Κόσμος

NYT: Ελλάδα- Γερμανία….τραγωδία

Αλέξης Τσίπρας

Σε κακή στιγμή για την Αθήνα έρχεται η καλλιέργεια του κλίματος ανταγωνισμού μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, εφόσον επιδιώκει να πετύχει μια καλύτερη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times.

Μάλιστα, δεν περιορίζονται μόνο στο κακό timing, αλλά επισημαίνουν και τις αιτίες που προκάλεσαν την τελευταία κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τους New York Times η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις πολεμικές αποζημιώσεις και την διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από το Βερολίνο, έριξε τη σκιά της στις συνομιλίες που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.

Οι NY Times γράφουν χαρακτηριστικά: «Η έχθρα ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο, τους βασικότερους παίκτες στην ελληνική διαπραγμάτευση, φαίνεται να τονίζει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους. Δίχως χρήματα, τις προσεχείς εβδομάδες η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει πίσω στις πληρωμές που έχει να κάνει για το χρέος της. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει η πρώτη χώρα που φεύγει από την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, οι συνομιλίες των τεχνικών κλιμακίων δεν θα έχουν άμεση έκβαση, ενώ η ενδεχόμενη παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός θα μπορούσε να είναι και ο λόγος που αισθάνεται την ανάγκη να σκληρύνει τη στάση του σχετικά με τις γερμανικές επανορθώσεις – ένα ζήτημα που αντηχεί βαθιά στη ψυχή των Ελλήνων».

Επιπλέον, το άρθρο τονίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Έλληνας πρωθυπουργός θέτει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Όμως όλα όσα ειπώθηκαν την περασμένη Τρίτη στη Βουλή αφορούν το εσωτερικό ακροατήριο και λιγότερο με τη διαπόμπευση της Γερμανίας, προκειμένου να γίνουν ευκολότερες οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα.

Ο διευθυντής του Bruegel, Γκούντραμ Γουλφ δηλώνει ότι: «Μπορεί ο Τσίπρας να έχει ως πρωταρχικό μέλημά του το εγχώριο ακροατήριο, μόνο που στο σημερινό κόσμο κάθε μήνυμα είναι διαθέσιμο από όλους και μπορεί να συζητηθεί από όλους. Ανησυχώ γι’ αυτές τις δηλώσεις γιατί μειώνουν ακόμη περισσότερο τη λαϊκή υποστήριξη στη Γερμανία για βοήθεια προς την Ελλάδα».

Η δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει κατάσχεση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων ως αποζημίωση για τα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών, ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί ντόρος.

«Όλα κατατείνουν πως η παρουσία των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα, είναι ένα ευαίσθητο σημείο το οποίο ο Τσίπρας αναγκάστηκε να χορηγήσει στην άλλη πλευρά.

Την ίδια στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για «αποικιακή συμπεριφορά» των Τροικανών το προηγούμενο διάστημα. Οι Έλληνες αξιωματούχοι επέμειναν την Τετάρτη ότι οποιαδήποτε επίσκεψη ξένων αξιωματούχων στην Αθήνα, θα συμβεί μόνο όταν οι ομάδες που συναντώνται στις Βρυξέλλες θα απαιτούν διευκρινίσεις ή πρόσθετα στοιχεία.

Οι επισκέψεις αναμένεται να συντονίζονται από τους αξιωματούχοι στην Αθήνα σε ουδέτερο έδαφος – επί παραδείγματι σε κάποιο ξενοδοχείο και σίγουρα όχι στα υπουργεία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα γίνουν οι έλεγχοι και δεν θα είναι εκτεταμένοι», υπογραμμίζει μια πηγή της Ευρωζώνης μιλώντας στην εφημερίδα.

Τέλος, το άρθρο αναφέρεται και στην τεταμένη σχέση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με τον τελευταίο να αποκαλεί τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ «ανόητα αφελή» στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος του ECOFIN και την ελληνική πλευρά να θεωρεί τους χαρακτηρισμούς άκρως προσβλητικούς.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER