Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

O Δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης Τάσος Μαυρίδης στο «Π»: Οικοδομούμε έναν δήμο πρότυπο στην ποιότητα ζωής

«Ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε έναν δήμο πρότυπο ποιότητας ζωής για τους συμπολίτες μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Λυκόβρυσης-Πεύκης και Γ.Γ. ΠΕΔ Αττικής, Τάσος Μαυρίδης, μιλώντας στο «Π». Ο κ. Μαυρίδης αναφέρθηκε, επίσης, στο άνοιγμα των σχολείων, στα προβλήματα από τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, στη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και στα έργα που έχουν προγραμματιστεί.

Άνοιγμα των σχολείων. Πώς έχει κυλήσει το πρώτο διάστημα της νέας σχολικής χρονιάς;

Ως δήμος φροντίσαμε οι σχολικές μονάδες να είναι σε άριστη κατάσταση πριν από τη έναρξη. Ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και μέχρι σήμερα ευτυχώς δεν έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα.

Σχετικά με τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση συναντήσατε προβλήματα; Ποιες κινήσεις κάνατε;

Έχουμε συναντήσει προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου λόγω της έλλειψης αιθουσών και γι’ αυτό την περασμένη χρονιά εξαιρεθήκαμε της εφαρμογής. Παρότι ως δήμος δεν έχουμε αρμοδιότητα κατασκευής σχολικών μονάδων, έχουμε πραγματοποιήσει έκτοτε σειρά συναντήσεων και ενεργειών σε συνεργασία με όλους εμπλεκόμενους φορείς. Έχουμε κατορθώσει να βρούμε προσωρινές λύσεις. Αρχικά διαθέσαμε τρεις αίθουσες από τον 2ο Παιδικό Σταθμό Πεύκης για την κάλυψη των αναγκών. Μια επιπλέον αίθουσα που προστέθηκε στο 3ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης, η οποία μας παραχωρήθηκε από το υπουργείο Υποδομών και στην οποία πραγματοποιήθηκαν οι απαιτούμενες εργασίες για να λειτουργήσει ως αίθουσα διδασκαλίας. Αναμένουμε άλλες τρεις αίθουσες με χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας και άλλη μία από την ΚΤΥΠ ΑΕ. Συνεχίζουμε αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για να λύσουμε οριστικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης στην πόλη μας.

Σε τι σημείο επηρεάζει η υγειονομική κρίση γενικότερα τους ΟΤΑ;

Η υγειονομική κρίση μάς έχει αναγκάσει να προσαρμόσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών μας. Επιπλέον, να αναστείλουμε τη λειτουργία των ΚΑΠΗ, να περιορίσουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που παρείχαμε στους πολίτες με ελεύθερη είσοδο. Από την άλλη πλευρά, ήδη από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, χρειάστηκε να κάνουμε περισσότερα για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και γενικότερα για τις ευάλωτες ομάδες, όπως κατ’ οίκον παραδόσεις στους ωφελούμενους των δομών μας. Επίσης, ενισχύσαμε το Γραφείο του Δημότη και αξιοποιούμε την τεχνολογία για να ανταποκριθούμε στις αλλαγές που φέρνει η πανδημία.

Να περάσουμε και στα αυτοδιοικητικά και στα του δήμου σας. Ποια έργα είναι σε εξέλιξη και ποια έχετε προγραμματίσει;

Είναι κι αυτή μια ερώτηση, για την οποία δεν επαρκεί ο χώρος, αλλά θα προσπαθήσω να αναφερθώ στα σημαντικότερα.

Ας ξεκινήσουμε από τα έργα για τη νέα γενιά της πόλης μας. Βρίσκεται σε εξέλιξη έργο αναβάθμισης του προαυλίου του Γυμνασίου Λυκόβρυσης με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ενώ ήδη καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση με παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης και στο Λύκειο Λυκόβρυσης, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Έχουμε υποβάλει πρόταση προς την ΚΤΥΠ ΑΕ για την κατασκευή του 6ου Νηπιαγωγείου Πεύκης, ενώ αναμένουμε την ολοκλήρωση του νέου σχολικού συγκροτήματος στο Ηλιακό Χωριό. Επίσης, προχωράμε στην ανακατασκευή των 17 παιδικών μας χαρών.

Στις αθλητικές μας υποδομές ολοκληρώθηκε η ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και ίδιους πόρους και πλέον σχεδιάζουμε την κατασκευή νέων εξεδρών και αποδυτηρίων του Σταδίου, βάσει της υπάρχουσας προμελέτης. Είναι σε εξέλιξη η ανακατασκευή του Διαδημοτικού Αθλητικού Χώρου Λυκόβρυσης Μεταμόρφωσης με ίδιους πόρους του δήμου μας και του Δήμου Μεταμόρφωσης. Επίσης σχεδιάζουμε την ανακατασκευή του Κλειστού «Χρήστος Μωραΐτης», έχοντας ολοκληρώσει τις χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης – νομιμοποίησης του ακινήτου, καθώς και την ολοκλήρωση του Κλειστού Γηπέδου Καλαθοσφαίρισης Λυκόβρυσης με πόρους της Περιφέρειας Αττικής.

Μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» σχεδιάζουμε την κατασκευή της Κεντρικής Πλατείας Πεύκης και υπογείου γκαράζ, την ανακατασκευή του Πνευματικού Κέντρου «Γ. Διαμαντόπουλος» στη Λυκόβρυση και ένα έργο που περιλαμβάνει αναπλάσεις περιοχών με στόχο την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολεία.

Διαχείριση απορριμμάτων. Ποιες κινήσεις έχουν γίνει και ποιες πρέπει να γίνουν;

Ως δήμος έχουμε θέσει ως κεντρική προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και την επέκταση της ανακύκλωσης. Προχωρήσαμε στην επέκταση της ανακύκλωσης σε νέα ρεύματα και υλικά. Ξεκινήσαμε την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής προχωρήσαμε στη χωριστή συλλογή πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών στα δημοτικά κτίρια. Επίσης σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον ΕΣΔΝΑ επεκτείναμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης βιοαποβλήτων και παραλάβαμε ένα νέο υπερσύγχρονο απορριμματοφόρο για αυτόν τον σκοπό. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο που τίποτε να μην πάει χαμένο και να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων του δήμου.

Ταυτόχρονα, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα ανανέωσης του μηχανολογικού μας εξοπλισμού. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο απορριμματοφόρο και μέσα στο επόμενο διάστημα αποκτούμε άλλα δύο απορριμματοφόρα τύπου πρέσας και ένα σάρωθρο, μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος». Τέλος, προμηθευτήκαμε 220 νέους κάδους απορριμμάτων και προχωράμε στην προμήθεια άλλων 115 με ίδιους πόρους, αλλά και στην προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων κάδων απορριμμάτων σε επιλεγμένα σημεία, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» του Πράσινου Ταμείου.

Όλα αυτά θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα χωρίς τη συμμετοχή του πολίτη, γι’ αυτό είναι σε εξέλιξη μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση και τις πράσινες πολιτικές, με σύνθημα «καθαρά για σένα».

Πώς οραματίζεστε τον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης στο τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου;

Στην πρώτη μας θητεία καταφέραμε να κάνουμε τον δήμο μας πρότυπο σε όλη την Ελλάδα στην οικονομική διαχείριση. Σε αυτήν τη θητεία έχουμε θέσει ως πρώτο στόχο την καθημερινότητα. Προσπαθούμε να γινόμαστε κάθε μέρα καλύτεροι στη λειτουργία του δήμου και των Νομικών μας Προσώπων. Συνεχίζουμε να κάνουμε μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες των τελευταίων μηνών, στις γειτονιές μας, στις σχολικές μονάδες, στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Ο στόχος μας είναι να οικοδομήσουμε έναν δήμο πρότυπο ποιότητας ζωής για τους συμπολίτες μας.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa