Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

O Δήμαρχος Κορυδαλλού Νίκος Χουρσαλάς στο «Π»: Ο Κορυδαλλός θα γίνει μια πόλη σύγχρονη και φιλική

Σημαντικά έργα και αποφάσεις, που με την υλοποίησή τους αλλάζει η εικόνα του Κορυδαλλού, είναι σε εξέλιξη και μάλιστα στον πρώτο χρόνο της νέας δημοτικής περιόδου. Παραχώρηση 115 στρεμμάτων στην περιοχή του Σχιστού, απομάκρυνση των Φυλακών Κορυδαλλού και η έλευση του Μετρό. Ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Χουρσαλάς, μιλάει στο «Π» για όλες αυτές τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν τον Κορυδαλλό, για τα σχέδιά του αλλά και το όραμά του για τον δήμο.

Η πανδημία του κορονοϊού πιστεύετε ότι θα έχει οικονομικές συνέπειες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Θεωρείτε ότι θα χρειαστούν οι δήμοι επιπλέον στήριξη, μια και σήκωσαν ένα μεγάλο κομμάτι από το βάρος αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης;

Νομίζω ότι η κρίση της πανδημίας ανέδειξε την έννοια και τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης ως εγγύτερου θεσμού της Πολιτείας στον πολίτη και τολμώ να καταθέσω ότι ανταποκρίθηκε σε εξαιρετικό βαθμό.

Στον Δήμο Κορυδαλλού, από την πρώτη στιγμή, σχεδιάσαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, που στοχεύει σε τρεις άξονες:

α) Προληπτικά μέτρα εξάπλωσης του ιού με μια σειρά από ενέργειες, όπως εκτεταμένες απολυμάνσεις στους δημόσιους χώρους και στους κάδους απορριμμάτων, δράσεις ενημέρωσης, ενώ παράλληλα είμαστε ο πρώτος δήμος που εφαρμόσαμε την τηλε-εργασία των υπαλλήλων.

β) Αναπτύξαμε ένα ευρύ δίκτυο αλληλεγγύης, δημιουργώντας αφενός τηλεφωνικό κέντρο στο 210 4990500, όπου ο δήμος κατέγραφε ανάγκες ευπαθών ομάδων, αφετέρου ένα δίκτυο αλληλεγγύης με τη συμμετοχή και τη συμβολή εθελοντών μέσω του oloimazi.korydallos.gr. Καθημερινά οι δομές του δήμου παρείχαν σίτιση, τρόφιμα και φάρμακα σε περισσότερους από 1.500 συμπολίτες μας. Παράλληλα διοργανώσαμε έκτακτη αιμοδοσία και φροντίσαμε τα αδέσποτα της πόλης με την τοποθέτηση σταθμών σίτισης και νερού σε κεντρικά σημεία.

γ) Προσπαθήσαμε να τονώσουμε τις τοπικές επιχειρήσεις τόσο με μέτρα μείωσης των ανταποδοτικών τελών όσο και μέσα από την προβολή τους, αφού λειτουργήσαμε πλατφόρμα με τα καταστήματα που έμειναν «ανοιχτά» για να εξυπηρετούν τους συμπολίτες μας.

Είναι προφανές ότι οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης είναι σημαντικές, ήδη ορατές και συνάμα κλιμακούμενες μεσοπρόθεσμα και, φυσικά, έχει κάθε λόγο και υποχρέωση η Πολιτεία να συμβάλει τόσο με αύξηση της χρηματοδότησης όσο και με μέτρα ελάφρυνσης υποχρεώσεων μέσα από τη μείωση των επιτοκίων του δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Θα επηρεαστεί η εξέλιξη του έργου σας;

Η πανδημία του κορονοϊού αλλάζει τις προτεραιότητες και τις ανάγκες των πολιτών. Δεν επηρεάζει, δηλαδή, αρνητικά, την εξέλιξη του έργου, αντίθετα, ιεραρχεί διαφορετικά τις δράσεις μας. Για παράδειγμα, θα δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες που προσφέρουμε στους πολίτες, επίσης, θα «τρέξουμε» πιο γρήγορα στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, ώστε να μπορεί ο δημότης να εξυπηρετείται χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του.

Να περάσουμε στα αυτοδιοικητικά αλλά και στα του δήμου σας. Ποια έργα και δράσεις είναι σε εξέλιξη και ποια βρίσκονται στον σχεδιασμό σας;

Αυτήν τη στιγμή στον Δήμο Κορυδαλλού βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σύνολο έργων που, όταν ολοκληρωθούν, θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. Ολοκληρώνεται το Μετρό και ταυτόχρονα παραδίδεται η πλατεία Ελευθερίας, ολοκληρώνεται το έργο ανάπλασης στον χώρο των πρώην γυναικείων φυλακών, παραδίδεται το κολυμβητήριο της πόλης, προχωράμε γρήγορα στην αξιοποίηση των 115 στρεμμάτων στον χώρο των λατομείων στο Σχιστό, ανακατασκευάζουμε τον χώρο της δημοτικής βιβλιοθήκης, δημιουργούμε ΚΕΠ στο Σχιστό Κορυδαλλού, δημιουργούμε δημοτική συγκοινωνία, σχεδιάζουμε τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση, συνολικά, του εξοπλισμού καθαριότητας, ολοκληρώνεται το ειδικό σχολείο Κορυδαλλού και προχωράμε σε πολλές μικρές τοπικές παρεμβάσεις, που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων στις γειτονιές τους.

Προσφάτως –όπως προαναφέρθηκε– σάς παραχωρήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού 115 στρέμματα στην περιοχή του Σχιστού. Τι σημαίνει αυτό για τον δήμο σας και πώς θα τα αξιοποιήσετε;

Είμαι πραγματικά χαρούμενος που σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, από τότε που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου Κορυδαλλού, έγινε ένα τόσο μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση αυτής της έκτασης. Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, μεγαλώσαμε τον δήμο κατά 115 στρέμματα, τα οποία μας παραχωρήθηκαν κατά χρήση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε μετά από πολλά χρόνια, παραλείψεων και αστοχιών, να αποκτήσουμε στην παραμελημένη για χρόνια περιοχή του Σχιστού έναν μοναδικό χώρο άθλησης που θα είναι ανοικτός στο σύνολό του, ώστε να τον απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Κορυδαλλού αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αττικής. Ο Δήμος Κορυδαλλού, με την απόφαση παραχώρησης, έχει πλέον την ευθύνη να αξιοποιήσει την έκταση. Σας λέω υπεύθυνα ότι θα το κάνουμε και, ήδη μέσα στη θητεία μας, ο χώρος των παλιών λατομείων του Σχιστού θα γεμίσει με παιδάκια που θα παίζουν, οικογένειες που θα περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους και αθλητές που θα μπορούν να γυμνάζονται.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για την απομάκρυνση των φυλακών από τον οικιστικό ιστό της πόλης. Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή; Πόσο σημαντική είναι για τον Δήμο Κορυδαλλού η απομάκρυνση των φυλακών;

Πρέπει να καταλάβουν όσοι δεν γνωρίζουν την περιοχή ότι, επί δεκαετίες, το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας λειτουργεί ακριβώς δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, και αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν καθημερινά χιλιάδες παιδιά. Ο χώρος των φυλακών αποτελεί μία διαχρονική πληγή στην καρδιά της πόλης, που επιτέλους πρέπει να κλείσει. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θεωρώ ότι η κυβέρνηση προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ώστε να γίνει πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού για την απομάκρυνσή τους. Είμαι σε διαρκή επικοινωνία με την αρμόδια Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το νέο σωφρονιστικό κατάστημα.

Από εκεί και πέρα, εμείς ως Δήμος Κορυδαλλού σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα, με στόχο την αξιοποίηση της έκτασης αλλά και τη βιώσιμη διαχείρισή της, ώστε να ενισχυθεί η τοπική ανάπτυξη, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων και να αναδειχθούν τα πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής.

Όσον αφορά την έλευση του Μετρό στον Κορυδαλλό, ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν; Πόσο πιστεύετε ότι θα αναπτύξει το κέντρο της πόλης; Θα αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες, όπως είναι η έλλειψη χώρων στάθμευσης και το κυκλοφοριακό;

Το άνοιγμα του Μετρό στον Κορυδαλλό είχε καταντήσει ανέκδοτο, αφού τα εγκαίνιά του μεταθέτονταν από μήνα σε μήνα. Η αλήθεια είναι ότι, τις επόμενες εβδομάδες, το Μετρό ανοίγει τις πόρτες του για να συνδέσει την πόλη μας με το πιο σύγχρονο, γρήγορο και αποδοτικό τρόπο με τις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά. Αντιλαμβάνομαι το Μετρό ως ένα κομβικό έργο για την ανάπτυξη της περιοχής. Στόχος μας είναι ο σταθμός του Μετρό στον Κορυδαλλό να αποτελέσει σημείο εισόδου στην πόλη και όχι εξόδου από αυτήν. Είναι κρίμα, λοιπόν, να μιλάμε για αρνητικές συνέπειες, ενόψει της λειτουργίας ενός έργου που αλλάζει τη φυσιογνωμία της πόλης, επειδή δεν προβλέφθηκαν, στον χρόνο που έπρεπε, οι απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές, όπως ένας χώρος στάθμευσης σε μία ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή. Σήμερα θα αξιοποιήσουμε τον δημοτικό χώρο στάθμευσης που βρίσκεται στην οδό Γ. Λαμπράκη. Παράλληλα, εξετάζουμε και άλλες λύσεις στάθμευσης, εγγύτερα στον σταθμό. Χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος που δεν αναπληρώνεται.

Διαχείριση απορριμμάτων. Ένα μείζον ζήτημα για όλη την Αττική, για όλη την Ελλάδα. Ποια είναι η δική σας θέση ως δήμαρχος Κορυδαλλού; Ποιες κινήσεις γίνονται ή πρέπει να γίνουν;

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι από τα πιο κρίσιμα της τρέχουσας θητείας. Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε ρεύματα ανακύκλωσης με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, οικονομικό όφελος και κοινωνικό πρόσημο. Στον Δήμο Κορυδαλλού, δυστυχώς, έχουμε μείνει πίσω από τις εξελίξεις, με το πιο πρόσφατο απορριμματοφόρο του δήμου να έχει αγοραστεί 13 χρόνια πριν. Προτεραιότητές μας στη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου είναι η χρήση του ΣΜΑ με σημαντικό οικονομικό όφελος, η χρήση καφέ κάδων βιοαποβλήτων και, φυσικά, θα αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για την ανανέωση του στόλου και του εξοπλισμού καθαριότητας.

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Κορυδαλλού στο τέλος αυτής της δημοτικής θητείας;

Οραματίζομαι τον Κορυδαλλό μία πόλη που θα αγκαλιάσει, επιτέλους, τις νέες τεχνολογίες αναβαθμίζοντας την καθημερινότητα του πολίτη. Μία πόλη πιο καθαρή, με περισσότερους και ποιοτικότερους ελεύθερους δημόσιους χώρους και φιλικότερη προς τις οικογένειες που ζουν σε αυτή.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa