Κοινωνία

Νομοθετική ρύθμιση για τους ετεροδημότες – Όλοι ψηφίζουν στον δήμο που είναι εγγεγραμένοι

δημοτικές εκλογές

To υπουργείο Εσωτερικών εντός της εβδομάδας αναμένεται να εισηγηθεί νομοθετική ρύθμιση κατά την οποία θα προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας των ετεροδημοτών να ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα στον τόπο διαμονής τους για τις ευρωεκλογές.

Η νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να σηκώσει κύμα αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει αντιταχθεί στην απόφαση της κυβέρνησης να πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές με την δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών.

Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών την πρώτη Κυριακή, οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν στους δήμους που είναι εγγεγραμμένοι, οπότε οι ετεροδημότες θα πρέπει να μετακινηθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Σε όσους δήμους η διαδικασία περάσει σε δεύτερο γύρο, θα υπάρχει το παράδοξο να μπορούν οι ετεροδημότες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους για ευρωεκλογές και παράλληλα να πρέπει να μετακινηθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να επιλέξουν αυτοδιοικητικές αρχές.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών την πρώτη Κυριακή οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν στους δήμους που είναι εγγεγραμμένοι, οπότε οι ψηφοφόροι που είναι ετεροδημότες θα πρέπει να μετακινηθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Σε όσους δήμους θα κριθεί η εκλογή των αυτοδιοικητικών αρχών τη δεύτερη Κυριακή τότε θα υπάρχει το «παράδοξο» να μπορούν οι ετεροδημότες να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους για ευρωεκλογές και παράλληλα να πρέπει να μετακινηθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους για να επιλέξουν αυτοδιοικητικές αρχές.

Η κυβέρνηση θα προτείνει τη συγκεκριμένη διάταξη με την αιτιολογία ότι προσαρμόζει την εκλογική διαδικασία στις ανάγκες που δημιουργεί η ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa