Πολιτική

Νέοι και γυναίκες το μεγάλο στοίχημα για τον Μητσοτάκη

Κυριάκος Μητσοτάκης Θέμα

Με διπλή στόχευση θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον δρόμο προς το Συνέδριο, στις 22-24 Απριλίου.

Αφενός θα ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ, ζητώντας παράλληλα εκλογές, εκπέμποντας καθαρό μήνυμα, και αφετέρου θα ξεδιπλώνει τμήμα του προγράμματός του, στοχεύοντας και σε ειδικά κοινά.

Στη Συγγρού,από την επομένη της εκλογής Μητσοτάκη σχεδιάστηκε ένας αρχικός προγραμματισμός που χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο αφορούσε το ίδιο το κόμμα, με κεντρικό στόχο «βάζουμε τάξη στο σπίτι μας», με το συμμάζεμα των εξόδων, των χρεών ακόμα και με την αλλαγή της έδρας. Το δεύτερο μέρος έχει να κάνει με το κάλεσμα σε ανθρώπους της κοινωνίας, αλλά και με τις προωθούμενες αλλαγές που θα «περάσουν» στο Συνέδριο, ενώ το τρίτο αφορά την επόμενη μέρα μετά το Συνέδριο. Εκεί η ΝΔ θα ανακοινώνει μέρος του προγράμματός της με βασικό σύνθημα το «οξυγόνο» για την ίδια την κοινωνία και τους πολίτες, μετά την «ασφυξία» που έχει φέρει η κυβέρνηση σε όλους τους οικονομικούς τομείς, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η ηγετική ομάδα.

Το Σαββατοκύριακο με την ΟΝΝΕΔ

Η ηγετική ομάδα παρακολουθεί στενά τα δημοσκοπικά ευρήματα και, παρά την πρωτιά που καταγράφουν στην πρόθεση ψήφου, έχει εντοπιστεί πως η ΝΔ «χάνει» στους νεολαίους και στις γυναίκες. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών» στο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη,ενώ ετοιμάζονται και άλλες εκδηλώσεις με πρωταγωνιστές του νέους. Μάλιστα, στο Συνέδριο των νεολαίων το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του προέδρου της ΝΔ θα αφορά τη νέα γενιά και τις λύσεις που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ίδια κατεύθυνση θα υπάρξουν και εκδηλώσεις και για τις γυναίκες,ενώ και στη Συγγρού ήδη έχουν τοποθετηθεί εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου σε κομβικά πόστα και θα υπάρχει και συνέχεια. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δίνει μεγάλη σημασία στους νέους και στις γυναίκες και δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως την περίοδο των εσωκομματικών το επιτελείο του είχε νέους ανθρώπους και των δύο φύλων.

Μεταξύ άλλων, διευθύντρια της Γραμματείας Κυβερνητικού Προγράμματος έχει αναλάβει η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ήταν και στο υπουργείο Ανάπτυξης επί Κωστή Χατζηδάκη. Στη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού έχουν τοποθετηθεί δύο αναπληρώτριες, η πολιτικός επιστήμων Μαίη Ζαννή και η διεθνολόγος Βίκυ Λοΐζου. Στη Γραμματεία Γυναικών επικεφαλής είναι η Μαρία Συρεγγέλα με αναπληρώτριες τη Νατάσα Σωτηριάδου, την Αγγελική Σκλήκα, την Κατερίνα Χρυσοπούλου και την Όλγα Παυλίδου. Στη Γραμματεία Σχέσεων Κόμματος – Κοινωνίας βρίσκεται η πολιτεύτρια στη Β΄ Αθήνας Ζωή Ράπτη,ενώ αναπληρώτρια στη Γραμματεία Αυτοδιοίκησης είναι το μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ, Ελένη Παναγιωτοπούλου.

Συνέδριο με υπογραφή Κυριάκου

Την ίδια ώρα,όμως, η ηγετική ομάδα ετοιμάζεται για το 10ο Συνέδριο της ΝΔ, με την πρώτη αλλαγή να αφορά σε εσωκομματικό επίπεδο την Πολιτική Επιτροπή. Όπως ενημερώνεται το «Π»,από 550 μέλη, η ΠΕ θα έχει πλέον μόνο 100, όλα αιρετά,ενώ, παρά τις τελευταίες εισηγήσεις να μην υπάρχουν εξαιρέσεις, θα συμμετέχει τελικά exofficio στο όργανο αυτό μόνο η «γαλάζια» ΚΟ μαζί με τους ευρωβουλευτές του κόμματος και κανένας άλλος.

Αυτό σημαίνει πως περιφερειάρχες, δήμαρχοι, πρώτοι σε σταυρούς περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι που συμμετείχαν exofficio, αν θέλουν να συμμετάσχουν στη νέα ΠΕ, θα πρέπει να εκλεγούν με σταυρό.

Βέβαια, αυτή η απόφαση έχει ακόμα μια ανάγνωση, αφού με τη συμμετοχή των βουλευτών και των ευρωβουλευτών στην ΠΕ σημαίνει ότι ο επόμενος γραμματέας του κόμματος θα είναι βουλευτής, με επικρατέστερο τον σημερινό αναπληρωτή γραμματέα και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η θητεία του προέδρου

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εισηγηθεί η θητεία τού εκάστοτε προέδρου να διαρκεί πέντε χρόνια και, αν επιθυμεί, να συνεχίσει να ζητάει επαναβεβαίωση. Βέβαια, αν ο πρόεδρος του κόμματος είναι παράλληλα και πρωθυπουργός, τότε η θητεία του παρατείνεται αυτόματα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να υπάρχει κενό στο καταστατικό, όπου μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, για παράδειγμα, που ήταν ο πρώτος πρόεδρος που εκλέχθηκε από τη βάση, δεν υπήρχε πρόβλεψη για τη θητεία του.

Όσον αφορά τους αντιπροέδρους, ο πρόεδρος της ΝΔ προσανατολίζεται να προσθέσει ακόμα έναν, αφού το σημερινό καταστατικό προβλέπει δύο θέσεις. Οι πληροφορίες λένε πως δίπλα στους Κωστή Χατζηδάκη και Άδωνι Γεωργιάδη θα τοποθετηθεί και ο Απόστολος Τζιτζικώστας με αρμοδιότητα τον χώρο της Αυτοδιοίκησης.

Άλλωστε, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ήταν να αναλάβει αντιπρόεδρος μετά τις εσωκομματικές εκλογές, αλλά αποφασίστηκε να πάει πιο πίσω ο ορισμός του,ώστε να μη φανεί η τοποθέτησή του ως προϊόν προεκλογικής συναλλαγής, την ώρα που είχε προωθηθεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης σε θέση αντιπρόεδρου.

Να ψηφίζουν οι ομογενείς

Με μια κίνηση ματ το πρωί της Παρασκευής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν πετάξει για την Αμερική, κατέθεσε πρόταση νόμου στη Βουλή να ψηφίζουν οι ομογενείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στη χώρα διαμονής τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με κάθε ευκαιρία θα επαναλάβει στις ΗΠΑ το πάγιο αίτημα της ΝΔ να ψηφίζουν οι ομογενείς,ενώ θα ζητήσει από τους ίδιους να βοηθήσουν με κάθε μέσο στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, έπειτα από πρόσκληση των ομογενών,την Κυριακή θα είναι τελετάρχης στην παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου,ενώ θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, αλλά και με ομογενειακούς παράγοντες, πολιτικούς και των δύο κομμάτων καθώς και με επιχειρηματίες.

Του Γιώργου Σιαδήμα

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 9/4

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa