της Moody’s για τις οικονομίες αρκετών  χωρών και περιοχών για το 2015 –μεταξύ των οποίων για την ευρωζώνη, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία, αντιθέτως η Moody’s αναμένει διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στην Ινδία τα επόμενα δυο χρόνια.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, δεν αναμένεται σημαντική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, καθώς η αδυναμία που διαφάνηκε στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν προσφάτως επισημαίνουν ότι υπάρχουν βαθιά προβλήματα.

Η Moody’s προβλέπει ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 1% το 2015 και κατά 1,3% το 2016, ενώ για φέτος προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 0,7%.

Η Moody’s εκτιμά ότι μέχρι το 2019 η οικονομία της ευρωζώνης θα είναι μικρότερη κατά 17% ή 1,7 τρισ. ευρώ συγκριτικά με αυτό που θα ήταν εάν είχαν συνεχιστεί οι προ κρίσης τάσεις στην ανάπτυξη.

Η βραδεία εξέλιξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τα υψηλά επίπεδα εταιρικών χρεών σε σχέση με το ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, και η αβεβαιότητα όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις επενδύσεις παγίων στην ευρωζώνη.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εταιρείες θα αναβάλλουν τα σχέδια προσλήψεών τους ή και θα συνεχίσουν τις περικοπές. Βραχυπρόθεσμα, η Moody’s αναμένει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, γεγονός που θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες και θα παρατείνει το περιβάλλον πολύ χαμηλής ανάπτυξης.

Η περιορισμένη ζήτηση με τη σειρά της θα έχει αρνητική επίπτωση στις εξαγωγές και ως εκ τούτου και στις επενδύσεις στη Γερμανία, παρά τα χαμηλά επίπεδα εταιρικού χρέους, την υψηλή κερδοφορία και την χαμηλή ανεργία στη χώρα. Η αδύναμη ζήτηση από την υπόλοιπη ευρωζώνη επίσης θα περιορίσει την οικονομική ανάκαμψη σε άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας, όπου η ανάπτυξη του ΑΕΠ βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές.

Για την Ρωσία η Moody’s δεν προβλέπει ανάκαμψη το 2015, αντιθέτως αναμένει μικρή ύφεση, και στη συνέχεια, το 2016, οικονομική στασιμότητα.

Η σύγκρουση με την Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν για το θέμα έχουν κάνει πιο έντονη την πτωτική τάση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, η οποία ήταν αποτέλεσμα της μακροχρόνιας υποεπένδυσης σε τομείς εκτός ενέργειας, αλλά και της ελαχιστοποίησης της αποδοτικότητας και του αυξανόμενου κόστους για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Τέλος, η  Moody’s προβλέπει πως η Βρετανία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 2,5% το 2015 και το 2016, με διατήρηση της θετικής προοπτικής για την οικονομία της χώρας και συνεχιζόμενη πτώση στην ανεργία.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa