Άρθρα

Μπροστά στις προκλήσεις

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΑΛΙΜΗΣΗ

Μπορεί η κατάσταση στην Αίγυπτο να οφείλεται σε κυβερνητική απειρία; Μήπως έχει να κάνει με πολιτικό οπορτουνισμό από πλευράς Μορσί ή υπάρχουν «στοιχεία» που δεν θέλουν αυτή την κυβέρνηση; Μπορεί όλα και τίποτα. Η πιο λογική απάντηση είναι ότι και η πολιτική ηγεσία και η κοινωνία βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, καθότι μέχρι σήμερα όλες οι πλευρές είχαν συνηθίσει στο απόλυτο. Ξαφνικά, λοιπόν, ο λαός αναζήτησε μια ηγεσία, ας μη γελιόμαστε, όχι μόνο για τη χαρά της δημοκρατίας, αλλά πρωτίστως για να της προσφέρει τα αγαθά, απαραίτητα για την καθημερινή διαβίωση και τη διατήρηση μιας αξιοπρεπούς ζωής.
Όμως, η απειρία και οι υπαρκτές τάσεις ηγεμονίας των ισλαμιστών διέψευσαν πολύ κόσμο που πλέον δεν σηκώνει «μύγα στο σπαθί του». Η λαϊκή απαίτηση ξεπερνά το συμβατικό και ζητά αλλαγή της πολιτικής κουλτούρας μέσω ενός Συντάγματος δημοκρατικού που, ωστόσο, θα είναι απόλυτα συμβατό με τις τοπικές κοινωνικές ιδιαιτερότητες. Αντί όλων αυτών, όμως, ο λαός βλέπει μια πανικοβλημένη ηγεσία, η οποία «αρνείται» να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της για το νέο Σύνταγμα, κάνει ταξιδάκια στο εξωτερικό, ενώ για πολλούς έχει αρχίσει να δείχνει χαρακτήρα «Μουμπάρακ». Την ίδια στιγμή, ο στρατός έστειλε τα πρώτα προφορικά ραβασάκια στην κυβέρνηση προειδοποιώντας ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Με αυτόν τον τρόπο θύμισε προς πάσα κατεύθυνση ότι παραμένει στυλοβάτης για τη χώρα.
Το ζήτημα, λοιπόν, για τον Μορσί είναι αν μπορεί να αντέξει τις οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά του. Θεωρητικά, αν έχει καλές προθέσεις, μια λύση θα ήταν να αναζητήσει εσωτερικές συνεργασίες, κάτι που απαιτούν και οι διαδηλωτές. Αν όχι, τότε τίποτα δεν είναι προβλέψιμο σε μια χώρα διαιρεμένη και με εμφανείς εμφυλιακές τάσεις.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa