Παρασκηνιακά

Μπλόφα με «άσο» τον Μαρκεζίνη

Βασίλειος Μαρκεζίνης

Των Γιάννη Βασιλακόπουλου – Θοδωρή Δαφέρμου

Το όνομα του Sir Βασίλη Μαρκεζίνη πάει και έρχεται συχνά στα μνημονιακά χρόνια στα «σχέδια επί χάρτου» της ανασύνθεσης του εγχώριου πολιτικού σκηνικού.

Υστερα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών αυτή η πινελιά της… ξεθωριασμένης μεγαλοπρέπειας των… ανακτόρων του Μπάκιγχαμ, μπήκε πάλι στη σκαλέτα του ρεπορτάζ, αλλά τώρα με πιο συγκεκριμένη περιγραφή, όρους και προϋποθέσεις.

Αξιόπιστες πηγές του «Π» αναφέρουν πως ο σημαντικός διανοούμενος έχει δεχθεί «κρούση», προκειμένου να ηγηθεί μιας «θεσμικής» Εθνικής Δεξιάς, απαλλαγμένης από τα ακραία χαρακτηριστικά της Χρυσής Αυγής, με διεθνές προφίλ και περιβεβλημένης με ένα άλλο κύρος.

Οι ίδιες πηγές προχωρούν ένα βήμα παραπάνω, σημειώνοντας ότι ο νέος ισχυρός ανήρ της Οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης, βρισκόταν από καιρό σε επαφή με τον κ. Μαρκεζίνη και τόνιζε ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τον Μιχαλολιάκο».

Λένε, δε, πως ακόμη και το μήνυμα που ανέγνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου και υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, λίγη ώρα μετά από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της προηγούμενης Κυριακής, είχε, ως προς το «θεσμικό» του μέρος, και «χρώμα» Μαρκεζίνη. Από την άλλη πλευρά ο πολιτικός και φυσικός επίγονος του Σπύρου Μαρκεζίνη, μιας συμβολικής φυσιογνωμίας της ελληνικής Δεξιάς φέρεται να μη θέλει καμιά σχέση με ναζιστικές αναφορές όπως αυτές που κουβαλά η Χρυσή Αυγή, ή εγκληματικές δράσεις όπως αυτές για τις οποίες κατηγορούνται στελέχη της Οργάνωσης.

Αντίθετα, θα επιθυμούσε, όπως αναφέρουν πηγές του «Π» ή θα δεχόταν ίσως ένα ρόλο «αντιμνημονιακού Παπαδήμου», μια ενδεχόμενη πρωθυπουργοποίησή του και ως ακόλουθο στάδιο «αφού δηλαδή δώσει δείγματα συμβολής και προσφοράς, προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης της κατάστασης», όπως λέγεται χαρακτηριστικά, την εμπλοκή του στην εγχώρια κεντρική πολιτική σκηνή.

Εως τώρα τρία είναι τα δεδομένα: Πρώτον ότι Χρυσή Αυγή έχει ήδη προτείνει, διά του Νίκου Μιχαλολιάκου, για τον πρωθυπουργικό θώκο τον Μάιο του 2012. Αυτό από μόνο του δυσκολεύει τις φιλοδοξίες του κ. Μαρκεζίνη, εκδηλωμένες από καιρό και τεκμηριωμένες από τις επαφές του με κορυφαίους εκδότες και παράγοντες της οικονομικής και πολιτικής ισχύος.

Δεύτερον, ότι ο ίδιος ο κ. Μαρκεζίνης βρίσκεται σε επικοινωνία με «στελέχη νέας γενιάς», όπως ο κ. Κασιδιάρης, αλλά θέλει πάση θυσία να μην ταυτιστεί με κάποια ακραία και αντικοινωνική πολιτική εκδοχή. Τρίτον, ότι κάποιοι επιχειρηματικοί κύκλοι επιθυμούν να κρατήσουν τον Sir σε θέση «χρυσής εφεδρείας» για έναν ύστερο χρόνο.

Από την άλλη, τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί και στροφή μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία αρχίζουν να βλέπουν με διαφορετικό μάτι το ακροδεξιό μόρφωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», μεγάλη είναι η εντύπωση που προκάλεσε η αλλαγή στάσης ισχυρού επιχειρηματικού παράγοντα που ελέγχει μεγάλο ποσοστό μέσω ενημέρωσης, ο οποίος έδωσε εντολή να παίζεται η Χ.Α. με μέτρο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σπαστεί ο αποκλεισμός του ακροδεξιού μορφώματος. Απαρατήρητη, βέβαια, δεν μπορεί να μείνει και η αλλαγή στάσης μεγάλης εβδομαδιαίας εφημερίδας, η οποία λίγο καιρό πριν με δημοσιεύματα της κατηγορούσε τη Χ.Α. ως ναζιστικό μόρφωμα, προαναγγέλλοντας προφυλακίσεις όλων των βουλευτών, εδώ και λίγες εβδομάδες έχει αλλάξει στάση απέναντί της δίνοντας και χώρο.

Πέρα από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, όμως, που στηρίζουν το ακροδεξιό μόρφωμα, το επόμενο διάστημα σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», θα δούμε τα στελέχη της Χ.Α. να ανεβάζουν τους τόνους, προκειμένου να αποφυλακιστούν οι έγκλειστοι… σύντροφοί τους από τον Κορυδαλλό. Παράλληλα, θα επισημαίνεται η σχέση που αρχίζουν να αναπτύσσουν ηγετικά στελέχη της Χ.Α. με κύκλους του Ρώσου προέδρου Πούτιν, όπως είναι ο Αλεξάντερ Ντιούκιν, γεωπολιτικός σύμβουλος του Πούτιν.

Από την εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφορεί το Σάββατο 31/05/2014.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa