Πολιτική

«Νέο ΠΑΣΟΚ» o ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα 

ΣΥΡΙΖΑ

Του Ανδρέα Κωνσταντάτου

Η κυβερνώσα ριζοσπαστική Αριστερά του Τσίπρα πέθανε, ζήτω η Κεντροαριστερά του Τσίπρα. Αυτόσιγοψιθυρίζουν στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό, που τον βλέπουν, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, να αναζητά ένα νέο αφήγημα με αντιμνημονιακές κορόνες, αλλά βασισμένο στον ρεαλισμό του μνημονίου. Η ισορροπία είναι δύσκολη, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει πίσω του την ισχυρότερη συνιστώσα, την Αριστερή Πλατφόρμα, και αναζητά την αναπλήρωση των ψήφων από την Κεντροαριστερά.

Προτού, όμως, ξεδιπλώσει τις κινήσεις του στην προεκλογική σκακιέρα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει έναν άλλον στόχο. Να σταματήσει εδώ και τώρα τις διαρροές από το κόμμα του, πριν γίνουν ανεξέλεγκτες. Ήδη, αρκετά επώνυμα στελέχη του δηλώνουν ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Τάσος Κορωνάκης και βουλευτές του ανακοινώνουν πως δεν επιθυμούν να είναι ξανά υποψήφιοι.

Το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο αν υπουργοί,νυν και πρώην, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Θοδωρής Δρίτσας, ο Γιάννης Βαρουφάκης και άλλοι δεν μπουν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αφήνουν να εννοηθεί.

Πέρα, όμως, από την κορυφή, εικόνα διάλυσης παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη βάση. Οι περισσότερες από τις νομαρχιακές οργανώσεις του έχουν διασπαστεί, ενώ πολλά στελέχη με αριστερό προφίλ αδυνατούν να στηρίξουν τη μνημονιακή εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει το δεύτερο μεγάλο βήμα, μετά την υπογραφή του τρίτου και χειρότερου μνημονίου για την ελληνική κοινωνία. Θα αφήσει πίσω του τη ριζοσπαστική Αριστερά –που απέτυχε στην κυβέρνηση– και θα επιχειρήσει να αναδειχθεί ηγέτης της κατακερματισμένης Κεντροαριστεράς.

Μπορεί να θεωρηθεί νεοφώτιστος, σε αυτόν τον χώρο, αλλά ήδη ψηφοφόροι του πρώην μεγάλου ΠΑΣΟΚ και πολιτικά στελέχη έχουν τρέξει να βρουν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μαγιά υπάρχει και για μία νέα… μετάγγιση ψηφοφόρων από την Κεντροαριστερά, καθώς τα κόμματα που υπάρχουν στον χώρο αδυνατούν να καταθέσουν ενιαία και ισχυρή πρόταση διακυβέρνησης.

Σε αυτό το δεύτερο βήμα της μετάλλαξής του, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μαζί του τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η καγκελάριος Μέρκελ, για πρώτη φορά, είναι θετική σε προσφυγή στις κάλπες, όπως και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που έπλεξε μάλιστα και το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού. Πρόκειται για ακόμα μία παρέμβαση των ξένων σε προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα, αλλά αυτήν τη φορά δεν προκαλεί αλγεινή εντύπωση στην ελληνική Αριστερά, όπως στο παρελθόν.Για πολλούς, μάλιστα, είναι καλοδεχούμενη.

Οι…αντιμερκελιστές της προηγούμενης εποχής έγιναν τώρα απλά… μερκελιστές. Αυτό, όμως, δεν λύνει το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα, καθώς δεν ψηφίζει η Μέρκελ, που επέβαλε σκληρότερα μέτρα στον ελληνικό λαό, αλλά οι Έλληνες πολίτες που θα υποστούν περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς, μεγαλύτερη ανεργία και υψηλότερους φόρους. Έχοντας αυτά υπόψη του ο κ. Τσίπρας θα υποσχεθεί στους πολίτες… διαπραγμάτευση για να απαλύνει το σκληρό μνημόνιο που έφερε ο ίδιος στη χώρα.

Το εκλογικό παιχνίδι είναι, όμως, ανοιχτό και πολλά θα εξαρτηθούν από τη σοβαρότητα της πρότασης που θα καταθέσει στους πολίτες η ΝΔ και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «Παρασκήνιο» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER