Πολιτική

Νέα Δημοκρατία: Τολμηρό οικονομικό πρόγραμμα για έξοδο από την κρίση

Μητσοτάκης

Ύστερα και από το κλείσιμο της αξιολόγησης, το αίτημα για πρόωρες εκλογές μπορεί, εκ των πραγμάτων, να μην μπαίνει με την ίδια ένταση από τη ΝΔ, αλλά στη Συγγρού ετοιμάζουν τη δική τους εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάνω από όλα, επιδιώκει μια Συμφωνία Αλήθειας όχι μόνο με την κοινωνία, αλλά και με την Ευρώπη. Από την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας έκανε στροφή και ψήφισε ευρωπαϊκά, πλέον και τα δύο κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, κινούνται σε ευρωπαϊκές ράγες. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί η Συγγρού να κατηγορήσει την κυβέρνηση για έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη.

Το ερώτημα,όμως, που πρέπει να απαντήσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Η ΝΔ είναι ξεκάθαρη πως υπάρχει. Το σημείο αφετηρίας αυτής της νέας Συμφωνίας Αλήθειας πρέπει να είναι η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για τα επόμενα 15 χρόνια. Τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2%. Οι συνθήκες είναι ώριμες για μία μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.«Εμείς θα τους δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και αυτοί θα δεσμευθούν σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα», αναφέρει σε συνεργάτες του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης

Έτσι εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και αυτοί θα μας δώσουν μία ρύθμιση του χρέους, που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα αποπληρωμής του, χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία.

Στη Συγγρού επιμένουν πως ο στόχος του 4% είναι εφικτός και προτείνουν τα εξής:

• Δημοσιονομική πειθαρχία = Συγκράτηση δαπανών και μείωση φόρων.

• Μείωση φόρων = Αύξηση επενδύσεων στο 20% του ΑΕΠ, από περίπου 11% του ΑΕΠ σήμερα.

• Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις = Ο ΟΟΣΑ στη φετινή έκθεσή του για την ελληνική οικονομία υπολογίζει ότι, αν προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, μπορεί να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 13,8% τα επόμενα χρόνια.

• Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις = Αύξηση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενίσχυση της εξωστρέφειας, αύξηση εξαγωγών κατά περίπου 10% ετησίως.

• Αύξηση επενδύσεων και εξωστρέφειας = Αύξηση απασχόλησης, μείωση ανεργίας. 120.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, 600.000 συνολικά στην πενταετία.

• Αύξηση επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών και αύξηση απασχόλησης = 213 δισ. ευρώ ΑΕΠ το 2021, από 175 δισ. ευρώ το 2016.

Οι στρατηγικοί στόχοι

Το 2% + 4% πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι για τη χώρα, λένε στη Συγγρού, για να σπάσει οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας. Για να υπάρξει πραγματική προοπτική εξόδου από την κρίση 4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια, σημαίνει ότι το 2021 το ΑΕΠ της χώρας μας, αυξανόμενο κατά 4% τον χρόνο, θα είναι 213 δισ. ευρώ. 213 δισ. ευρώ ΑΕΠ σημαίνει 1.900 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος. Σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Οτιδήποτε λιγότερο –ακόμη και στο μαύρο χάλι που έχει φέρει σήμερα τη χώρα η συγκυβέρνηση– υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρείται αποτυχία.

«Αυτός είναι ο πήχης: 4% τον χρόνο. Κάθε χρόνο, μέχρι τουλάχιστον το 2021. Στη ΝΔ αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση», λέει ο κ. Μητσοτάκης και συμπληρώνει πως «απέναντι σε αυτόν τον στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε».

Άλλωστε και στη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα, στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 40 χρόνια του ΕΛΚ στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα την ενημερώσει για τις θέσεις του. Θα επιμείνει για την ανάγκη ενός διαφορετικού μείγματος οικονομικής πολιτικής, που μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη 4% τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτήν του την απόφαση για το 2% + 4% θα την επαναλάβει και στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και στον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον οποίο αναμένεται να συναντήσει. Ο στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι διπλός. Όχι μόνο να δείξει ότι έχει σχέδιο, αλλά από την αρχή να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του απέναντι στους εταίρους.

Του Γιώργου Σιαδήμα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο το Σάββατο 28/5

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa