Παρασκηνιακά

Μπακογιάννης σε Τσίπρα: «Αντιλαμβάνομαι την πρόσκαιρη πολιτική σας σκοπιμότητα, όμως…»

Μπακογιάννης-Τσίπρας

Στο πρώτο από τα 13 περιφερειακά προγραμματικά συνέδρια που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λαμία, βρέθηκε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, και μίλησε ανοιχτά για κομματικές σκοπιμότητες, ενώ έκανε λόγο για «ώρα συστράτευσης και της ενότητας».

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Μπακογιάννης σχολίασε την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο το «τι» θέλουμε αλλά το «πώς» θα το πετύχουμε, ενώ έθεσε μια σειρά ερωτημάτων στον Αλέξη Τσίπρα, στηλιτεύοντας την πολιτική στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εσείς κι εγώ ανήκουμε στην ίδια γενιά. Ανήκουμε στην πλέον μορφωμένη γενιά που έχει ποτέ πατήσει αυτά τα χώματα και στην πλέον Ευρωπαϊκή – μπορεί το χαρτζιλίκι μας να ήταν σε δραχμές αλλά οι μισθοί μας ήταν πάντα σε ευρώ. Ανήκουμε δυστυχώς και στη πρώτη γενιά από τη σύσταση του ελληνικού κράτους που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη» επεσήμανε ο κ. Μπακογιάννης.

«Ξεκινάμε βέβαια από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, έχουμε διανύσει διαφορετικές διαδρομές, όμως σε κάθε περίπτωση νομίζω πως συγκλίνουμε στην ανάγκη να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Οι αστοχίες, οι καταχρήσεις, οι υπερβολές και τα εγκλήματα που μας έφεραν ως εδώ», συνέχισε ο  περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

«Αν και το πολιτικό σύστημα ακόμα και σήμερα λειτουργεί, για να δανειστώ μια προσφιλή ρήση του Ταλεϋράνδου , “σαν να μην διδάχτηκε τίποτα και σαν να μην λησμόνησε τίποτα” η δικιά μας γενιά είναι εκείνη που έχει υποχρέωση να κάνει τη διαφορά. Και δεν αναφέρομαι απλώς σε μια αλλαγή πολιτικών ή πρακτικών αλλά πάνω από όλα σε αλλαγή νοοτροπιών. Για αυτό και δεν σας κρύβω πως μου προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση, πως σήμερα ακολουθήσατε τη πεπατημένη δεκαετιών και τάξατε τα πάντα στους πάντες. Αντιλαμβάνομαι βέβαια την πρόσκαιρη πολιτική σκοπιμότητα, όμως κύριε Πρόεδρε αναρωτιέμαι:

Δεν περιμένει η κοινωνία από την δικιά μας γενιά σήμερα να κομίσουμε έναν νέο πολιτικό πολιτισμό; Να δημιουργήσουμε νέα πεδία πολιτικού ανταγωνισμού και όχι να επιμένουμε σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο άσκησης πολιτικής;

Δεν περιμένει η κοινωνία να μιλήσουμε επιτέλους την γλώσσα της αλήθειας και όχι να υποσχόμαστε και μετά να τρέχουμε να μάζέψουμε τα ασυμμάζευτα;

Δεν περιμένει η κοινωνία να παρουσιάσουμε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα; Να χτίσουμε την πολιτική μας παρουσία με πράξεις και όχι με λόγια;

Το λέω αυτό διότι και εγώ όπως οι πιο πολλοί συμπατριώτες μας είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος με τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η πίεση είναι μεγάλη εντός και εκτός συνόρων. Η χώρα μας είναι παγιδευμένη στη μέγγενη των λαθών της και των πολιτικών σκοπιμοτήτων των πιστωτών μας. Γνωρίζετε όλοι, πως η οργή και η αγανάκτηση περισσεύουν. Μια εν πολλοίς δικαιολογημένη κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης έχει μετατραπεί σε κρίση πολιτειακών θεσμών και δημοκρατικών αξιών.

Όλοι βλέπουμε ένα φως στο βάθος του τούνελ. Αρχίζω δυστυχώς πια να φοβάμαι όμως πως δεν είναι κάτι παραπάνω από το τρένο που έρχεται να μας πλακώσει. Το μεγάλο ζητούμενο σήμερα είναι η εθνική συνεννόηση. Έστω και τα βασικά. Να οικοδομήσουμε μια νέα πολιτική κουλτούρα συνεργασίας. Από κάτω προς τα πάνω. Από τα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια μέχρι τη Βουλή. Δεν χρειάζεται να αλλοτριωθούμε ή να νοθεύσουμε την πολιτική μας κατεύθυνση, ακόμα και αν διαφωνούμε δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε.

Επιτρέψτε μου λοιπόν να επιμείνω. Τώρα είναι η ώρα της συστράτευσης και της ενότητας. Τώρα είναι η ώρα να παραμερίσουμε τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες. Ας μην πριονίζουμε το κλαδί στο οποίο όλοι μαζί καθόμαστε. Τώρα είναι η ώρα της Εθνικής Ελλάδος», κατέληξε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa