Κόσμος

New York Times: Επείγον πρόβλημα για την Ευρώπη η μετανάστευση

πρόσφυγες

«Επείγον πρόβλημα» για την Ευρώπη χαρακτηρίζει το ζήτημα της μετανάστευσης η New York Times, με κύριο άρθρο της

Tον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη κρούει, με κύριο άρθρο της, η εφημερίδα New York Times, χαρακτηρίζοντάς το ως «επείγον πρόβλημα». Στο άρθρο επισημαίνεται πως τα ρεύματα μεταναστών από την , τη Νότια Ασία και τη Συρία διαρκώς αυξάνονται. Μάλιστα η συντακτική ομάδα της εφημερίδας καλεί τους Ευρωπαίους  υπουργούς Εσωτερικών -κατά τη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο, στις αρχές Ιουνίου, με θέμα συζήτησης το ζήτημα της μετανάστευσης- να δεσμευθούν για συντονισμό και για λήψη μέτρων. Καλεί επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη-μέλη της και τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστούν με τις αφρικανικές κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Έθνη, με στόχο την αντιμετώπιση των αιτίων και των συνεπειών αυτής της «απεγνωσμένης μετανάστευσης», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Γίνεται ακόμα αναφορά στο «τελεσίγραφο» που έδωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, στην ΕΕ ότι εάν δεν βοηθηθεί η Ιταλία στη διαχείριση του προβλήματος της μετανάστευσης, θα αρχίσει να στέλνει τους μετανάστες στις γειτονικές της χώρες. Μεταξύ των αιτημάτων της Ιταλίας, σύμφωνα με το άρθρο, είναι η ΕΕ να αποζημιώσει την Ιταλία για τις δαπάνες διάσωσης των μεταναστών και να αναλάβει το πρόγραμμα «Mare Nostrum», που εφαρμόζει η Ιταλία από τον περασμένο Οκτώβριο (σε συνέχεια του πολύνεκρου ναυαγίου στη Λαμπεντούσα) και το οποίο έχει σώσει χιλιάδες ζωές.

Στο κύριο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι το κόστος διάσωσης των μεταναστών είναι πιθανό να αυξηθεί δραματικά εξαιτίας των συγκρούσεων στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, αναφέρεται πως μια νέα στρατιωτική συμβουλευτική έκθεση στις Η.Π.Α., προειδοποιεί και για «άλλες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις» λόγω της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή. Ενώ και η Λιβύη προειδοποίησε πρόσφατα την Ε.Ε. ότι «έχει βαρεθεί να είναι ένας σταθμός για μετανάστες, με προορισμό την Ευρώπη και ότι είναι η σειρά της Ευρώπης να πληρώσει».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa