Πολιτική

ΝΔ: Το στοίχημα του νέου αρχηγού – Στην τελική ευθεία η σύγκρουση

Μεϊμαράκης Μητσοτάκης

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Αντιμέτωπος με πολλά στοιχήματα το δύσκολο 2016 θα βρεθεί με το καλημέρα της νέας χρονιάς ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος θα προκύψει από τις κάλπες της 10ης Ιανουαρίου.

Κατά γενική εκτίμηση, οι πρώτοι μήνες του έτους θα είναι πολιτικά επώδυνοι και θα δοκιμάσουν τα όρια και τις αντοχές του πολιτικού συστήματος, το οποίο καλείται να πάρει θέση έναντι κρίσιμων ζητημάτων, όπως το ασφαλιστικό, αλλά και άλλα, τα οποία επί δεκαετίες παρέμειναν άλυτα. Το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό εν μέσω των επίμονων σεναρίων είτε για αλλαγές στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είτε για οικουμενική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Οι δύο διεκδικητές της «γαλάζιας» ηγεσίας μπαίνουν στην τελική ευθεία με έναν, κοινό σε γενικές γραμμές, στόχο:να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι επί της δικής τους προεδρίας, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να επανέλθει σε σύντομο χρονικό διάστημα σε τροχιά εξουσίας.Οι στρατηγικές τους, ωστόσο, είναι εκ διαμέτρου διαφορετικές.

Η σαφής υπεροχή του «καραμανλισμού»

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Βαγγ. Μεϊμαράκης, επιχειρεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη σαφή υπεροχή του «καραμανλισμού» και το μήνυμα των ψηφοφόρων για επιστροφή της ΝΔ στον χώρο του κέντρου, τα οποία κατεγράφησαν στον πρώτο γύρο. «Η Νέα Δημοκρατία επί των ημερών μου θα είναι ‘‘καραμανλική’’», σημειώνει με κάθε ευκαιρία ο κ. Μεϊμαράκης, οι συνεργάτες του οποίου εκτιμούν ότι η πλειοψηφία των περίπου 120.000 ψηφοφόρων που στον πρώτο γύρο ψήφισαν είτε τον Απ. Τζιτζικώστα είτε τον Αδ. Γεωργιάδη είναι καραμανλικής προέλευσης και θα βρεθούν στο πλευρό του στον δεύτερο γύρο. Εν κατακλείδι, ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι το περίπου 40% του πρώτου γύρου των εκλογών συνιστά μία ασφαλήβάση που θα τον οδηγήσει στην αρχηγία, παράλληλα με τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή.

Αλλαγή και ανανέωση

Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, επενδύει στο αίτημα των ψηφοφόρων του πρώτου γύρου (στους οποίους περιλαμβάνει και τους υποστηρικτές του κ. Τζιτζικώστα) για αλλαγή και ανανέωση στη ΝΔ και ποντάρει σε έναν αιχμηρό, καθαρό πολιτικό λόγο με ρηξικέλευθες προτάσεις και συγκρουσιακή διάθεση. Ο πρώην υπουργός εμφανίζεται,επίσης, εξαιρετικά αισιόδοξος για επικράτησή του στον δεύτερο γύρο, καθώς, όπως εκτιμά, η απρόσμενη για τους περισσότερους είσοδός του στον δεύτερο γύρο του έχει προσδώσει δυναμική και εσωκομματική ισχύ.

Και οι δύο, πάντως, γνωρίζουν ότι όποιοςκαι αν εκλεγεί, την επομένη της νίκης θα είναι αντιμέτωπος με το πρώτο δύσκολο στοίχημα:Εκείνο της επανένωσης των δυνάμεων της παράταξης και της διασφάλισης συνθηκών ενότητας στο κόμμα, η οποία μέχρι σήμερα φαντάζει εύθραυστη.

Οι αναγκαίες συμμαχίες

Στο διάστημα που απομένει έως τις 10 Ιανουαρίου, και τα δύο στρατόπεδα θα εντείνουν τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση των αναγκαίων εσωτερικών συμμαχιών που θα κρίνουν τον νικητή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να μετατρέψει σε κεντρικό σημείο της εσωκομματικής αναμέτρησης με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τους όρους της πτώσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Με τον τρόπο αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εκπληρώσει τον στόχο που έχει θέση για την ανάγκη «διεύρυνσης» της ΝΔ με δυνάμεις που βρίσκονται πέραν αυτής και που σε μεγάλο βαθμόβρίσκονται εντός των τειχών του 38% που είπε «ναι» στο δημοψήφισμα της περασμένης άνοιξης. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει το αίτημα της «ανανέωσης», το οποίο εκτιμά ότι του έδωσε τον αέρα εισόδου του στον β’ γύρο και στην κατεύθυνση αυτή υπόσχεται ότι λίαν συντόμως η ΝΔ θα αποτελεί εναλλακτική επιλογή διακυβέρνησης της χώρας, δηλώνοντας ότι με αυτόν πρόεδρο «η ΝΔ δεν θα είναι το βολικό δεκανίκι της κυβέρνησης».

Η τελευταία αυτή αποστροφή στοχεύει πλην των άλλων και στη συσπείρωση δυνάμεων που έχουν αναφορά στον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και οι οποίες είχαν διαμοιραστεί στον πρώτο γύρο τόσο στον Άδωνι Γεωργιάδη όσο και στον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Από την άλλη μεριά, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επικεντρώνει την προσοχή του στο εσωτερικό της ΝΔ. Το στρατόπεδό του θέτει σε ιδεολογικό επίπεδο το δίλημμα «νεοφιλελευθερισμός-φιλελευθερισμός» και οι υποστηρικτές του με κάθε ευκαιρία βάλλουν εναντίον της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που άσκησε ο πρώην υπουργός κ. Μητσοτάκης.

Επιστροφή στις ρίζες

Η στρατηγική αυτή τουκ. Μεϊμαράκη έχει έναν επιπλέονστόχο: Nα προσελκύσει τους ψηφοφόρουςπου στήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα στον πρώτο γύρο και συγκεκριμένα τουςκαραμανλικούς ψηφοφόρους,θέτοντας επί της ουσίας ένα αίτημα «επιστροφής στις ρίζες της παράταξης»και στον ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό του ιδρυτή της παράταξης.

Επί της ουσίας, η διαμάχη αυτή μεταξύ των δύο υποψήφιων προέδρων επιστρέφει τη συζήτηση στην αφετηρία της εδώ και έναν χρόνο που είχε ως αφορμή τις αιτίες των αλλεπάλληλων εκλογικών ηττών της ΝΔ υπό το βάρος των τελευταίων δυόμισι χρόνων διακυβέρνησης και εφαρμογής του 2ου μνημονίου.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 2/1

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa