Οικονομία

Ντόμινο τραπεζικών σκανδάλων στην Ευρωζώνη

BNP Paribas

Ο λαμπερός κόσμος των τραπεζιτών δεν είναι τελικά τόσο αγγελικός όσο θέλουν να εμφανίζεται. Οι αποκαλύψεις για σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο και μαζί με αυτά οι παρεμβάσεις των κυβερνήσεων για να προστατευθούν ή έστω για να “πέσουν στα μαλακά” οι τραπεζίτες. Ο Γάλλος πρόεδρος  Φρανσουά Ολάντ, μετά την κατάρρευση των εκλογικών του ποσοστών στις πρόσφατες ευρωεκλογές, έχει να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα της BNP Paribas.

Ήδη, την παρέμβαση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Λοράντ Φαμπιούς, προκάλεσαν οι πληροφορίες ότι οι αμερικανικές αρχές ετοιμάζονται να επιβάλουν πρόστιμο – μαμούθ στη γαλλική τράπεζα BNP Paribas. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το πρόστιμο σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνά τα προ φόρων κέρδη της BNP Paribas το 2013, τα οποία ανήλθαν σε 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι γαλλικές αρχές, που κατά τα λοιπά μάχονται εναντίον των διεφθαρμένων καθεστώτων του κόσμου, θεωρούν αυτό το ποσό πολύ υψηλό.

Η τράπεζα κατηγορείται ότι απέκρυπτε πληροφορίες για να παρακάμψει το αμερικανικό εμπάργκο και να πραγματοποιεί συναλλαγές με Σουδάν, Ιράν και Συρία, τα έτη 2002-2009.Ο Laurent Fabius δήλωσε ότι το πρόστιμο πρέπει να είναι «λογικό».

Η τράπεζα έχει «αφήσει στην άκρη» μόλις ένα δισεκατομμύριο ευρώ, για δικαστικές εκκρεμότητες.

Το θέμα αναμένεται να θέσει ο Φρανσουά Ολάντ στον Μπαράκ Ομπάμα, στην επικείμενη συνάντηση των δύο, στο Παρίσι.

Περισσότερα στο: toxrima.gr

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER 


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa