Κοινωνία

Νέα προσφυγή στο ΣτΕ για το Γαϊδουρονήσι (ΦΩΤΟ)

Για τρίτη φορά προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οικογένεια Γιατράκου προκειμένου να πουλήσει τη βραχονησίδα Πάτροκλος (Γαϊδουρονήσι), η οποία τους ανήκει.

Αναλυτικότερα με την προσφυγή τους ζητούν να ακυρωθεί η από 4.5.2015 απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, καθώς δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν την βραχονησίδα, που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο, στην εταιρεία «Πάτροκλος Κτηματική ΕΠΕ», η οποία ενδιαφέρεται να την αγοράσει.

Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας υπέβαλαν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αίτημα για χορήγηση σχετικής άδειας μεταβίβασης, αλλά το αίτημά τους απορρίφθηκε.

Το 2014 με υπουργική απόφαση απαγορεύθηκε ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες και σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Σε προηγούμενη αίτησή τους οι ιδιοκτήτες ζητούσαν από το ΣτΕ σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι δεσμεύσεις στον Πάτροκλο, να υποχρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλλει πλήρη αποζημίωση για την στέρηση της ιδιοκτησίας τους. Αν δεν γίνει αυτό, τότε να απαλλοτριωθεί αμέσως η βραχονησίδα και να καταβληθεί το σχετικό τίμημα.

Παράλληλα, η οικογένεια Γιατράκου διεκδικεί να της επιδικαστεί αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα για παράνομη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Δημόσιου που της επέφερε εξαιρετικά επαχθή και ανεπανόρθωτη ζημιά.

Να σημειωθεί ότι η βραχονησίδα Πάτροκλος βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο στον Σαρωνικό κόλπο. Η έκταση της ανέρχεται περίπου στα 2.800 με 3.000 στρέμματα και είναι σε απόσταση 850 μέτρων από την ξηρά.

Τον Πάτροκλο τον αγόρασε το 1961 ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιατράκος από την Αικατερίνη Μπενάκη-Ξύδη και με την πάροδο των ετών περιήλθε σε τρεις κληρονόμους της οικογένειας του δικηγόρου.

Ο Πάτροκλος το 1998 χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος (σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος κλασικών χρόνων), αλλά και «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους».

PATROKLOS-2

patroklos-3

patroklos-4

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa