Πολιτική

Νέα Δημοκρατία: Ραντεβού στην κάλπη, χωρίς διάλογο

Τέσσερις υποψήφιοι ΝΔ

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Ραντεβού στις κάλπες της 22ας Νοεμβρίου δίνουν οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στο διάστημα που απομένει έως την ψηφοφορία δεν θα υπάρξει μεταξύ τους διάλογος, ούτε μέσω συνδιασκέψεων, ούτε μέσω κοινής εμφάνισης στα μέσα ενημέρωσης.

Για τους γνώστες του «γαλάζιου» παρασκηνίου, το «ναυάγιο» της προσπάθειας για εξεύρεση ημερομηνίας διεξαγωγής της εθνικής συνδιάσκεψης που πρότεινε ο κ. Απ. Τζιτζικώστας και αποδέχθηκε ο κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης ήταν προδιαγεγραμμένο, αφού επί της ουσίας υπήρχε απροθυμία από όλες τις πλευρές. Παρά ταύτα, η δήλωση του στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, κ. Θ. Αμπατζόγλου, ότι «συνεπώς, δεν υπάρχει η αναγκαία συμφωνία των υποψηφίων ως προς τον χρόνο για να συγκληθεί η εθνική συνδιάσκεψη», προκάλεσε νέο γύρο εσωτερικής έντασης, κυρίως από το επιτελείο Τζιτζικώστα, το οποίο επέρριψε τις ευθύνες στον κ. Μεϊμαράκη. Μέχρι στιγμής παραμένει στο τραπέζι μόνο η πρόταση του κ. Αδ. Γεωργιάδη για σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος – την οποία υποστηρίζει και ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, αν και, κατά γενική εκτίμηση, δεν φαίνεται πολύ πιθανή η διεξαγωγή της.

Δύο εμπόδια
Στην αντίστροφη μέτρηση για τις «γαλάζιες» κάλπες, η ΝΔ έχει μπροστά της δύο εμπόδια: Το πρώτο είναι η διαφαινόμενη απροθυμία της κοινωνίας να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία, κάτι που θα τραυματίσει περαιτέρω την εύθραυστη εικόνα του κόμματος. Το δεύτερο, τα συσσωρευμένα χρέη προς τις τράπεζες, στα οποία αθροίζονται καθημερινά και νέα προς τους πιστωτές, το προσωπικό, αλλά και προς τον εκμισθωτή του κτηρίου. Στα γραφεία της Συγγρού έχει φτάσει ήδη εξώδικο που ζητά είτε την καταβολή ενοικίων είτε την απόδοση του κτηρίου, κάτι που αποτελεί μάλλον δρομολογημένη εξέλιξη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ένα κόμμα που έχει τόσα χρέη να παραμένει σε ένα κτήριο με τόσο υψηλό ενοίκιο», ενώ την ίδια άποψη φέρονται να συμμερίζονται όλοι οι υποψήφιοι.

To «φλερτ» με τη νεολαία
Σε πολιτικό «φλερτ» με τις νεότερες γενιές στελεχών της Νέας Δημοκρατίας επιδίδεται εσχάτως ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος δεσμεύεται ότι, αν εκλεγεί στις 22 Νοεμβρίου, τότε θα κάνει αλλαγές σε πρόσωπα. «Η παράταξη δεν έχει πια ερείσματα στην κοινωνία και σε κανέναν παραγωγικό φορέα και αυτή η σχέση πρέπει να αποκατασταθεί», λένε συνεργάτες του και επιρρίπτουν την ευθύνη για την περιχαράκωση της ΝΔ σε στενούς κομματικούς μηχανισμούς τόσο του κ. Σαμαρά, όσο και του κ. Μεϊμαράκη. Οι αλλαγές που ετοιμάζει ο κ. Τζιτζικώστας αφορούν αρχικά τη δομή του κόμματος, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα είναι περισσότερο «συμμετοχικό». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα νέα όργανα θα συμμετέχουν ακόμα και απλά μέλη από όλες τις οργανώσεις του κόμματος. Η επιλογή προσώπων για τα νέα όργανα του κόμματος θα βασίζεται στα «ένσημα» που έχει κολλήσει ο καθένας στην επαγγελματική του διαδρομή και όχι στις «επαφές» και στις «γνωριμίες» που έχει στον κομματικό μηχανισμό. Κορμός των νέων οργάνων της ΝΔ θα είναι οι παραγωγικές ομάδες και η νεολαία, ενώ στην «εφεδρεία» δείχνουν να περνούν στελέχη ή ακόμα και βουλευτές που συμμετέχουν επί σειρά ετών στα ήδη υπάρχοντα όργανα.
Κατά του Τσίπρα ο Γεωργιάδης
Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης κλιμακώνει την κριτική του προς την κυβέρνηση, θεωρώντας προφανώς ότι η υιοθέτηση ακόμα πιο υψηλών τόνων διευκολύνει την προεκλογική του καμπάνια. Με αφορμή την υπόθεση Πανούση, ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τον πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα, να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή. «Αν μακροημερεύσει αυτή η κυβέρνηση, τότε θα μας πάρουν και την Ακρόπολη», σχολίασε καυστικά…
Σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά, εκτίμησε ότι η ΝΔ οφείλει να αναδείξει το θέμα πολύ περισσότερο, ενώ αναφέρθηκε σε γραπτή του ανακοίνωση, με την οποία ζητά από τον πρόεδρο του κόμματος, κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, να καλέσει τον κ. Τσίπρα σε προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει εξηγήσεις στο Σώμα. «Το Σώμα το οποίο, κατά τις καταγγελίες του κ. Πανούση, το βάζουν να νομοθετεί οι τρομοκράτες. Αδιανόητα πράγματα!» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τι προσπαθεί να καταφέρει ο Κυριάκος
Υπόσχεται ότι του αρκεί μία εκλογή για να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα και επιχειρεί να διεμβολίσει τις υποψηφιότητες των τριών υπόλοιπων διεκδικητών της ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, δεσμευόμενος να τη μετατρέψει σε ένα σύγχρονο κόμμα. Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχεται ότι στη ΝΔ «δεν είμαστε ελκυστικοί εδώ και καιρό» και ότι χρειάζεται ένα reboot, όπως λέει. Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης αυτής, προτείνει σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία και στις δομές του κόμματος, με αιχμή την εκλογή βουλευτών από τη βάση και την τετραετή θητεία για τον πρόεδρο. Όσο για την εξέλιξη της εσωκομματικής διαδικασίας, εκτιμά ότι θα πάει στον β΄ γύρο με αντίπαλο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ως «δεξαμενή» ψηφοφόρων του θεωρεί «όλους τους πολίτες που δεν τοποθετούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος». Επίσης, πιστεύει ότι ο ίδιος δεν θα αδικηθεί πολιτικά, όπως ο πατέρας του, γιατί έχει διδαχθεί από το «πάθημα» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και γιατί οι Έλληνες αντιλαμβάνονται, πλέον, την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων.
Εν τω μεταξύ, η Συγγρού εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο με χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου στις 22 Νοεμβρίου.
Το κόμμα ενημερώνει τους εν δυνάμει ψηφοφόρους για τα ακόλουθα:
-Ψηφίζουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο την ημέρα των εκλογών.
-Μπορούν να δουν όλα τα εκλογικά κέντρα σε Ελλάδα και εξωτερικό στην επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας, nd.gr, ή να ενημερωθούν από τις κατά τόπους Νομαρχιακές Οργανώσεις (ΝΟΔΕ).

Ποιοι μπορούν να ψηφίσουν
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίδειξη επίσημου αποδεικτικού δημόσιου εγγράφου για ταυτοπροσωπία (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο), ενώ το αντίτιμο συμμετοχής είναι 3 ευρώ.

Σε περίπτωση διεξαγωγής β΄ γύρου, μπορούν να ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισαν την πρώτη φορά, χωρίς κανένα αντίτιμο συμμετοχής.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Βορίδης: Γιατί στηρίζω Τζιτζικώστα

«Η χώρα έχει ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ηγεμονία της Αριστεράς, χρειάζεται μια ισχυρή και δυναμική αντιπολίτευση απέναντι σε μια καθημερινά καταστροφική κυβέρνηση, να δοθεί μια ασυμβίβαστη μάχη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στις πολιτικές του. Χρειάζεται ένα κόμμα, το οποίο θα έχει ανοιχτές πόρτες, θα είναι ένα κόμμα ιδεών, θα αναπτύξει τη μάχη αυτών των ιδεών και θα σταματήσει να είναι ένα κόμμα φατριών και μηχανισμών», είπε ο Μ. Βορίδης, προσερχόμενος στη Βουλή. Επίσης, έθεσε τους στόχους για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας: «Πρέπει να ανοιχτούμε σε καινούργιες ιδέες, σε σκέψεις, να αναπτύξουμε την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεσή μας. Πρέπει να υπερασπιστούμε τις αξίες, τις ιδέες, τις αρχές της παράταξής μας». Παίρνοντας, τέλος, ξεκάθαρη θέση υπέρ του Απόστολου Τζιτζικώστα, για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, είπε: «Σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο υποψήφιος που έχει θέσει αυτά τα ζητήματα, που έχει αναλάβει την υπεράσπιση αυτών των αρχών, είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας και στρατεύομαι σε αυτόν τον αγώνα δίπλα του».

* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 14/11/2015.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa