Πολιτική Συνεντεύξεις

Nότης Μηταράκης στο «Π»: Όχι άλλη Μόρια, προχωράμε άμεσα με κλειστές δομές

«Ευθύνη της Τουρκίας είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για διάλογο», υπογραμμίζει, μιλώντας στο «Π», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης για τις νέες τουρκικές μονομερείς ενέργειες. Ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο, όπως η μετατόπιση της πίεσης στις μεταναστευτικές ροές. Εξηγεί πώς μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας το 2020, αλλά και ότι κλείνουν μεταναστευτικές δομές και δεν θα υπάρξουν κλειστές δομές στην ενδοχώρα. Διαμηνύει ότι και στη Λέσβο και στη Χίο προχωρά ο σχεδιασμός για κλειστές δομές, ενώ τονίζει πως πλέον ελέγχεται το πλαίσιο λειτουργίας όλων των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.

Από εκεί που η Τουρκία εμφανιζόταν έτοιμη να δώσει ημερομηνία για διερευνητικές επαφές, επανέφερε το «Ορούτς Ρέις» στην Αν. Μεσόγειο. Πού το πάει ο Ερντογάν;

Η Ελλάδα αντιμετώπισε μέχρι στιγμής την κρίση με σχέδιο, αποφασιστικότητα, προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και ισχυρές συμμαχίες, ενώ η Τουρκία δείχνει να επιλέγει πάλι τον δρόμο των προκλήσεων. Παραμένει σε απομόνωση, καθώς προσπαθεί να βυθίσει την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο παρατεταμένης ανασφάλειας. Έχουμε δείξει τον δρόμο του διαλόγου για συγκεκριμένα θέματα, καθώς και τη δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Φυσικά, για να ξεκινήσει ο διάλογος, απαιτείται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Και αυτό είναι σήμερα ευθύνη της Τουρκίας. Κάθε άλλη στρατηγική της επιλογή είναι αδιέξοδη.

Ανησυχείτε ότι, όσο συνεχίζεται η ένταση, η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει νέα αύξηση των μεταναστευτικών ροών;

Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Και αποδείξαμε ότι μπορούμε να φυλάμε τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορά μας. Αυτονόητα, πίσω από την ένταση, κρύβεται η αποσταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας. Θα μας βρει σε πλήρη ετοιμότητα. Φυλάσσουμε τα εθνικά σύνορα με αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.

Πώς επετεύχθη η μείωση των ροών προς τα ελληνικά νησιά και τον Έβρο; Και πώς θα συνεχιστεί η αποσυμφόρηση;

Εφαρμόζουμε μια ολιστική πολιτική μείωσης των ροών. Με αποφασιστική φύλαξη των συνόρων, με ταχείς διαδικασίες ασύλου, διαχωρισμούς προσφύγων και παράνομα εισελθόντων μεταναστών, με απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με έλεγχο των ΜΚΟ, με δημιουργία κλειστών/ελεγχόμενων κέντρων.

Το 2020 έγιναν αποφασιστικά βήματα για την αποσυμφόρηση των νησιών. Τώρα προχωράμε στην ηπειρωτική Ελλάδα, με κλείσιμο 67 ξενοδοχείων το 2020 και σχεδιασμό για κλείσιμο δομών στην ηπειρωτική Ελλάδα το 2021.

Από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2020 εκδώσαμε 66.221 αποφάσεις ασύλου, κατά 82% περισσότερες σε σύγκριση με το 2019, ενώ μειώσαμε κατά 36% τις εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου.

Οι διαμένοντες στα νησιά, στις δομές και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι λιγότεροι κατά 49% (42.007 τον Ιανουάριο, 21.564 τον Σεπτέμβριο) και σε όλη τη χώρα κατά 19% σε σύγκριση με το τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Πέρυσι ήταν 92.838, σήμερα είναι 74.900.

Επιπλέον, δεν υπάρχουν ασυνόδευτα ανήλικα στα ΚΥΤ των νησιών και του Έβρου, όταν τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε 1.700. Μέχρι στιγμής έχουμε κλείσει 27 ξενοδοχειακές δομές φιλοξενίας και έως το τέλος του έτους θα κλείσουν όλες.

Σήμερα δεν υπάρχει πια ανάγκη για νέες δομές στην ενδοχώρα. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει τη λειτουργία 32 Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών στα νησιά και στην ενδοχώρα, από 39 που λειτουργούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Κλείνουμε δομές, διακόπτουμε επίσης τη χρήση 67 ξενοδοχείων που χρησιμοποιούσαμε.

Τι θα γίνει με τον διάδοχο καταυλισμό στη Μυτιλήνη, αντί της Μόριας; Θα υπάρξει αποσυμφόρηση; Και πώς θα διαμορφωθούν οι δομές, με δεδομένο ότι έρχεται χειμώνας και οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές…

Σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, οι διαμένοντες στα νησιά μειώθηκαν κατά 49% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 και κατά 30% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Στο Μαυροβούνι ειδικότερα, είναι σήμερα περίπου 7.500 (από 20.000 και περισσότεροι που ήταν στη Μόρια τον περασμένο Ιανουάριο) και μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι λιγότεροι από 6.000.

Η προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι φτιάχτηκε μέσα σε λίγες ημέρες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη κατάσταση τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και τη δημόσια ασφάλεια, μετά τον εμπρησμό στη Μόρια. Η δομή επλήγη δύο φορές μέσα σε λίγες ημέρες από έκτακτα καιρικά φαινόμενα με συνεχή, ισχυρή βροχή και πολύ δυνατό αέρα. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε άμεσα. Δουλεύουμε συνεχώς για αυτό. Γίνονται αντιπλημμυρικά έργα, προχωρούν τα έργα υποδομής, έργα για να μπορέσουμε να βγάλουμε τον χειμώνα στις καλύτερες, δυνατές συνθήκες.

Με όποιον και να μιλήσετε, θα σας πει ότι στην προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι υπάρχουν σαφώς καλύτερες συνθήκες από τη Μόρια. Με κεντρικό μήνυμα «Όχι άλλη Μόρια», προχωράμε στην υλοποίηση των νέων, κλειστών, ελεγχόμενων δομών στα νησιά και στην ενδοχώρα, που θα εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας και για τους διαμένοντες και για τους κατοίκους.

Είδαμε, προ μερικών ημερών, και τις αποκαλύψεις για τις 4 ΜΚΟ που έκαναν «παιχνίδι», προσελκύοντας μετανάστες στη χώρα. Το νέο πλαίσιο ελέγχου των ΜΚΟ είναι πιο λειτουργικό;

Καταρχάς δεν νομίζω ότι υπήρξε παλιό πλαίσιο ελέγχου. Σκοπός μας είναι να μην υπάρξει ουδείς μη εγγεγραμμένος, άρα και μη ελεγχόμενος, εντός ή εκτός δομών. Δουλεύουμε έτσι ώστε έως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης και να υπάρχει το Μητρώο ΜΚΟ. Αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του Μητρώου Μελών ΜΚΟ. Παράλληλα, η είσοδος και η έξοδος στις νέες δομές θα μπορούν να γίνονται μόνο με την κατοχή ατομικής ταυτότητας που περιλαμβάνει και βιομετρικό αποτύπωμα, και αυτό θα ισχύσει και για τα μέλη των ΜΚΟ και όλους ανεξαιρέτως. Σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ασκεί πλέον οικονομικό έλεγχο στις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στο μεταναστευτικό, ενώ σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές συμμετέχουμε στον συστηματικό έλεγχο της δράσης των ΜΚΟ στην Ελλάδα.

Θα μου επιτρέψετε ωστόσο να διευκρινίσω ότι πολλές ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμοί έχουν προσφέρει και συνεχίζουν να προσφέρουν πολλά στη διαχείριση του μεταναστευτικού και συνεργαζόμαστε καλά μαζί τους. Όπως και ότι η Κοινωνία των Πολιτών θέλει να αισθάνεται ασφαλής και στέκεται απέναντι σε έκνομες και υπονομευτικές, για το ανθρωπιστικό της έργο, πράξεις και συμπεριφορές.

Δεσμευτήκατε ότι στη Λέσβο θα δημιουργηθεί το καλοκαίρι του 2021 μια μόνιμη, κλειστή δομή. Υπάρχει συναίνεση της κοινωνίας αυτήν τη φορά και τι θα γίνει στη Χίο;

Ο εμπρησμός της Μόριας κατέδειξε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά και στα άλλα νησιά. Αυτήν τη στιγμή έχουν τεθεί στο τραπέζι κάποιες επιλογές, τις οποίες εξετάζουμε σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης. Πρόθεσή μας παραμένει η δημιουργία ενός νέου κέντρου μακριά από τον αστικό ιστό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταλήξουμε σύντομα στη νέα τοποθεσία για τη νέα κλειστή ελεγχόμενη δομή. Μια δομή, στην οποία η ΕΕ θα έχει ενεργό εμπλοκή στη διαχείρισή της. Στη Χίο θα έχουμε επίσης ολοκληρώσει τον σχεδιασμό μας τις επόμενες εβδομάδες. Από την πρώτη στιγμή, θέσαμε ως προτεραιότητα την ανάκτηση του ελέγχου στο Μεταναστευτικό. Γιατί, γνωρίζουμε πως ο έλεγχος συνδέεται άρρηκτα και με την εμπιστοσύνη των τοπικών κοινωνιών. Μια σχέση που πρέπει και θα προστατεύσουμε, θωρακίζοντας τα νησιά μας απέναντι στις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa