Πολιτική

Νέα κυβέρνηση με νέο μνημόνιο – Δομικός ανασχηματισμός εν όψει

Αλέξης Τσίπρας

«Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε στην άνοιξη του 2017. Οι Έλληνες διαπραγματεύονται με περισσότερο ρεαλισμό όταν έχουν ανάγκη από χρήματα. Μια νέα –περισσότερο τεχνοκρατική– κυβέρνηση θα χρειαστεί χρόνο για να συνειδητοποιήσει τα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να διαχειριστεί…».

Με κυνικό χιούμορ, ο ανώτατος αξιωματούχος των «θεσμών» αποκαλύπτει στο «Π» το σχέδιο των δανειστών για μια «μακρά και λεπτομερή» αξιολόγηση με αντίστοιχη αναβολή της συζήτησης για το χρέος, παρά τις περί του αντιθέτου προθέσεις της κυβέρνησης.

Οι «θεσμοί» επιστρέφουν στην Αθήνα τη Δευτέρα για να ξεκινήσει η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη και χωρίς, φυσικά, να έχει εκταμιευθεί το σύνολο της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Έχουν προγραμματίσει να αποχωρήσουν στις 26 Οκτωβρίου και να επιστρέψουν τον Νοέμβριο, για να αφήσουν χρονικά περιθώρια στον πρωθυπουργό να συντονίσει το νέο κυβερνητικό σχήμα κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου.

Θα κρατήσει μήνες

Παρά τις μεγαλόστομες διαβεβαιώσεις, η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης θα κρατήσει πολλούς μήνες. Οι δανειστές γνωρίζουν ότι η Ελλάδα, από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017, θα βρίσκεται πάλι σε κατάσταση ταμειακής ένδειας, έχοντας να αντιμετωπίσει μεγάλες αποπληρωμές δόσεων και ομολόγων, με αποκορύφωμα τον Απρίλιο του 2017, που οι δανειακές υποχρεώσεις είναι αδύνατο να καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον θεωρούν δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποκύψει στις πιέσεις και θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των «μην συνεργάσιμων υπουργών» της κυβέρνησής του, ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ειδικά, ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει δια- μηνύσει ότι «τώρα πια δεν υπάρχει το δημοψήφισμα του Βrexit στον πολιτικό ορίζοντα. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε με ειλικρίνεια τον “ελέφαντα στο δωμάτιο”, δηλαδή το μη βιώσιμο ελληνικό χρέος». Η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι σαφής: Το ελληνικό χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί. Τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μία ολόκληρη δεκαετία είναι ανέκδοτο, που θα διαψευσθεί από την πρώτη στιγμή. «Η Ελλάδα δεν θα φτάσει ποτέ σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% με τα υφιστάμενα μέτρα. Απαιτείται η λήψη μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, δηλαδή επιπλέον μέτρα 3,5 δισ. ευρώ πέρα από αυτά που προβλέπει το 3ο μνημόνιο». Με απλά λόγια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί να εφαρμοστεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ταυτόχρονα να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα του «κόφτη» με συγκεκριμένους κωδικούς

Στα σημειώματα του Τόμσεν προς τους «θεσμούς» περιγράφονται 6 τομείς παρεμβάσεων:

1.Δομικές αλλαγές και μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας.

2.Αναθεώρηση όλων των «κοινωνικών μεταβιβάσεων». Η Ελλάδα ξοδεύει περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε κοινωνικά επιδόματα και πολιτικές, χωρίς όμως να προστατεύονται πραγματικά οι ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.

3. Ριζική αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης. Αλλαγές στα μισθολόγια, στις προαγωγές, στην αξιολόγηση και στις μεταθέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

4. Πλήρης απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων. Ας ξεκινήσουμε από την προνομιακή τάξη των μηχανικών.

5.Αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Δεν χρειάζεται νέος ασφαλιστικός νόμος, αλλά το κονδύλι του προϋπολογισμού που εξασφαλίζει τις υφιστάμενες συντάξεις (η «προσωπική διαφορά» του Γ. Κατρούγκαλου) πρέπει να μειωθεί δραματικά.

6. Αποκρατικοποιήσεις. Η αναβλητικότητα και οι καθυστερήσεις των υπουργών πρέπει να αντιμετωπιστούν δραστικά.

Νέα συμφωνία με ΔΝΤ

Τα σημεία αυτά θα περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογράψει η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οποιαδήποτε κι αν είναι η μορφή συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τα 6 αυτά σημεία θα είναι το 4ο μνημόνιο που θα ψηφίσει η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση. Οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ήδη συνεννοηθεί και είναι αποφασισμένοι να κρατήσουν σκληρή στάση και να υποχρεώσουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να υλοποιήσει αυτά που έχει νομοθετήσει.

Ταυτόχρονα «αγοράζουν χρόνο». Είναι πλέον προφανές ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει οποιαδήποτε συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σε προεκλογική περίοδο, ενώ κρίσιμοι και «πολιτικά ευαίσθητοι» είναι οι επόμενοι μήνες για 7 ακόμη κυβερνήσεις στην Ευρωζώνη. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων είναι ένα νέο ευέλικτο και αποτελεσματικό κυβερνητικό σχήμα.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες πολιτικοί (Ολάντ, Γκάμπριελ, Ρέντσι, Μοσκοβισί, Σουλτς) «συμβουλεύουν» με επιμονή τον Αλέξη Τσίπρα να απομακρύνει αμέσως από την κυβέρνησή του «προβληματικούς υπουργούς», όπως τους κ.κ. Σκουρλέτη, Δρίτσα, Μπαλτά κ.λπ. και να χρησιμοποιήσει την «εμπειρία και τις γνώσεις» παλαιότερων πολιτικών από τον «ευρύτερο ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο».

Από τις τελικές επιλογές του πρωθυπουργού θα κριθεί η μελλοντική διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Αν ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιήσει αποκλειστικά στελέχη από τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, τότε είναι προφανές ότι θα προσφύγει σε εκλογές, σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση και με σύνθημα: «Δώστε μου εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση για το χρέος».Αν υποκύψει στις πιέσεις και επιλέξει πρόσωπα με τεχνοκρατική υποδομή (όπως π.χ. ο Στέργιος Πιτσιόρλας του ΤΑΙΠΕΔ ή άλλοι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ), τότε θα αποδείξει ότι θέλει να επιμηκύνει τον βίο της κυβέρνησης όσο είναι δυνατόν…

Πολλά και δύσκολα προβλήματα

Η νέα κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά και δύσκολα προβλήματα. Εκτός από τα τρέχοντα καυτά προβλήματα, πρέπει να εφαρμοστούν πολλά από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης:

• Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017- 2020. Πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή (έπρεπε να κατατεθεί έως τα τέλη Μαΐου 2016 και παραμένει στο συρτάρι, με την κυβέρνηση να επιθυμεί μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018, κάνοντας λόγο, πλέον, ακόμη και για αναβολή της κατάθεσής του για το επόμενο έτος).

• «Εξορθολογισμός» στα ειδικά μισθολόγια.

• Αλλαγή του καθεστώτος αξιολόγησης των επιδόσεων στο Δημόσιο και των προσλήψεων.

• Μεταφορά στο νέο Ταμείο της δεύτερης ομάδας των ΔΕΚΟ, που θα πρέπει να περιλαμβάνει βάσει μνημονίου την ΕΚΧΑ (κτηματολόγιο).

• Καθορισμός των χαρτοφυλακίων ακινήτων/ΔΕΚΟ που θα αποκλειστούν από τη μεταφορά στο Ταμείο.

• Πρώτη δημοπρασία στο πλαίσιο του μηχανισμού NOME στην ηλεκτρική ενέργεια. • Οριστικοποίηση των νέων χρεώσεων στις εταιρείες ύδρευσης.

• Αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμένων και μεταφορά στο νέο Ταμείο όσων δεν σχεδιάζεται να αναπτυχθούν.

• Πλήρης λειτουργικότητα της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων.

• Αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για αποτιμήσεις αξίας ακινήτων σε κατασχέσεις, με βάση την αγοραία αξία τους. • Αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

• Ενεργοποίηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

• Νέος νόμος για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

• Αναδιοργάνωση των τελωνείων.

• Ενεργοποίηση των παρεμβάσεων του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα.

• Αποφάσεις για την απελευθέρωση των ρυθμισμένων δραστηριοτήτων των μηχανικών, για την απλοποίηση της αδειοδότησης, τη θέσπιση σημείων μιας στάσης για τις επιχειρήσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας, το κτηματολόγιο, την εφοδιαστική αλυσίδα.

• Νομοθεσία για το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας.

• Σχέδιο δράσης για την εκπαίδευση και για την κατάρτιση.

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο το Σάββατο 15/10

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa