Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Oι 1.095 ημέρες Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ

Φώτης Σιούμπουρας

Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια ή, αν προτιμάτε, 1.095 ημέρες από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε τα ηνία της Νέας Δημοκρατίας.

Κάνοντας έναν απολογισμό οι επιτελείς της Πειραιώς καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η τριετής αυτή θητεία δεν μπορεί να είναι παρά μόνον θετική. Και το σημαντικότερο, κατά τις εκτιμήσεις της Πειραιώς, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη (είχαν προηγηθεί και οι κ.κ. Σαμαράς, Μεϊμαράκης) όχι μόνο κατάφερε να κρατηθεί όρθια στα τελευταία δύσκολα χρόνια των μνημονίων, αλλά σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της εξουσίας.

Από τον Ιανουάριο του 2017 η ΝΔ, σύμφωνα με τα στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων των τριών τελευταίων ετών, διατηρεί μια σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό πέριξ του 35%, και από το τέλος του περασμένου έτους πλησιάζει, αργά αλλά σταθερά, το κατώφλι της αυτοδυναμίας.

Τέσσερα είναι τα μεγάλα επιτεύγματα, πάντα κατά τους επιτελείς της Πειραιώς, του κ. Μητσοτάκη μέχρι τώρα:

·     Ανασυγκρότησε οργανωτικά και έβαλε σε τάξη τα οικονομικά του κόμματος.

·     Ανανέωσε και άνοιξε το κόμμα στην κοινωνία.

·     Παρουσίασε ολοκληρωμένο το πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ.

·     Κινητοποίησε πολίτες εκτός των στενών κομματικών τειχών.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος, ιδιαίτερα επί του τελευταίου, και που εκφράζεται από παραδοσιακά κομματικά στελέχη της ΝΔ ή φίλα προσκείμενους προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υποστηρίζεται δηλαδή ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει οχυρωθεί σε ένα στενό, περισσότερο φιλικό και όχι κομματικό περιβάλλον, ότι έχουν παραγκωνιστεί μη αρεστά στην ηγεσία πρόσωπα και πως ο σημερινός αρχηγός της ΝΔ ακολουθεί σε μερικές περιπτώσεις «εκδικητική» συμπεριφορά σε ανθρώπους, που δεν θεωρεί ημετέρους.

Στις «κατηγορίες» αυτές οι επιτελείς της Πειραιώς απαντούν ότι με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη η ΝΔ απέκτησε ένα σαφές αφήγημα: Να φύγει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επιρρεπής σε ανατροπές, ειδικά όταν απέναντι υπάρχει ένας εξπερ της εξαπάτησης και της κωλοτούμπας.

Υπάρχουν όμως και ευρήματα που θα ’πρεπε να βάλουν «ψύλλους στ’ αυτιά» των Νεοδημοκρατών: Είναι εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό των ψηφοφόρων που θεωρούν «αναγκαίο κακό» την ψήφο στα κόμματα. Και βέβαια, αν μελετήσει κανείς επισταμένα τα ευρήματα όλων των δημοσκοπήσεων της τελευταίας τριετίας, εκτός από την πρόθεση ψήφου, θα διαπιστώσει ότι η διαμόρφωση του δημοσκοπικού αποτελέσματος έχει κάτι το πρωτοφανές: Όσοι δηλώνουν ότι ψηφίζουν ΝΔ το κάνουν για «να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ», (επιβεβαιώνοντας το αφήγημα Μητσοτάκη), και όσοι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ το κάνουν για «να μην έρθει ο Μητσοτάκης».

Θεωρεί κανείς ότι αυτό το υπόβαθρο δικαιολογεί την αισιοδοξία ότι η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη; Μόνο η συνειδητή θετική ψήφος μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη και εξασφαλισμένη. Η ψήφος «για να μην έρθει ο άλλος» που επιλέγουν. Το ένα ερώτημα είναι συμπλήρωμα του άλλου βέβαια και καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα: Η ΝΔ προηγείται μεν, αλλά απέχει πολύ ακόμα από το να έχει κατοχυρώσει την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία που θα «δέσει» το εκλογικό αποτέλεσμα.

Θα πουν κάποιοι ότι τα ίδια που ισχύουν για τη ΝΔ ισχύουν και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά με δεδομένη την ήττα και τρέχει να την μειώσει, ενώ η ΝΔ έχει ανάγκη μιας διευρυμένης νίκης ώστε να ξεπεράσει τους σκοπέλους της απλής αναλογικής και της προεδρικής εκλογής, αλλά και για να εφαρμόσει ένα ευρύ πρόγραμμα δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Ο πήχης των δύο, λοιπόν, δεν είναι στο ίδιο ύψος.

Ένα άλλο εξαιρετικό εύρημα των δημοσκοπήσεων είναι ότι, για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική μας ιστορία, φαίνεται ότι η συνειδητή πόλωση δεν ευνοεί μόνο αυτόν που βρίσκεται στην εξουσία και την καλλιεργεί, δηλαδή τον Τσίπρα, αλλά και τον Μητσοτάκη που λογικά θα ’πρεπε να μείνει έξω απ’ αυτήν. Όσο όμως αλληλοκατηγορούνται οι δύο αρχηγοί ανεβάζουν και οι δυο τα ποσοστά τους, εις βάρος των μικρών κομμάτων. Βέβαια, σημασία έχει ο ρυθμός των εισροών, γιατί στην περίπτωση αυτή ο Μητσοτάκης υπολείπεται κατά τι του Τσίπρα.

Ένα είναι πάντως το γενικό συμπέρασμα τρία χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: Η ΝΔ ετοιμάζεται να κυβερνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει από την εξουσία, αλλά παραμένει σε κεντρική θέση στην πολιτική σκηνή την επόμενη μέρα, με ισχυρές δυνάμεις και σημαντικές εφεδρείες.

του Φώτη Σιούμπουρα
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa