Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

O Δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης στο «Π»: Είμαστε δίπλα σε κάθε αδύναμο, ευάλωτο και ανήμπορο συνάνθρωπό μας

«Οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της πόλης μας, στελεχωμένες και οργανωμένες επαρκώς, βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του κάθε πολίτη, που εκπέμπει σήμα ανάγκης», τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο «Π», ένας εκ των εμπειρότερων δημάρχων, ο Ανδρέας Παχατουρίδης, αναφερόμενος στις σοβαρές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Ο δήμαρχος Περιστερίου ανέπτυξε, επίσης, τον σχεδιασμό του για την αντιμετώπιση της κρίσης και μίλησε για τα έργα που έχουν προγραμματιστεί. Κλείνοντας, αναφέρθηκε, στο «Περιστέρι πολλών Αστέρων» , θεσμό για όλη την Αττική, τονίζοντας: «Το πιο δυνατό και λαμπερό εορταστικό φως θα το απλώσουμε και πάλι παντού, ανά την πόλη μας».

 Οι δήμοι καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο lockdown. Πώς απαντά ο Δήμος Περιστερίου σε αυτή τη πρόκληση; Αντέχουν οι δήμοι;

Εδώ και 20 συνεχόμενα χρόνια, η δική μας αυτοδιοικητική ομάδα έχει δοκιμαστεί ποικιλόμορφα στην επαρκή αντιμετώπιση των εμφανιζόμενων εκάστοτε προκλήσεων και των συνεπειών τους. Τώρα, βεβαίως, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο, όσο και επικίνδυνο υγειονομικό αντίπαλο, σε τοπική, εθνική αλλά και παγκόσμια εμβέλεια.

Επικεντρωνόμαστε λοιπόν, όπως άλλωστε επιβάλλεται, βάσει της δικής μας αυτοδιοικητικής υπευθυνότητας και ευαισθητοποίησης, στην αξιοποίηση κάθε δυνατότητας και στοχευμένης προσπάθειάς μας, μέσα και από τις ειδικότερες δομές του πολυπράγμονος ΚΕΠ Υγείας της κομβικής πόλης μας, ως προς την αποκλειστική περιφρούρηση και προστασία της δημόσιας υγείας. Οφείλουμε να αντέξουμε. Ώστε όλοι μαζί ενωμένοι, ομόψυχοι και πειθαρχημένοι, να κρατηθούμε όρθιοι, ζωντανοί και υγιείς. Έκαστος Αυτοδιοικητικός Οργανισμός, όπως και όλοι από κοινού, σε ένα ενιαίο πλαίσιο εθνικής κλίμακας και εθνικής υγειονομικής ανάγκης.

Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού στην τοπική οικονομία αλλά και στους ΟΤΑ;

Η κατάσταση και η παρατεινόμενη εξέλιξή της, έτσι όπως διαμορφώθηκε από την επιθετικότητα του ιού, οδήγησε μοιραία σε λήψη μέτρων ανασταλτικών, έως και απαγορευτικών, σε σχέση με την τοπική επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομία.

Οι ΟΤΑ, ως καθοριστικοί Οργανισμοί που σχετίζονται με την τοπική οικονομική δραστηριότητα, όπως και τις τοπικές οικονομικές λειτουργίες, βεβαίως και δεν μένουν ανεπηρέαστοι. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε και να συγκεράσουμε τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, την κοινωνική προστασία, αλλά και τη συνετή και συστηματική παρακολούθηση των οικονομικών δεδομένων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ο Δήμος Περιστερίου θεωρείται από τους δήμους με «δυνατές» κοινωνικές δομές, δομές πρότυπο. Θεωρείτε ότι χρειάζονται επιπλέον ενίσχυση για να αντιμετωπίσουν αυξημένες ανάγκες;

Όντως ο συνάνθρωπος και ο κοινωνικός ιστός αποτελούν για μας βασικό σημείο αναφοράς και διακαή πυρήνα του ενδιαφέροντος και της φροντίδας μας. Έτσι, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της πόλης μας, στελεχωμένες και οργανωμένες επαρκώς, βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του κάθε πολίτη, που εκπέμπει σήμα ανάγκης για βοήθεια και στήριξη. Οι συνθήκες που βιώνουμε επόμενο είναι να δημιουργούν ολοένα και περισσότερο πληττόμενους συμπολίτες, με μεγάλη ποσότητα και ποικιλία αναγκών. Σε αυτό το πλαίσιο, το σύνθημα και η γραμμή μας είναι μία. Σύσσωμοι όλοι, με τους κοινωνικούς και αλληλέγγυους μηχανισμούς, ενεργοποιημένους τα μέγιστα, σκυμμένοι πάνω στην κάθε ανάγκη, του αδύναμου, του ανήμπορου και του ευάλωτου συνανθρώπου μας.

Άλλη μία αξιοσημείωτη σημαντική πρωτοβουλία είναι η εξ αποστάσεως λειτουργία των δημιουργικών εργαστηρίων. Πείτε μας περισσότερες πληροφορίες για αυτή την κίνηση.

Τους συμπολίτες μας, σε τόσο κρίσιμους καιρούς, πασχίζουμε να τους διατηρήσουμε, πάση δυνάμει, ζωντανούς, όρθιους και ενεργούς. Δεν παύουμε στιγμή, λοιπόν, να επινοούμε δυνατότητες και τρόπους ενεργοποίησης των κάθε ηλικίας συμπολιτών μας. Ώστε με διαδικτυακή ασφάλεια να εξακολουθούν να διοχετεύουν τα ενδιαφέροντά τους, μέσα από τα δημοτικά μας εργαστήρια, σε καλλιτεχνικές, θεατρικές, μουσικοχορευτικές, αθλητικές, καθώς και άλλες ποικιλόμορφες δημιουργικές, δράσεις, ιδέες και προτάσεις.

Πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός σας; Ποια έργα έχουν δρομολογηθεί και ποια έχετε προγραμματίσει;

Η πόλη, που μας γέννησε και ηθελημένα της έχουμε αφιερωθεί, έχει σήμερα αποκτήσει μια άλλη ολοκαίνουργια, όσο και πανελλαδικά αξιοθαύμαστη, μορφή και πληρότητα υποδομών.

Μεγάλο υπερσύγχρονο υπόγειο παρκινγκ, νέο πολυδύναμο αθλητικό κέντρο και θεατρικός χώρος άξιος να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες και εκδηλώσεις πολιτισμού, μέσα στην τριετία που πρόκειται να ακολουθήσει, θα γίνουν άλλη μια επιπλέον δωρεά καρδιάς, από εμάς, τους φανατικά ταγμένους στην εξυπηρέτηση των αναγκών και των απαιτήσεων της κοινωνίας των συμπολιτών μας. Μιας κοινωνίας προσαρμοσμένης και ικανής να ανταποκριθεί στους υψηλόβαθμους στόχους και τις απαιτητικές επιταγές του 21ου αιώνα που διανύουμε, αφενός και αφετέρου στα δικά μας ανεξάντλητα όνειρα και διαχρονικά ιδανικά για εκείνη.

Κάθε χρόνο, όλη η Αττική περίμενε τις εορταστικές εκδηλώσεις σας. Το «Περιστέρι πολλών Αστέρων». Με τις δυσκολίες που υπάρχουν, θα γίνουν εκδηλώσεις;

Το πιο δυνατό και λαμπερό εορταστικό φως θα το απλώσουμε και πάλι παντού, ανά την πόλη μας, των πολλών αστέρων. Οι υγειονομικές συγκυρίες επιβάλλουν αναμφισβήτητα προσοχή, πειθαρχία και υπευθυνότητα. Η ζωή όμως των Περιστεριωτών θα φροντίσουμε και πάλι να γεμίσει και να στολιστεί από λαμπρό κλίμα εορταστικό και άρωμα χριστουγεννιάτικο. Το χαμόγελο, θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, για να ανθίσει στα χείλη μικρών και μεγάλων. Το χαμόγελο, αστείρευτη πηγή ζωής, η αισιοδοξία και η χαρμόσυνη νότα, θα κυριαρχήσουν και στον εφετινό εορταστικό καμβά, που θα καλύψει απ’ άκρου εις άκρον την πόλη όλη και την κοινωνία των συνανθρώπων μας. Όλων δηλαδή, των τόσο πολύ δικών μας ανθρώπων, εδώ και δύο δεκαετίες τώρα.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες για τον δήμαρχο Ανδρέα Παχατουρίδη μέχρι την ολοκλήρωση αυτής της θητείας;

Το πιο πάνω στις υποδομές της πόλης και στη ζωή των συμπολιτών μας, από τη μια, και, από την άλλη, η ασταμάτητη, όπως και η υπερβατική προσπάθεια γι’ αυτό, είναι για μας προτεραιότητα καθήκοντος, υποχρέωσης και αξιακής αντίληψης, σφηνωμένης στο μυαλό και τη συνείδησή μας, από την πρώτη στιγμή της πορείας του έργου μας και θα παραμένει μέχρι και τη στερνή του.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa